Prima pagină » Discutii despre alte plante suculente » Descrieri si prezentari de suculente din natura

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Plante naturalizate
MesajScris: Mie Sep 03, 2008 11:47 am

Salut tuturor,

Al doilea punct de interes pentru mine (derivat insa din pasiunea mea pentru C&S) este naturalizarea plantelor suculente (dar nu numai). Evident, materialul de studiu este din NZ, pentru ca aici traiesc. Iata o serie de articole in engleza, atat referitoare la naturalizarea unor plantele suculente in NZ (tema face si subiectul unui articol de pe pagina Aztekium) cat si despre suculente native sau endemice:

http://eduart.page.tl/Succulent-Plants-from-Downunder.htm

Nu am ocolit nici alte plante:

http://eduart.page.tl/Other-New-Zealand-Naturalized-Plants.htm

Sper sa intereseze subiectul...

Toate cele bune,

Eduart

https://carpophyma.page.tl/

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 08, 2008 11:24 am

Salut tuturor,

Nu este un subiect nou, dar este o onoare pentru mine faptul ca a aparut pe site-ul ICN:

http://www.crassulaceae.net/index.php?option=com_content&view=article&id=326:cotyledon-orbiculata-naturalized-at-new-zealand-engl&catid=62:habitat&Itemid=26

Toate cele bune,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Aug 25, 2009 8:19 am

Salut tuturor,

Inca doua sectiuni din seria de articole despre plantele suculente naturalizate in Noua Zeelanda, finalizate in luna August:

Succulent plants from down under – Adventive Plants (Part 7):

Cap. XVII. - The succulent corner at Yankee Wharf , Rangitoto

Cap. XVIII. - A new Aeonium natural hybrid in New Zealand ? (Notes on Aeonium ‘Rangitoto’ - I)

Din pacate acest text nu este inca disponibil pe website-ul meu intrucat versiuni prescurtate ale ambelor capitole trebuie sa apara mai intai in New Zealand Cactus & Succulent Journal in Noiembrie 2009 / Februarie 2010 si Avonia News (o mini-revista electronica gratuita a FGaS, aflata in al 2-lea an de aparitie => o recomand cu caldura celor care cunosc limba germana) in Decembrie 2009. Dupa acea data intentionez ca versiuni in limba romana a Notelor despre Aeonium ‘Rangitoto’ sa apara si pe Cactusi.com si website-ul Aztekium. Mai dati eventual o raita peste 6 luni…

Succulent plants from down under – Adventive Plants (Part 8) :

Cap. XIX. - The bid for succulence: Calystegia soldanella

Cap. XX. - Bits and Pieces (Nature’s potting mix for succulents / New pictures)

http://eduart.page.tl/Succulent-Plants- ... nunder.htm

Spre deosebire de sectiunile anterioare aceste texte sunt ceva mai scurte, dar cuprind un numar mult mai mare de fotografii, ceea ce poate ca nu este tocmai rau.

Numai bine,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 14, 2009 8:47 am

Salut tuturor,

Am publicat pana la urma si

Succulent plants from down under – Adventive Plants (Part 7):

Cap. XVII. - The succulent corner at Yankee Wharf , Rangitoto

Cap. XVIII. - A new Aeonium natural hybrid in New Zealand ? (Notes on Aeonium ‘Rangitoto’ - I)

Toate cele bune,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Mai 11, 2010 12:28 pm

Salut tuturor,

Dupa lupte seculare... iata si partea a 9-a:

Succulent plants from down under – Adventive Plants (Part 9):

Cap. XXI - Crassula coccinea

Cap. XXII - Intermezzo: a new erratum

Cap. XXIII - Aloe arborescens

Cap. XXIV - Notes on Aeonium ‘Rangitoto’ (II)

http://eduart.007sites.com/SDU/Adventive%20Plants%20-%20Part%209.pdf

http://eduart.page.tl/Succulent-Plants-from-Downunder.htm

Toate cele bune,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mai 26, 2010 12:56 pm

Salut Eduart.
Scurt: esti nebun la cap! .. intr-un sens bun evident.
Si din curiozitate, din ce traiesti ca sa ai timp de toate astea? Sau e chiar atat de buna viata in NZ ? :D Zi ca vin si eu.

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 27, 2010 12:09 am

Salut tuturor,

Salut Alex,

Citat:
Scurt: esti nebun la cap!

Multumesc :D :D :D

Am - in sfarsit - si confirmarea oficiala.

Au fost trei lucruri care m-au frapat cand am venit aici in NZ - lumina, aerul si vegetatia neobisnuita. Vegetatia nativa fiind total necunoscuta mie (nici acum nu o cunosc decat oarecum superficial) imi sareau in ochi doar plantele care le cunosteam - cele naturalizate aici, ele deveneau repere cand le intalneam in natura; asta a fost momentul initial. Fiind pasionat de C&S bineinteles ca am cautat in principal aceste plante in natura - si sunt destule plante suculente naturalizate aici, aproximativ 110 - 115 specii. Este un mic paradox - desi este o tara saraca in suculente native (ca numar de specii), NZ este foarte primitoare pentru plantele suculente de aiurea care agreeaza un climat de tip mediteranean. Trebuie sa spun ca adevarata pasiune s-a declasat intamplator - iar autorul "scanteii" a fost Dag, printr-un post intamplator pe Cactus Romania, in care ma ruga sa scriu cateva randuri despre suculentele naturalizate aici. Restul a venit de la sine si incet-incet sfera de interes s-a largit, incluzand acum si studiul unor habitate nu numai al unor plante.

Citat:
Si din curiozitate, din ce traiesti ca sa ai timp de toate astea?

Daca as fi avut din ce trai fara sa mai fie nevoie sa si muncesc as fi hoinarit prin Africa de Sud, Peru - Chile - Argentina, Mexic, California, Galapagos si Hawaii; fiind nevoit sa muncesc... am ramas aici si trebuie sa ma multumesc cu ce gasesc aici. Adevarul este insa ca mi-ar mai trebui o viata ca sa vad tot ce merita sa fie vazut aici in NZ, dincolo de plante.

Timp sa ies "in natura" nu am foarte mult. Conteaza insa - cred - calitatea observatiei. Doar in timp mi-am exersat observatia si acum '"vad" lucruri care-mi scapau cu cativa ani in urma. Daca exclud iesirile cu famila in weekend, nu-mi raman decat 5 - 6 zile pe an in care pot merge sa vizitez locuri care ma intereseaza. Dar chiar si in weekend, daca se nimereste sa fie ceva interesant prin zona dispar 2 - 3 ore ca sa-mi fac damblaua.

Observatia trebuie sa fie mereu dublata de o documentare solida. In principal internetul si biblioteca de la Alfriston Botanic Gardens, ocazional si discutii cu persoane care fie sunt interesate de aceleasi probleme sau care le cunosc mai bine. Si asta ia destul timp... dar am invatat unde sa caut ceva anume, nu mai pierd timp fara rost.

Acum cu scrisul... asta este de fapt partea cea mai usoara. In subsolul articolului (partea a 9-a) am mentionat Decembrie - Mai pentru ca l-am scris "pe bucatele" nu pentru ca am lucrat 6 luni la text; daca ar fi sa adun cap la cap timpul efectiv de scris - sunt poate 10 - 12 ore, nu mai mult. Evident - abia aici se vede lipsa de timp - scriu fara sa mai fac si "proof reading" ca sa nu mai vorbesc de faptul ca mai "scap" si fraze contorsionate sau exprimari nefericite (fie ca scriu in engleza sau romana), pe care nu le vad cand recitesc "pe diagonala", ca sa nu mai vorbesc de erori. Poate parea paradoxal - pierd uneori mai mult timp cu ilustratiile decat cu textul propriuzis, dar este greu sa aleg din multe mii de fotografii.

Bugetul de timp - pentru documentare si lucru efectiv nu cred ca depasesc in medie 30 de minute pe zi. Nu tot timpul lucrez pentru "ce se vede", am si proiecte care se vor materializa (sper) abia peste cativa ani. N-am timp mai mult, pentru cine nu stie mai am si alte hobby-uri consumatoare de timp => muzica (care este prin definitie o arta temporala) si istoria (care - atunci cand imi fixez un anumit obiectiv - devine mare consumatoare de timp). Asta ca sa nu mai vorbesc de familie si treburile de zi cu zi - care oricum au prioritate... Ideea este insa - 30 de minute pe zi se gasesc. Dac n-am si n-am ce face, decat sa vad un film tampit la televizor, mai bine fac ceva util. Este adevarat, nu am avut niciodata plante foarte multe asa ca "tura" zilnica pe la sera si prin gradina nu-mi ia decat 10 - 15 minute. Una peste alta - cred ca abia la pensie voi avea cu adevarat timp sa scriu asezat. Pana atunci (mai am ani buni pana cand voi iesi la pensie) incerc sa folosesc la maxim putinul timp liber pe care-l am.

De scris, scriu in primul rand pentru mine. Sigur, este placut sa publici, sa stii ca te citeste lumea, dar... principlul castigator sunt eu! Sistematizand informatia si dandu-i o forma coerenta nu fac decat sa inteleg eu mai bine lucrurile care ma intereseaza. Asta este de altfel si motivul pentru care va indemn pe toti sa scrieti si sa participati la concursul de articole pentru ca - am mai spus-o - nu stiti ce pierdeti!

Numai bine,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 27, 2010 8:55 am

Salut Eduart.
Multumesc pentru raspuns si in special pentru detaliile amintite.
Initial vedeam totul din punctul de vedere al unui incepator.
Realizez si eu acum, ca timpul acordat realizarii acelei documentatii nu trebuie sa fie prea mare. Initial eu vedeam lucrurile din punctul meu de vedere ca doar, daca m-as apuca acum sa scriu asa ceva, ar fi 80% plagiat si doar 20%(incluzand eventual si semnele de punctuatie) original iar timpul acordat documentatiei(pe loc) ar fi enorm.
Tu insa ai ceva ani in spate si marea majoritate a informatiei o ai stocata in "Hard Diskul natural" singura problema,banuiesc, fiind de cele mai multe ori verificarea informatiilor "vage' sau poate nici atat.
Ce pot sa spun.. tot respectul din partea mea.

Citat:
Sistematizand informatia si dandu-i o forma coerenta nu fac decat sa inteleg eu mai bine lucrurile care ma intereseaza. Asta este de altfel si motivul pentru care va indemn pe toti sa scrieti si sa participati la concursul de articole pentru ca - am mai spus-o - nu stiti ce pierdeti!

In legatura cu asta, cel putin in cazul meu, exista doua probleme:
1: Momentan informatia pe care as putea sa o sistematizez apare intr-o cantitate oarecum neglijabila si nici experienta nu este una demna de mentionat.
2: Concursul asta este prea in perioada sesiunii iar cu 8 examene in fata in nici un caz nu pot sa ma gandesc/focusez asupra unei asemenea lucrari. Am cateva mii bune de pagini de citit si eventual si de memorat.
Oricum, in viitor, dupa ce adun putina experienta, sunt convins ca voi fi tentat sa incerc.

Zi placuta!

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 27, 2010 10:53 pm

Salut tuturor,

Salut Alex,

Citat:
daca m-as apuca acum sa scriu asa ceva, ar fi 80% plagiat si doar 20%(incluzand eventual si semnele de punctuatie) original

Evident, experienta personala conteaza foarte mult. Cred insa ca - atata vreme cat nucleul original exista intr-adevar - procentajul este bun! And by the way - in literatura botanica nu se numeste plagiat, ci referinte sau literatura citata :D :D :D

Este un timp pentru fiecare lucru si, daca vei avea imboldul sa scrii, mai devreme sau mai tarziu se va intampla, nu conteaza daca va fi pentru consursul asta, pentru la anul sau peste 20 de ani. Urmeaza-ti pasiunea si exerseaza-ti observatia.

Numai bine,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 27, 2010 11:38 pm

Salut tuturor,

Eduart scrie:
Urmeaza-ti pasiunea si exerseaza-ti observatia.

Cred că un sfat mai bun nu se putea da.

Şi scrisul poate deveni o pasiune, trebuie doar încercat, început. Ca la orice şi aici începutul este numai greu. Un pic de încredere în sine-ţi şi satisfacţia pe care o simţi nu se poate egala cu nici un premiu.

siuka

www.aztekium.ro

Sus  

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect