Kaktusz magok egyszerű tisztitásaKaktusz magok tisztitása

A kaktusz magok kiszedése és tisztítása a magtok maradványaitól unalmas, nehézkes feladat szokott lenni. Sokszor a legnagyobb igyekezett ellenére mégis marad szemét a magok közt.
Egy egyszerű tisztítási módszert mutatok be amivel én a magokat a száraz kaktusz gyümölcsből szoktam kiszedni. Szükséges hozzá egy kis tányér, víz, egy csipesz, egy pálcika és egy papírszalvéta.


A száraz gyümölcsöt a vízbe teszem, ez pár perc elteltével megdagad és megpuhul. Ekkor a pálcikával felhasítom a héját.
A magok felszabadulnak gyümölcsből, a steril magok fent maradnak a víz tetején. A vizet leöntöm és ennek eltávolításakor ezek a magok is távoznak.

   

A még nedves magokat a papírszalvétán szétterítem, amely felszívja a nedvességet, és amibe a még megmaradt apró szemét beragad. Pár perc száradás után összeszedem a magokat. Korlátlan menyiségben lehet magot ezzel a módszerrel rövid időn belül megtisztítani.
Egyes fajok esetében mind például a Cumarinia odorata aminek a gyümölcse csupán össze aszalódik, nem szárad teljesen el, hosszabb ideig kell áztatni. Ebben az esetben miután a gyümölcs megpuhul, felhasítót állapotban is hagyni kell, hogy ázzon, amidig a víz feloldja a magokat burkoló ragacsos gyümölcs húst. A vastag, kemény héjú gyümölcsök esetében, az áztatás eltarthat hosszabb ideig, akár órákat is igényelve.

Tar Sándor

Szatmár

Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare
http://www.aztekium.ro

Adresa paginii:
http://www.aztekium.ro/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=81