Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colecționari
. In memoriam
. Expoziții
. Băișoara
. Premiații asociației
. Linkuri

Ofertele de semințe ale membrilor

Newsletter Aztekium

Revista asociației

Discuții despre cactuși și viața asociației

Foto

Cactușii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactușilor
. Convenția CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactușii ?
. Primi pași
. Îngrijirea cactușilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulțirea cactușilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozități
. Aclimatizarea cactușilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare și uscare
. Cactusii și compostul
. Inteligența plantelor(pdf)
. O înflorire neobișnuită
. Un colț cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecție de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânțarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II

Vânzări, cumpărări


Aloe vera - adnotări


Notele autorului:(1) Este prima lucrare din spatiul european de ample dimensiuni – 5 volume – care prezinta detaliat aproape 600 de plante medicinale diferite.

(2) In antichitate a fost utilizata in scopuri medicinale si planta cunoscuta noua (dupa re-descoperirea ei in 1878) sub numele de Aloe perryi, poate si alte Aloe. Posibil ca remarca sa se refere la astfel de plante, mai putin eficiente, utilizate in paralel cu Aloe vera.

(3) Desi nu a avut o contributie iesita din comun in ceea ce priveste Aloe vera si utilizarile ei, Galen este considerat de multi cel mai important dintre ctitorii medicinei moderne.

(4) Compendium of Materia Medica (cum este cunoscuta in Occident) sau Pen-ts'ao Kang-mu este o compilatie monumentala finalizata in 1578 (dupa 30 de ani de studii atat in biblioteci cat si in natura) de Li Shizhen in timpul dinastiei Ming. Cele 53 de volume grupeaza nu mai putin de 800 de texte distincte datand din epoci diverse, cele mai multe dintre acestea avand o varsta multiseculara, la care Li a avut si o contributie personala substantiala. Tratatul cuprinde 1,160 ilustratii, descrierea a 1,892 plante diferite (din care 374 adaugate de Li) si 11,096 retete si tratamente (din care nu mai putin de 8,160 culese din medicina populara chineza sau concepute de Li).

(5) Personalitatea complexa a lui Al-Kindi (ca. 801 – 873) sta de fapt la baza expansiunii culturale arabe de la sfarsitul primului mileniu (o adevarata “renastere” orientala, daca vreti) – filozof, naturalist, astrolog, astronom, chimist, matematician, inginer, musician, medic si fizician arab – are printre altele imensul merit de a fi facut cunoscuta lumii arabe cultura si filozofia greaca oprecum si faptul ca a introdus sistemul numeral indian (sistemul zecimal fiind impropriu denumit arab).

(6) John Uri Lloyd (1898) pare sa ignore contributia portughezilor. Initial Barbados a fost colonie portugheza (dupa 1511) dar cu 1627 – 1628 au inceput sa se stabileasca si primii colonisti englezi, devenind formal colonie engleza la sf. sec. 17. Exista destule neclaritate in ceea ce priveste infiintarea primelor plantatii; in opinia mea englezii (care nu aveau la data stabilirii primilor colonisti cultul pentru Aloe vera, asa cum il aveau in mod special spaniolii dar si portughezii) nu au facut decat sa preia (si eventual sa extinda) aceste plantatii punand insa bazele unui comert international – abia acesta este marele lor merit.

(7) Cum plantatiile din California nu acopereau nici pe departe necesarul de pe piata americana, in anii ’70 s-au infiintat plantatii extinse si in Texas, dar gerurile din 1984, 1985 si 1989 soldate cu pierderi imense au compromis rentabilitatea acestor proiecte. Tentative similare au avut loc si in Florida. Aceste esecuri au mentinut importanta economica a plantatiilor din Aruba (Caraibe).

(8) Ca cele mai multe remedii naturale si Aloe vera are cea mai buna actiune in tratamentul leziunilor superficiale cand este utilizata in stare proaspata; din pacate sucul si gelul se oxideaza rapid expuse la aer limitand drastic durata efectului maxim. Preparatele nu preiau decat in parte efectele benefice, de unde (poate) si scepticismul medicinei oficiale.

(9) A fost stopata o disputa sterila, dar dusa foarte pasional – necesitatea utilizarii proaspate vs. utilizarii procesate, disputa de neinteles dupa secole de utilizare cu succes a diferitor produse procesate prin fierbere.

(10) Rusii par a fi avut un oarecare avantaj si in ceea ce priveste studiul Aloe vera (cum au avut aparent si in alte domenii in deceniile 6 si (partial) 7 – militar, spatial, energetic, tehnologic); cum sursele directe ale acestor informatii sunt americane nu exclud insa posibilitatea ca aceasta superioritate sa fie rodul unei exagerari voite pentru a stimula actiunile de “protectie” anticomunista ale factorilor de decizie politica (strategie specific americana) sau rodul unor exagerari menite a descuraja “hidra imperialista” (strategie specific sovietica). Cert este ca Razboiul Rece a avut si o componenta Aloe vera!

(11) Tratamentele utilizate sunt dezarmant de simple – consumul zilnic in stare naturala sau transformarea frunzelor uscate intr-o faina utilizata la prepararea painii – consumata tot zilnic.Imprimă  Imprimă

Copyright Asociația Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2007-12-02

[ Înapoi ]