Fórum kezdőlap » Csevegések egyebekröl » Szabad témájú viták

Új téma nyitása Hozzászólás a témához
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Kaktuszok az asztalon.
HozzászólásElküldve: pén. feb. 12, 2010 6:47 pm

Kaktuszból készült ételek
Európában a kaktuszokat, mint dísznövényeket ismerjük és szeretjük. A kaktuszokat földrészünkön, de különösen a kontinentális éghajlatú országokban kevés embernek jutna eszébe, hogy a kaktuszok vagy azok termései táplálékul szolgálnak.
Kép
Mexikóban már emberemlékezet óta hasznos étel-alapanyagként tartják számon. Bolíviában és Peruban is kedvelt étel. Valamire való étteremben biztosan akár ötven féle képen elkészítik a vendégnek. A tüskék eltávolítása után a kaktusz párnáit rendkívül sokoldalúan hasznosítják: ehető nyersen, grillezve, főzve, rántva vagy akár fagylaltként. Egyébként sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és még a diabétesz kezelésében is hatásos lehet. Íme, egy két recept. Mexikó: Tortilla, ez egy palacsintához hasonló, kukoricalisztből, vízből készült vékony lepény, amelynek olyan szerepe van, mint máshol a kenyérnek. Ezt esznek mindenhol és mindenhez. Quesadilla ejtsd: qvazedíjá: az opuntia egy két éves lapátjai a legalkalmasabbak, pár pillanatra forró vízbe kell mártani és így könnyen leszedhető a héja a töviseivel együtt. Pár centis kockákra vágjuk, forró olajban megpirítjuk és sóval, kevéske borssal fűszerezzük. A meleg tortillára helyezzük és ízlés szerint fokhagymával is bekenhetjük. Reszelt sajtot kevés chilivel összekeverünk és rászórjuk. Ezt egy másik tortillával betakarjuk, és mint a mi tortánkat szeletelve tálaljuk. Ízlés szerint fűszerezett tejfölbe vagy kecsapba mártogatjuk.
Kép A nem vegetáriánusok apróra vágott sült csirkedarabokkal tehetik még élvezetesebbé. Bableves kaktusszal: a kaktusz elkészítése. A már meghámozott kaktuszt sós vízben két percig lassú tűzön főzzük, a vizet leöntjük és a további feldolgozásra így már kész. Tegyünk a vízbe előáztatott babot, olajat és főzzük fedő alatt lassú forrással, amíg a bab megpuhul, és a leve beürüsödik. Ne sózzuk meg! A már megpuhult babhoz tegyük a szétnyomott fokhagymát és egy fél fej apróra vágott hagymát, már tehetjük bele a fűszereket, sót, chilit, paprikát. Egy kicsit még főzzük és kevergessük közben. A már előkészítet kaktusz közvetlen, a tálalás előtt keverjük hozzá. Hozzávalók: 1/2 nagy szemű bab, csésze olaj, 1 fej hagyma, kb. 1.5 l víz, 3 gerezd fokhagyma, 4-5 opuntia lap, ízlés szerint fűszerek. Sajtos kaktusz saláta: Használjunk friss, fiatal opuntia hajtásokat, tisztítás után vágjuk apró darabokra vagy vágjuk vékony csíkokra, főzzük sós vízben, amíg megpuhul, vágjuk apró darabokra a hagymát, keverjük össze, reszeljünk rá sajtot, csipetnyi sóval, saláta ecettel ízlés szerint ízesítjük. Bolívia: Ensalada de napolitas: Dörzsöljük ki a fokhagyma levét egy tálba és a rostokat dobjuk ki. Keverjük össze a tálban a z előkészítet kaktuszt, zellert, hagymát, majoránnát, sót, zöldpaprikát, borsot, olajat ecetet és vizet. Fedjük le és tegyük a hűtőbe egy órára. Időnként megkeverjük. Passzírozzuk át a kemény tojást és keverjük össze chili porral, tegyük félre. Töltsünk meg egy tálat saláta levelekkel, ezután ráteszünk egy rétegben a szeletelt paradicsomot, erre öntjük a lehűlt kaktuszt, keveréket, majd a tetejét díszítjük az összetört tojással és petrezselyemmel. Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, szeletelt, tisztított opuntia hajtás, zeller, hagyma, karikára vágott zöldpaprika, majoránna, só, borsízlés szerint. Egy evőkanál olíva olaj, 2 evőkanál 10%- os ecet, 2 evőkanál víz, 2 kemény tojás, kávéskanál chili por, Paradicsom, petrezselyem. Szernék válaszolni a várható kérdéseitekre: nem még nem ettem ilyen ételeket, de igen élénk a fantáziám hozzá és biztos vagyok benne, hogy finomak lehetnek. Ám de várom a véleményeteket!

Vissza a tetejére  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: szomb. feb. 13, 2010 8:19 pm

Üdv, Tamás

Engem meggyőztél. Ezután az Opuntiát konyhai használatra termesztem... Sőt, ráveszem a férjemet is, hogy Opuntiatermesztésre adja a fejét, csak teremtsünk piacot hozzá. Mond, a télálóakat is meg lehet enni? Minden opuntiát? Vagy csak bizonyos fajtákat?
Vicc nélkül, hallottam hogy ehetőek, de még sohasem láttam recepteket. És komolyan, ha kitavaszodik, megkóstolom...

Vissza a tetejére  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: szomb. feb. 13, 2010 8:41 pm

Hát a képen Látható O.compressát biztosan megeszik, de szerintem ha lenne O. robustád az is jó lenne sőt, mert annak vastagabb a husa! Ha ne adj, Isten járok felétek viszek neked alapanyagot, megcsinálod nekem?

Vissza a tetejére  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: szomb. feb. 13, 2010 8:48 pm

Bocsi ez nem compressa, hanem ha jól látom O.microdasys már kicsit avittos darabjai. Hát látod ezt a kofát van pofája eladni ezt az elég fonyadt darabokat a csóri boliviaiaknak!

Vissza a tetejére  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: szomb. feb. 13, 2010 8:50 pm

Tamás, adja Isten járj felénk, hozzál, robustát, megkészítem. Vagy! Szerzek addig robusztát valahol, valaki csak megdob egy darabbal szaporítás céljára, s ha jösz, üzenj előre, az lesz vendégvárónak. Te megeszed, s ha másnap is jól vagy, eszünk mi is :lol:
Gondolom a Kolozsvári Botanikus Kertben van robusta :lol:

Vissza a tetejére  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: szomb. feb. 13, 2010 8:57 pm

Az nem mikrodasys, annak nem ilyen hosszúkásak a szártagjai... sem nem ilyen nagyok.... de eladja, az tény, s ha az ők áruk van ott feltűntetve, hát nem is olcsón... A kérdés az, hogy veszik-e???

Vissza a tetejére  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: szomb. feb. 13, 2010 9:01 pm

Nocsak! Elöbb utóbb szavadon foglak! :lol: De addig is elmegyek dolgozni és a munkahelyemről folytathatjuk a diszkurzust.

Vissza a tetejére  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: vas. márc. 14, 2010 7:43 pm

Opuntia gyümölcs

kaktusz tövises terméshéját késsel felvágják és leválasztják a húsról a pikkelyes részt, kézzel is meghámozhatók. Mexikóban a vékony héjú változatok töviseit kefével távolítják el evés előtt.
Én is joizűt lakmároztam belőle. Kellemes ízű, kissé savanykás, füge ízű

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Vissza a tetejére  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: vas. márc. 14, 2010 8:35 pm

Volt néhány opuntia ficus indica termésem. Én nem csináltam vele semmit, csak mint minden gyümölcsöt megmostam csap alatt. Felszeleteltem, és ették a rokonok, meg én is. Senki nem panaszkodott.

Vissza a tetejére  

Új téma nyitása Hozzászólás a témához