Melokaktusz szigetek és a turbános kaktuszok
Ficzere Miklós
Debrecen

Nagyon sokfelé óvják és védik a melokaktuszokat, de olyan már-már kultikus tisztelet sehol sem övezi ezeket a növényeket, mint a Turks- és Caicos-szigeteken. A szigetek az Atlanti-óceánban lévõ Bahama-szigetek délkeleti részeként találhatók, Kubához kb. 250 km-re észak-keletre, míg a Dominikai Köztársasághoz mintegy 150 km távolságra, északra.

 

A szigetek zászlójában és címerében ott látható a melokaktusz, ezen kívül pénzérméik is, de postai bélyegeik túlnyomó része is ábrázol melokaktuszt.

   
2. kép Egy pénzérme melokaktusszal. 3.kép A sziget zászlaja és cimere, középpontban a Melocactus

A szigetek nevének elsõ része valamiféle török kapcsolatra utal, ami részben igaz is, de nagyon áttételesen. A szószerinti fordítás és a helytelen értelmezés már elvezetett odáig, hogy a szigetek bélyegeit, mint egy Törökországhoz tartozó sziget bélyegeiként, azaz törökországi bélyegekként mutassák be. Néhány bélyegen pedig, ahol nincs feltüntetve az ábrázolt melokaktusz neve, ott helytelenül Melocactus communis-ként határozták meg, annak ellenére, hogy a szigeteken a Melocactus nemzetséget csupán egyetlen faj, a Melocactus intortus képviseli. A szigeteken török nemzetiségû ember talán nem is él, mivel a mintegy 14.000 fõnyi lakosság 90%-a fekete, kiknek többsége a valamikori afrikai rabszolgák leszármazottai, 4% körüli a fehérek aránya, a többi pedig mulatt.
 
Az összesen 500 km² területû szigetekbõl a Turk-szigetek a legkisebbek a lakottakból, de a lakosság legnagyobb hányada a Turk-szigetek legnagyobbikán, a Nagy Turk szigeten él. Itt található a Turks-és Caicos-szigetek fõvárosa, Cocburn Town is.
Honnan is hát a Turks-szigetek elnevezése és a melokaktuszok tisztelete ? A szigeteken - ahogyan már eddig is sejthettük - találhatók melokaktuszok, amelyek az ottani növényzet legérdekesebb, karakterisztikus élõlényei. A köznyelv ott nem melokaktusznak, vagy más megszokottabb néven illeti õket, hanem világszerte egyedülálló megnevezést használ, amely a következõ: Turk head cactus. Szó szerint magyarra fordítva törökfejû kaktusznak mondhatnánk, de talán sokkal találóbb a turbános fejû, vagy egyszerûen a turbános kaktusz elnevezés, ami illik is az említett növényekre. Az ottani lakosság rövidebben turk cactus-nak, de még jobban lerövidítve csak turkoknak mondja és hívja a szigetek melokaktuszait. Innen származtatható tehát a Turks szigetek elnevezése, mely talán egyedülálló annyiban is, hogy mint földrajzi név kifejezetten melokaktuszra, annak egy közhasználatú, népies elnevezésére utal. S ha már sikerült megfejtenünk a szigetek elsõ nevének jelentését, annak tartalmi lényegét, vajon mi lehet a második név jelentése ? Nos, ez sokkal egyszerûbb. A caicos kagylót, egy kagylóféleséget jelent, amely a környezõ vizekben honos. Ez a kagyló szintén látható a címerükben. A szigeteken található melokaktuszok egyetlen fajt képviselnek, és ennek ábrázolása látható bélyegeiken, zászlójukon, címerükben, és pénzeiken. Ez pedig, mint már említettem a Melocactus intortus, amelyek a ma a South Caicos és az Ambergris Cays szigeteken élnek, az utóbbi helyen a Mammillaria nivosa társaságában. A Turks- és Caicos - szigeteken azonban más kaktuszfélék is õshonosak, így a Pilosocereus royenii (syn.: Pilosocereus millspaughii), Opuntia dillenii, Consolea nashii.
A szigeteket 1512-ben fedezték fel Juan Ponce de León vezetésével a spanyolok, ahol akkor még indiánok éltek. Ha a szigetek elnevezése a spanyoloktól származik a felfedezés idejébõl, akkor valószínûleg a melokaktuszok egyik legrégebbi köznyelvi megnevezése a turk, vagy turk cactus, hiszen a spanyolok ismerték a török viselet jellegzetes fejfedõjét, a turbánt, amihez asszociálható a melokaktuszok formai megjelenése. Késõbb az eredeti spanyol név kerülhetett lefordításra az angol ajkú betelepülõk és az angol nyelv térhódítása következtében. A Turks- és Caicos-szigetek ma Nagy Británnia koronagyarmata

A Cactus melocactus színes nyomata a Dictionaire des sciences naturelles cimû többkötetes mûbél, amely 1816 és 1829 között jelent meg Párizsban. Ma a Melocactus nemzetség típusnövénye Melocactus carolilinnaei néven. (Syn.: Melocactus communis)


......................................................

A fenti cikk megjelent a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság kiadásában megjelenõ Debreceni Pozsgástár 2007. 3. számában.

Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare
http://www.aztekium.ro

Adresa paginii:
http://www.aztekium.ro/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=128