Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colectionari
. In memoriam
. Expozitii
. Băişoara
. Premiatii asociatiei
. Linkuri

Revista asociaţiei

Newsletter Aztekium

Discuţii despre cactuşi şi viaţa asociaţiei

Foto

Vânzări, cumpărări

Cactuşii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactuşilor
. Convenţia CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactuşii ?
. Primi paşi
. Îngrijirea cactuşilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulţirea cactuşilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozităţi
. Aclimatizarea cactuşilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare şi uscare
. Cactusii şi compostul
. Inteligenţa plantelor(pdf)
. O înflorire neobişnuită
. Un colţ cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecţie de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânţarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II


A nemzeközi és hazai kaktuszos élet jelesei I

Pagina: 1/2


Tisztelet szellemében

A nemzetközi és hazai kaktuszos élet jelesei

 

Eredet: a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság, Debrecen Cikk-tára


Tisztelet szellemében - A nemzetközi és hazai kaktuszos élet jelesei.

A kaktuszgyûjtõk nemzetközi társadalma mélységes tisztelettel adózik azon embereknek, akik tudásukkal, tapasztalatukkal, munkásságukkal hozzájárultak, hogy rendelkezzünk a szükséges tudományos ismeretekkel szeretett szenvedélyünk eredményes mûveléséhez. A teljesség igénye nélkül kívánjuk áttekinteni és röviden bemutatni ezen személyeket - a rendelkezésünkre álló irodalom szabta határok között.

Dr. Erostyák Mihály és Kiss László
Orosháza

 

 

 

John F. Akers: Az USA-ban élõ jelentõs kaktusztudós. 1943-1947 között Peruban gyûjtött. Róla lett elnevezve az Akersia nemzetség.
Dr. Edward F. Anderson (USA): 1932-2001. Kaktusz rendszerezõ tudós, aki Equadorban és a Galapagos- szigeteken kutatott, elsõsorban a Thelocactusok, Opuntiaák, Turbinicarpusok nemzetségét kutatta. Több nemzetséget is revízió alá vett és rendezett rendszertanilag. Az IOS elnöke is volt. 1992-tõl a Dessert Botanical Garden-ben dolgozott. A The Cactus Family címû könyv szerzõje. A Mexikó veszélyeztetett kaktuszai (1994) könynek a társszerzõje. Róla (is) lett elnevezve a Turbinicarpus andersoni és a Mammillaria perezdelarosae v. andersoniana.
Wilhelm Andreae: 1895-1970. Jelentõs és közismert kaktusz tudós. Krainz: A kaktuszok címû könyvének társszerzõje. Corypantha, Gymnocalycium, Neochilenia és Parodia faj lett elnevezve róla.
Prof. János Daniel Anisits: 1856-1911. Gyógyszerész, természetkutató és növénybarát, aki a XIX. és XX. századforduló körül (1883-1907) Paraguayban élt Asuncion városban, ahol volt a vegytani és bakteriológiai laboratórium vezetõje, igazgatta a városi vízmûvet, 1889-tõl a Colegio Nacional professzora. Több útleírás és szakcikk szerzõje. 1907-1909 között Budapesten élt és dolgozott. Több hazai intézet részére adományozott gazdag anyagot. 1909-1911 között Berlinben Császári Biológiai Intézet bakteriológusa. Többször gyûjtött és küldött élõhelyi növényeket Prof. Karl Schumann részére Berlinbe, aki ezek közül a Gymnocalycium, Monvillea fajokat nevezte el róla. Ezenkívül õ találta meg a Gymnocalycium denudatum fajt, és nevét még három pálmafaj is õrzi: Bactris anisitsii, Diplotenium anisitsii, Scheelea anisitsiana.
Prof. Dr. Mag. Helmut Antesberger: 1938-1997. Melocactus szakértõ. Gimnáziumi tanár és a Salzburgi Egyetem munkatársa. A 1990-es évek elejétõl többször is bejárta a Melocactus-os élõhelyeket. Több faj felfedezõje és leírója, pl.: Melocactus citrispinus, barbarensis, laui, bozsingianus, inclinatus. A. Lau róla nevezte el a Melocactus ansterbergerianus -t.
A. E. Areces. Kaktuszokkal foglalkozó kubai botanikus.
Prof. Dr. Jose Arechevaleta:1834-1912. Spanyol származású gûjtõ. Paraguayi botanikus, majd a Montevideoi Természettudományi Múzeum igazgatója. Az uruguayi kaktuszélõhelyek kutatója és leírója. A The Uruguaya címû mû szerzõje. Nevét Wigginsia (Notocactus, Parodia) és Opuntia faj viseli.
Curt Backeberg: 1894-1966. Az eddig élt legnagyobb kaktuszkutató, leíró, gyûjtõ. 1929-tõl 7 alkalommal végzett gyûjtõmunkánkat, felkeresve az élõhelyeket, összesen mintegy 85 ezer km-t utazott. Több utat a Kaktusz-Haage cég finanszírozott. Nagy számban fedezett fel és írt le új kaktusz fajokat. Tövises vadon c. leíró munkája sokak elõtt ismertté és népszerûvé tette. Ez a könyv sok botanikai érdekesség mellett a táj és az emberek érdekes leírását is tartalmazza. Ennek elõfutáraként már 1929-ben megjelent a Kaktuszvadászat Texas és Patagónia között c. mûve. 1934-tõl tudományos folyóiratok számára folyamatosan írt cikkeket, melyek egy része a II. világháborúban tönkrement. A levelek egy része Britton és Rose szisztémájának továbbfejlesztését tartalmazta, mely tudományos harc volt a Schumann-féle rendszer támogatóival szemben. További tevékenysége volt a vadon élõ kaktuszok tudományos tanulmányozása. A kaktuszok rendszertanához tartozó földrajzi elterjedés kutatása, sajátos látásmódjának köszönhetõen rövidesen közismert lett. 1958-1961 között 6 kötetes könyvben (címe A kaktuszfélék) ismertette az addig ismert és leírt kaktusz fajokat, mely Britton és Rose 1923-beli hasonló címû könyvének megjelenése óta a legteljesebb összefoglalást adja. Már halálát követõ évben (1967) került sor a Kaktusz Lexikon kiadására, mely záró összefoglalása volt egy termékeny életmûnek. Nevét viseli a Backebergia nemzetség, valamint Lobivia, Mammillaria, és Parodia faj.
Vesrum (Vernon) Baileyi: Az USA délnyugati területén gyûjtötte és kutatta a kaktuszokat. Õtalálta meg a róla elnevezett Echinocereus baileyi-t 1906-ban.
John Gilbert Baker: 1834-1920. A kewi herbariumban dolgozott. Botanikus és szakkönyvíró.
Hugo Baum: 1867-1950. A Rostocki Botanikus Kert fõinspektora. 1925-ben egykori tanítványával H. W. Viereck-el Mexikóban ugyanazon farmon kutattak, ill. Viereck sógorával (Georg Sauer) számos kaktuszt gyûjtve elõször fedezték fel a Dolichothele nemzetség egyedeit. Mammillaria és Dolichothele faj viseli nevét.
Gebr. Baumann: Kertészeti kereskedés tulajdonosa volt, és kaktuszokkal is foglalkozott. Cleistocactus faj lett róla elnevezve.
Alfred Bayr: Sokáig volt az Osztrák Kaktuszbarátok Társaságának igazgatója. Gymnocalycium faj viseli nevét.
Abbé Béguin: A XIX. Században az Astrophytumok keresztezésével vált híressé. Thelocactus és Gymnocactus faj lett róla elnevezve.
Adolf Benecke: Berlin közelében kaktuszkertészete volt. 1891-ben kezdte a kaktuszgyûjtést átvéve H. Hildmann gyûjteményét. Jó ismerõse F.A. Ehrenbergnek. kaktusz importõr is volt. Dolichothele, Hertrichocereus, Mammillaria faj viseli a nevét.
Dr. Lyman Benson: Kaktuszkutató, a California Pomona College Botanikai szakának vezetõje, Kalifornia, Arizona és Texas Kaktuszvilágát tanulmányozta és felülvizsgált több nemzetséget. Ismert könyve Az Egyesült Államok és Kanada kaktuszai. Opuntia faj és Pediocactus alfaj örökíti meg nevét.
Alwin Berger: 1971-1931. Ismert kertész, szerzõ és kaktusztudós. Az akkor nagy hírû, La Mortola Szukulens Kert kurátora volt Olaszországban. Nagynevû botanikusok közeli ismerõse, munkájuk segítõje. 1923-ban egy felkérésre New York államba utazott 3 és fél évre, ahol botanikai kutatómunkát végzett. Könyvet írt a kaktuszok fejlõdésvonaláról, általában a kaktuszokról és illusztrált könyvet a szukkulens növényekrõl, nemzetségenként. A Bergerocactus nemzetség és a Cleistocactus, Opuntia, Agave, Sedum faj viseli a nevét.
Josef Berger: Krakkói könyvnyomtató mester, aki nagy kaktuszbarát volt. 1882-ben kitûnõ könyvet írt A kaktuszok hazája címmel.
Dr. Jean Louis Berlandier: 1805-1851. Svájci botanikus, aki Mexikóban gyûjtött. Echinocereus faj örökíti meg nevét.
Prof. Dr. J. Bigelow: 1787-1879. Orvos professzor és botanikus volt Bostonban. Dr Engelmann munkatársa. Cylindropuntia faj állít emléket munkájának.
Hiram Bingham: 1875-1956. Botanikus, kutató, a Yale Egyetem professzora. A Neobinghamia nemzetség, Lobivia, Seticereus faj lett róla elnevezve.
Robert Blossfeld: Német és más ország béli magkereskedések tulajdonosa, aki gyûjtött Braziliában. 1945-ben Sao Paulóban halt meg.
Harry Blossfeld: Az elõbbinek a fia, aki 1913-ban született. Botanikus volt és ritka növények gyûjtõje. Dél-Amerikában kiterjedten gyûjtött, számos újdonságot fedezett fel. Nevét õrzi a Blossfeldia nemzetség, és a Thrixanthocereus, Mammillaria, Mediolobivia faj. Braziliában maradt és a kaktusz élõhelyek leírójaként is sikeres volt.
Fridrich Bödeker (Boedeker): 1867-1937. Kölnben élõ festõ volt, számos kaktuszos cikk szerzõje. A Mammillaria és Coryphantha nemzetség „ismeretlen” specialistája. Mammillaria határozó füzete a mai napig értékes, melyet 1933-ban adott ki. Mammillaria , Lobivia, Echunofossulocactus fajok viselik a nevét.
Dr. Norman H. Boke: A botanika professzora Kaliforniában és Oklahomában. A Pelecypora és Thelocactus nemzetségeket tanulmányozta. Az Epithelantha bokei faj örökíti meg nevét.
Louisa Bolus: 1877-1970. Dél-Afrikában kutatott, sok új szukkulens fajt fedezett fel. Több új szukkulens nemzetség megalapítása fûzõdik a nevéhez.
Dr. Aimé Bonpland: 1773-1858. Orvos és botanikus Párizsban. Humboldt barátja és utazótársa az Orinoco vidékén tett útjánál. 1818-1821 között professzor volt Buenos Airesben, majd a braziliai Sta Ana Egyetemen. Itt intrikák tüzébe került, és mint a növényzet ismerõje visszavonultan dolgozott. Humboldt és társai a rehabilitációjáért nem tudott eredményt elérni. Echinocereus, és Harrisia faj lett róla elnevezve.
Dr. Buedewijn K. Boom: 1903-1980. A Washingtoni Kultúrnövények Intézetének botanikusa. A Discocactus zentheri ssp. boomianus viseli a nevét.
Hans Borth: 1925-ben született. Osztrák kaktuszgyûjtõ, civilben irodalmár. Több növény leírója. Gymnocalycium faj lett elnevezve róla.
Prof. Antonio Borzi: 1852-1921. Olasz botanikus, a palermói Botanikus Kert igazgatója, a palermói és messinai botanikai kertek megalapozója. A Borzicactus nemzetség viseli a nevét.
Franz Bozsing: 1910-1990. Ismert osztrák kaktuszgyûjtõ volt. Gymnocalycium szakgyûjteményt tartott fenn Salzburgban. Több növény leírója. Róla nevezte el Schütz a Gymnocalycium bozsingianum-ot, ezen kívül Melocactus faj is lett róla elnevezve.
Geo. M. Bradt: Lousville-ben élt. Kiadója a Southern Florist and Gardener folyóiratnak. Grusonia fajt neveztek el róla.
Mary Cathatharina Brandegee: 1844-1920. Botanikus, a kaliforniai kaktuszfajok kiváló ismerõje és leírója. San Francisco-ban dolgozott. Mammilaria faj viseli a nevét.
Dr. T. S. Brandegee: 1843-1925. Botanikus, részt vett dr. Haydens Koloradó-expedíciójában 1875-76-ban. Echinocereus faj lett róla elnevezve.
Fred H. Brandt: Az USA-ban levõ Huntington Botanikus Kert igazgatója volt. A Parodiák kutatója és leírója. Echeveria fajt (változat) neveztek el róla.
Prof. Helia Bravo-Hollis: 1902-2002. A Mexikó-Chapultepec Biológia Intézet, és a Mexikói Egyetem professzorasszonya, nemzetközi hírû kaktusztudós, több fajfelfedezõje és leírója. Társszerzõje a Las Cactaceas de Mexico háromkötetes mûnek (1978. 1991). Nevét a Heliabravoa, Helianthocereus, Bravocactus nemzetségek, és Ariocarpus, Mammillaria, Opuntia (heliae, heliabravoana, bravoana) fajok viselik.
A.J. Brederoo: Az 1970-es években több dél-amerikai fajt írt le, Buininggel együttmûködve. Melocactus faj viseli a nevét.
Th. Bridges: 1805-1865. Botanikus Madarász (ornitológus) és terepkutató. Kaliforniában Bolíviában és Chilében kutatott. Copiapoa, Trichocereus faj lett róla elnevezve.
W. E. Browning: Egykori igazgatója volt az Institudo Ingles-nek (Angol Intézet) Santiago de Chile-ben. Browningia nemzetség lett róla elnevezve.
Dr. Nathaniel Britton: 1858-1934. Megszervezte a New York-i Botanikus Kertet, melynek õlett az elsõ igazgatója. Több botanikai témájú könyv társszerzõje: Pl. Britton & Rose The Cactaceae. Monvillea faj viseli a nevét.
Albert F. H. Buining: 1902-1976. Kaktusztudós, 28 éven át a holland Pozsgás Egyesület vezetõje, nemzetközi kaktusz (IOS)- és pozsgás szervezetek tagja (Succulenta, DKG). Több utazást tett Kelet- Braziliába és más országokba is, ahol tudományosan tanulmányozta a kaktuszokat, és több fajt is felfedezett. A Buiningia nemzetség, valamint Aylostera, Parodia, Notocactus, Uebelmanniana fajok õrzik nevét és munkásságát.
Dr. Franz Buxbaum: 1900-1979. Ausztriai professzor. Ismert kaktusz leíró és kutató tudós. Évtizedeken keresztül tanulmányozta a kaktuszok morfológiáját. A kutatásai alapján könnyebb volt a növények rendszertani osztályozása, és tudományos módszert dolgozott ki ennek elérésére. A kaktuszok rendszertani osztályozása terén végzett munkássága alapján vált nálunk ismertté. A magok szerkezetének tanulmányozásával új módszert alkalmazott a filogenetika rendszertani alkalmazásához. Különös gondossággal kutatta a virágokat is. 1959-ben Könyvet adott ki Kaktuszgondozás biológiailag helyesen címmel. Számos tudományos értekezés szerzõje. H. Krainz Kaktuszok c. könyvének szerzõtársa. A Neobuxbaumia nemzetség és Parodia, Coleocephalocereus, Mammillaria faj is fenntartja nevének nagyságát.
Prof. Dr. Martin Cardenas: 1899-1973: Bolíviában a Cochabamba Egyetem rektora, jelentõs kaktusztudós és gyûjtõ, elõszeretettel a bolíviai fajokra. Három új nemzetség leírója: Bolivicereus, Castellanosia, Samaipaticereus. Ezen kívül Echinopsis, Gymnocayicium, Parodia, Sulcorebutia faj lett róla elnevezve.
Andrew Carnegie: 1835-1919. Tudományos elõmozdítója, Britton és Rose A kaktuszok c. 4 kötetes mûvének kiadásában segédkezett. A Carnegia nemzetség viseli a nevét.
Prof Dr. Alberto Castellanos: 1897-1968. Éveken át volt Spegazzini asszisztense Buenos Auresben. Argentina kaktuszflórájának egyik leírója. Késõbb Braziliában tevékenykedett. A Német Kaktusztársaság tagja, a Dél Amerikai Botanikus Kongresszus egyik alapítója. Nevét a Castellanosia nemzetség és Gymnocalycium faj viseli a nevét.
Jean- Francois Cels: 1810-1888. Francia kertész, kaktusz-, és orchideatermelõ. Oreocereus fajt neveztek el róla.
Jaques Martin Cels: 1743-1806. Botanikus, pártfogója a párizsi kertészetnek. Mammillaria faj lett róla elnevezve.
Dr. Robert T. Craig: 1851-1928. Chicagóban a botanika professzora. Rose munkatársa. Észak-Amerika kaktuszai c. könyv szerzõje, többigényes tudományos mû szerzõje. Mammillaria faj õrzi nevét és munkásságát.
Dr. Willy Cullmann: Jelentõs kaktusztudós, és szerzõ. Különösen a Lobivia és Rebutia nemzetségeket, és a Peruban elõforduló Cereus-okat tanulmányozta. Loxanthocereus és Thrixanthocereus faj lett róla elnevezve.
Erich Dams: A Monatschrift für Kakteenfreunde kiadója volt K. Schumann halálát követõen. Gymnocalycium fajt neveztek el róla.
Auguste Pyrmus De Candolle: 1778-1841. Genfi botanikus. Több növény leírója.
Michelangelo Console: 1812-1897. A Palermoi Botanikus Kert professzora. Lemaire munkatársa. A Consolea nemzetség, és Myrtillocactus faj lett róla elnevezve.
Thomas Coulter: ?-1928. Chicagoi botanikus professzor. Feldolgozta Észak -Amerika kaktuszait. Rose-val több alkalommal vett részt gyûjtõ úton.
Dr. W. Cullmann: A kaktuszok jelentõs Francia ismerõje. Könyvet írt a Lobivia és Rebutia nemzetségrõl. Az MKOE levelezõ tagja. Loxanthocereus, Thrixanthocereus és Wilcoxia faj õrzi nevét.
Erich Dams: Monatschrift für Kakteenfreunde kiadója (K.Schumann halálát követõen). Gynnocalycium faj viseli a nevét.
Franz De Laet: 1866-1928. Kaktuszbarát és importõr, jelentõs export-import bonyolító, aki nagy kaktuszkertészetet mûködtetett. Coryphantha és Echinocereus faj és Wicoxia viperina ssp. culmanniana viseli nevét.
Dr. Alberrt Dietrich: 1795-1856. Botanikus, a Berlin- Dahleni Botanikus Kert custosa. Számos új kaktuszfaj leírója.
Leon Diguet: 1859-1926. Le Havre-ból származó gyûjtõ Mexikóban kutatott és két új fajt fedezett fel, ezek a Cephalocereus alensis és a Wicoxia viperina. A Ferocactus, Mammillaria, Neoevansia faj õrzi emlékét.
John Jakob Dillenius: 1687-1747. Német származású botanikus, aki Oxfordban is mõködött. Több faj leírója. Opuntia fajt neveztek el róla.
Dr. Prof. Kurt Dinter: 1868-1945. Német származású terepkutató, a szukkulensek kiváló ismerõje. Délnyugat-Afrika hegyeiben kutatott. Lithops faj viseli a nevét.
John Donald: A dél-amerikai kaktusznemzetségek elismert kutatója. Nevéhez fûzõdik (F.H. Buininggel együtt) a Rebutia nemzetség két alnemzetségre való bontása, és ezeknek 3-3 sectio-ra (fajcsoportra) történõ felosztása.
J.A. Mc. Dowell: Mexikói terepkutató és exportõr. Thelocactus faj viseli a nevét.
Bruno Dölz (Doelz): 1906-1945. Berlini kaktuszgyûjtõ. A Német Kaktuszgyûjtõk Egyesületének (DKG) elnöke volt több alkalommal. Emlékét Oreocereus faj õrzi.
Bartheelemy Ch. Joseph Dumortier: 1797-1878. Belga botanikus, (parlamenti elnök), több kaktuszfaj leírója. Nevét Isolatocereus faj õrzi.
G. D. Duursma: 1969-ben halt meg. Holland kaktuszszakértõ. Hosszú évekig szerkesztette a Succulenta folyóiratot. Lobivia és Mediolobivia faj viseli a nevét.
Dybowski: Térképészként dolgozott Braziliában. Neki tulajdonítható a az Austrocactus dybowski megtalálása, melyet róla nevezett el (és írt le) 1908-ban Gosselin.
W. H. Earle: Az arizoniai Pfönixben levõ Dessert Botanical Garden (Sivatagi Botanikus Kert) igazgatója. Arizóniai és mexikói szukkulens növények szakértõje. Kiadója a Saguaroland kiadványnak. Harrisia faj lett róla elnevezve.
Atanasio Echeverria: Tehetséges növényrajzoló. 1788-ban III. Károly spanyol király által indított mexikói expedícióban vett részt (vezette: Martin Sesse és Dr JOse Mocino). Rajzai a Flora Mexicana könyvet illusztrálták. Prof. DeCandolle róla nevezte el az Echeveria szukkulens nemzetséget.
Karl August Ehrenberg: 1801-1884. Beutazta az Antillákat és Mexikót, sok kaktuszt gyõjtött és írt le. Gyûjteményét Salm-Dyck és F. A. Haage gyûjteményének adta el, az idõ tájt jelentõs pénzért. Magértékesítéssel is foglalkozott. Echinocereus és Thelocactus faj viseli nevét.
Fridrich Eichlam: 1911-tõl Guatemalában gyûjtött. Európába való hazautazása közben halt meg. Discocactus, Mammillaria, Myrtillocactus, Ritterocereus faj lett róla elnevezve.
W.H. Emory: Katonaként, az Egyesült Államok nyugati részében kiépítendõ vasútvonal nyomvonalának kijelölésére vezetett expedíciót. Nagy érdeklõdéssel tanulmányozta Engelmann munkáját, és megfigyeléseket is végzett. Bergerocactus és Ferocactus viseli a nevét.
Dr. Georg Engelmann: 1804-1884. Orvosként és kaktuszok ismerõjeként USA-ban elkísérte Emory õrnagyot. Maga is gyûjtött és irt le kaktuszokat. Kiadott könyve a Cactaceae of the Boundary a mai napig is iránymutató. Testvére is gyûjtõ volt. Echinocereus, Opuntia fajt neveztek el róla.
Dr. Adolf Engler: 1844-1930. A berlini Botanikai Intézet professzora, és annak igazgatója volt. Korának egyik legjelentõsebb növény rendszertanásza. Horridocactus, Notocactus faj lett róla elnevezve.
Prof. Dr. P. H. Esser: 1859-1945. A Kölni Botanikus Kert igazgatója volt. Mammillaria faj viseli a nevét.
J. B. Eyries: Neves kaktuszgyûjtõ Le Havre-ban (Fr.o.). A Reise nach Brasilien könyv szerzõje. Nevét Echinopsis faj viseli.
H. Fechser: 1919-ban született. Évtizedeken át végzett fáradtságos gyûjtõmunkát, és az általa megfigyelt fajokról máig helytálló leírásokat közölt. Blossfeldia és Parodia fajt neveztek el róla.
August Fendler: 1813-1883. Botanikus és utazó. Új Mexikóban és Venezuelában gyõjtött. Az általa felfedezett Echinocereus-t Engelmannak küldte, aki azt róla nevezte el.
Dr. C. F. Fiebrig: 1869-1951. Paraguayban Asuncion város Botanikus Kertjének és Múzeumának megalapítója és igazgatója volt. Aylostera és Echinopsis faj viseli nevét.
Mr. Field: 1922-ben botanikai expedíciót finanszírozott Dél-Amerikába. Clistanthocereus faj lett róla elnevezve.
William R. Fitch: Dr Rose úti-vezetõje. Az Antillákon gypjtött kaktuszokat, köztük néhány új fajt Echinocereus faj lett róla elnevezve.
Friedrich Fobe: 1864-1941. Gondozója és vezetõje a Hempel - féle kertészetnek. Neoporteria, Echinocereus faj viseli nevét.
Karl Friedrich Foerster: Szakíró és néhány új kaktuszfaj leírója. Az egyik a : Hanbuch der Kakteenkunde címû (Leipzig, 1846)
J. Forbes: 1763-1861. Bedfordban a Hercegi Kertészet nagy, látványos gyûjteményének volt a gondozója. Cereus és Echinopsis faj lett róla elnevezve.
Francis Blackwell Forbes: 1839-1908. Bedford hercegének Woburn Abbey-i Kertjének vezetõje. Korának neves kaktuszismerõje.
Robert Foster: Az USA-ban megjelenõ Cactus & Succulent Journal újság társkiadója, Glass-sal együtt a Mammillaria glassii és a Mammillaria goldii leírója, és több faj felfedezõje és leírója. A Peniocereus fosterrianus lett róla elnevezve.
Manuel Fraile: (1850- ) A spanyolországi Salamanca-ból származik. Az USA Állami Kaktuszgyûjteményének gondozója Washingtonban. Frailea nemzetség és Mammillaria faj viseli a nevét.
Gerhart Frank: Bécsi mérnök. Amerikában gyûjtött. Tudományos munkát végzett a kaktuszokról. Sulcorebutia és Lobivia faj lett róla elnevezve.
Alberto Wojtech Fric: 1882-1944. Közismert prágai kaktuszgyûjtõ volt. Ismételt utazásokat tett a különbözõ kaktusz élõhelyeken, részben a Haage kertészet számára. Számos Új fajt és változatot fedezett fel. Élõhelyi megfigyeléseivel és saját szép elrendezésû gyûjteményével hozzájárult a fejlõdés-rendszertan eredményeihez. Parodia, Gymnocalycium, Echinopsis, Wigginsia, Mediolobivia, Stenocactus faj õrzi nevét és munkásságát.
Dr. Josef Gaertner: 1732-1791. Orvos botanikus és több új kaktuszfaj leírója.
Karl Friedrich Gaertner: Meghalt 1850-ben. Orvos a braziliai Blumenauból. Epiphyllopsis fajt neveztek el róla.
Galeotti: ?-1850. A brüsszeli botanikus kert igazgatója, Mexikóban több új kaktuszfajt gyûjtött.
Jakob Gasser: 1870-1932. Kaktuszimportõr és kereskedõ. Mammillaria faj viseli a nevét.
Howard E. Gates: Kaktuszkereskedõés gyûjtõ, fõleg Alsó-Kaliforniában. Ferocactus, Lophocereus, Mammillaria, Perskiopsis faj lett róla elnevezve.
Dr. Georg F. Gaumer: és fia gyûjtpõk voltak a Karib-szigeteken és a Yucatan félszigeten. Anisocereus, Mammillaria, Nopalea faj viseli a nevét.
August Ghiesbreght: Kaktuszokat gyûjtött Mexikóban, amiket azután Belgiumba küldött. Armatocereus faj lett róla elnevezve.
Karl Gielsdorf: 1888-1973. 1914-1954 között a Berlin- Dahleni Botanikus Kert fõfelügyelõje. Gymnocactus (Turbinicarpus) fajt neveztek el róla.
Charles Glass: 1934-1998. Kaktusz szakértõ. Az USA: Cactus and Succulent Journal szerkesztõje volt 1966-92 között Robert Foster-rel több expedíciót vezetett Mexikóba, számos új faj felfedezõje. Több régi és új élõhely felfedezõjeként együtt dolgozott Fitz Mauricz-czel, (Pl. M. multihamata, sin. marcosii). 1991-tõl Mexikóban élt. Guanajuato államban San Miguel de Allende-ben segített botanikus kertet létrehozni. Sokat tett a kaktuszok, és élõhelyük védelméért. Mammillaria faj lett róla elnevezve.
Dudley B. Gold: A Mexikói Kaktusz-és Pozsgás Társaság titkára. Törpe kaktuszokat gyõjtött Mexikóban. A Mammillaria goldii leírója. Thelocactus (Gymnocactus) is viseli a nevét.
Robert Gosselin-Roland: 1854-1925. Francia szukkulens kutató és kaktuszgyõjtõ. Dr Albert Weber munkatársa. Opuntia faj viseli a nevét.
Alfred Gräser: 1895-1973. (máshol:1896-1974) Nürnbergi kertész. A kaktuszok szakértõje, neves szakíró.
Robert Gräser : 1893-1977. A DKG tiszteletbeli tagja. Sikeres kaktuszszakértõ, gyõjtötte és termesztette a kaktuszokat. A Gäsner testvérekrõl egy hibrid Rhipsahyllopsis fajt neveztek el.
Richard Grässner: 1875-1942. Apjától örökölt jelentõs gyûjteményt fejlesztette. Braziliában gyûjtött. Felfedezõje és leírója a késõbb róla elnevezett Brazilicactus graessneri-nek. (A Grässer testvérekrõl egy hybrid Rhipsaphyllopsis-t neveztek el.)
Dr. Josiah Gregg: 1806-1850. Közép Amerikában szervezett gyõjtõutakat és több új faj felfedezõje. Epithelantha alfaj, Peniocereus és Sedum faj viseli a nevét.
Dr. August H. Grisebach: 1814-1879. A Göttingeni Egyetem professzora. A Göttingeni Botanikus Kert igazgatója. A nyugat-indiai és az argentínai flóra ismeõje, több új kaktuszfaj leírója.
Hermann Grosse: -1903. 1898-ban Paraguayban gyûjtött kaktuszokat a Haage cég részére. Cleistocactus fajt neveztek el róla.
Hermann Gruson: 1821-1895. Magdeburgban nagy gyûjteménye volt, melyet a városra hagyományozott 1889-ben fõkertészét (A. Mathsson) Mexikóba küldte gyûjtõútra. Nevét a Grusonia nemzetség, Echinocactus és Mammillaria fajok õrzik.
H. Gueldemann: A DKG egyik nagyon aktív tagja volt. Mammillaria faj lett róla elnevezve.
Robert Gülzow: Berlini Kaktuszkereskedõ volt. 1927-ben egy új Mammillaria fajt importált Mexikóból, melyet Fr. Bödecker róla nevezett el. (M. guelzowiana)
Dr. Max Gürke: 1854-ben született, 1911-ben halt meg. A Berlini Botanikai Múzeum professzora. Prof. K. Schumann utódja a Német Kaktusztársaság elnökeként. Coryphantha, és Gymnocalycium faj viseli a nevét.
Friedrich Adolph Haage: 1796-1866. A Kakteen-Haage cég megalapítója. Fiatal Korától kezdve vonzódott a kaktuszokhoz, ritka szakmai ismeretekkel rendelkezett. Európa legnagyobb és legteljesebb gyûjteményét hozta létre. Mammillaria fajt neveztek el róla.
Ferdinand Haage: 1830-1921. Az elõbbi fia és munkásságának folytatója. A világ valamennyi jelentõsebb kaktusz-tudósával kapcsolatban állt.
Ferdinand Haage: 1859-1930. Elõbbi fia és tevékenységének folytatója, s 1888-ban vette át a cég irányítását. Valamennyi kaktusz fajt jól ismerte és sikeresen szaporította. Növényei minden bel- és külföldi kiállításon aranyérmet és elismerést nyertek.
Walther Haage: 1899-ben született. Fia és követõje az elõzõnek, a cégalapító dédunokája. Kaktusztudós, számos könyv szerzõje, melyek az egész világon ismertek és 8 nyelvre fordították le. Nevét a Haageocereus nemzetség, Lobivia, Monvillea, Parodia fajok viselik.
Adolf Hahn: Berlin- Lichterfeldi gyûjtõ, kaktuszkertész. Mammillaria faj lett róla elnevezve.
Pater Justinian Lorenzo Hammerschmid: Tiroli származású, 1947-tõl Boliviában élõmisszionárius, több kaktuszfaj felfedezõje. Echinopsis és Gymnocalycium fajt neveztek el róla.
Dr. Fr. Haselberg: A németországi Stralsundban élt, és nagy kaktuszgyûjtemény bírtokosa. Brasilicactus faj õrzi a nevét, és emlékét.
Scott E. Haselton: 37 évid volt a Cactus and Succulent Journal of America folyóiratnak, de ezen kívül számos más kaktuszos könyvnek a kiadójaként is ismert. Haseltonia nemzetség és Copiapoa, Rebutia (Sulcorebutia) faj lett róla elnevezve.
Adrian H. Haworth: 1768-1833. Az angliai Chelsea-ban élt. Angol származású szukkulens kutató, gyûjtõ, kertész és botanikustöbb faj leírója. A Mammillaria nemzetség és több új faj leírója. A Haworthia nemtetség viseli a nevét.
Wilhelm Hennis: 1896-1969. Beutazta 1929-ben Venezuelát és Columbiát. 1933 májusától Venezuelában telepedett le, s fõleg Sogamoso környékén gyûjtötte a Werdermann által M. columbiana bogotesis formának nevezett növényt. Õ fedezte fel a Wiggnsia vorverkiana fajt. Ezen kívül tõle származik a Bödecker által M. hennisii-ként leírt faj is. Malacocarpus, és Mammillaria faj õrzi nevét.
A. Herment: A Monville Gyûjtemény vezetõje, késõbb a Caeni Botanikus Kert (Franciaország) igazgatója. Pilosocereus faj lett róla elnevezve.
Dr. Hans Herre: 1895-1979. Diplomás kertépítõ inspektor, a dél-amerikai szukkulens flóra kutatója, aki közkedvelt volt segítõkészsége miatt. 1925-1963 között Stellenbosch/ Kapstadt Botanikus Kertjének kurátora volt. Az I.O.S. munkatársa. Életmûvének megkoronázásaként jelent meg 1971-ben kitûnõ munkája a kristályvirágfélék nemzetségérõl. Ferocactus és Mammillaria faj viseli a nevét.
Prof. Dr. Wilhelm Herter: Az I.O.S. alapító tagja. Róla kapta a nevét a Notocactus herteri.
Mr. Hertling: Azureocereus (Browningia) faj lett róla elnevezve.
William Hertrich: 1878-1966. Az E. Huntington Botanikus Kert (San Marino,Texas) vezetõje. Lobivia, Mammillaria, Ferocactus faj lett róla elnevezve.
Prof. Dr. Theodor Herzog: 1880-1961. Botanikus Münchenben és Jénában. Híres kutató, földrészeket utazott be, s Dél-Amerikában új fajokat fedezett fel. Két expedíciót vezetett Argentínában, Bolíviában, Chilében és Brazíliában. Több könyv szerzõje. Cleistocactus, Helianthocereus, Matucana, és Neocardenasiana fajok elnevezésével ismerték el munkáságát.
Heyder: Berlini kaktuszgyûjt. Mammillaria fajt neveztek el róla.
Prof. Dr. Cristobal M. Hicken: 1934-ben halt meg Buenos Aires-ben. Prof Rose munkatársa volt. Pterocactus és Tephrocactus fajok viselik a nevét.
G. Hinton: Nuevo Leon államban találta meg az Aztekium hintoni és a Geohintonia mexikana fajokat. Ezeken kívül Thelocactus és Coryphantha faj viseli a nevét.
Werner Hoffmann: 1925-ben született. Dél-Amerika több országában igen sikeresen kutatott és gyûjtött. Aylostera, Lobivia, Mammillaria, Sulcorebutia fajok lettek róla elnevezve.
William Jackson Hooker: 1785-1865. Neves angol botanikus és kaktusz szerzõ, a Kew Garden igazgatója volt. A zárvatermõkkel foglalkozott. Epiphylum faj viseli a nevét.
Leopold Horst: Braziliában gyûjtött, részben Buining-gal együtt. Több új faj felfedezõje. Többek között az Uebelmann nemzetségé is. Munkásságának a Discocactus, Frailea, Gymnocalycium, Notocactus, Opuntia, Wigginsia fajok róla való elnevezésével állítottak emléket.
Dr. C. C. Hosseus: Elhunyt 1950-ben. Argentínában, Cordobában a botanika professzora, a Kakteen-Haage cég részére gyûjtött kaktuszokat. Róla nevezték el a Gymnocalycium -, Lobivia-, és a Tephrocactus hossei fajokat.
Alexander von Humboldt: 1769-1859. Világhírû természetkutató. Hihetetlen alapos, széleskörû tudással rendelkezett, mellyel a tudományt több területen is elõrevitte. 1799-1804 között Dr Aimé Bonpland társaságában beutazta Amerika trópusi övezetét, miáltal gazdag botanikai ismeretekkel (kaktuszokkal is) gazdagította a tudományt. Kaktuszokkal kapcsolatos anyagát Dr Karl Knuth dolgozta fel. Nevét Mammillaria, Pereskia, Seticereus faj is õrzi az utókornak.
David R. Hunt: Angol botanikus, kaktusztudós. a Kew Garden munkatársa. Mammillaria rendszer kidolgozója. A C.I.T.E.S. Cactaceae Cheklist szerzõje és összeállítója.Imprimă  Imprimă

Pagina următoare (2/2) Pagina următoare