TillandsiákBromélia család, Tillandsia nemzetség tagjai.Elias Til-Lands (1640-1693) botanikus után Linnétől kapták nevüket.Tillandsia a természetben
ElőfordulásKözép és Dél-Amerika (Mexikó)

Képesek alkalmazkodni a száraz és forró élőhelyekhez, a hegyvidékektől, az esőerdőkön át a sivatagokban is megtalálhatók. Leveleik finoman szőrözöttek. A levélszőrök a szárazságtűrő növényeknél a legfejlettebbek, ezek segítségével veszik fel a levegőből a nedvességet, valamint megvédik a naptól, visszaverik a túlzott napfényt.
Ha a virágzás kezdetén több fényt kap a növény, a virág


színei sokkal intenzívebbek lesznek. Némelyik növény teste vöröses színt ölt. (Tillandsia ionantha , Tillandsia brachycaulos)

Néhány szárazságtűrő, lassan növekedő faj esetén a virágzás akár egy évig is eltarthat. A virágzás alatt megindul a sarj-képződés, némelyik virágzás nélkül is képez sarjakat.


Tillandsia ionantha Tillandsia sp.
Tillandsia ionantha Tillandsia sp.

Magvaik repítő szőrösek, emiatt a légáramlattal nagy távolságot is képesek megtenni. Így kerülnek el eredeti élőhelyükről, és találnak otthonra sziklákon, fák koronáján, kaktuszokon, homokpadokon.


 

Fajok:

 


Szárazságtűrő sivatagi xerofiták - például a Tillandsia latifolia


Tillandsia latifolia
Tillandsia latifolia
Tillandsia latifolia - élöhelyi; Peru 2005. foto: Békefi - Bodorkós - Varga

Drótszerű gyökér vagy gyökérnélküliség jellemzi őket.

A nedvességet a hajnali párából kapják, melyet a víz fel szívó pikkelyeik segítségével vesznek fel. Gyakran a szél kergeti a homokon, megkapaszkodva


Tillandsia tectorum

Tillandia sp
Tillandsia tectorum - élöhelyi; Peru 2005. foto: Békefi - Bodorkós - Varga

Szintén ebbe a csoportba tartozik. Magashegyi faj, az Andok lejtőin él, a csupasz sziklákon is képes megtelepedni. Kedveli a kevés csapadékos területeket, ahol intenzívebb fénysugárzás éri.

A levélszőrök fényvisszaverő képessége megvédik a káros UV sugaraktól. Nem rendelkezik vízfelvételre alkalmas gyökerekkel, ezeket csak kapaszkodásra használja. A levegőből élő tillandsiák minta példája.


Tillandsia tectorum a gyűjteményben
Tillandsia tectorum a gyüjteményemben


 

Tillandsiák tartása lakásban és üvegházban.

 


Több mint húsz éve tartok tillandsiákat, télen lakásban, nyáron pedig együtt tartom a kaktuszaimmal a teraszon.


Tillandsiák a lakásban
Tillandsiáim téli szálása

Szerencsére elég nagy erkélyem van (4x2m.) keleti fekvésű, falait öreg fák kérgével burkoltam. Márciusban amennyiben a hőmérséklet nem száll +5ºC alá ide telepítem a tillandsiákat, a kaktuszok az asztalokon és virágtartókon foglalnak helyet. Tekintettel vagyok arra, melyik növényem, szereti a tűző napot, vagy inkább az árnyékosabb részt kedveli.


Tillandsiák az erkélyen Tillandsiák az erkélyen
Tillandsiáim a nyári szálásukon.

Az egész erkélyt dupla árnyékoló hálóval védem a perzselő naptól. Mostanában gyakran előfordul a negyven-fok napsütésben, és sajnos még a kaktuszaim is megégtek. Nyáron minden reggel esővízzel permetezem a növényeket, kivétel a hűvösebb borús időszak. Tapasztalatom szerint ezek a növények a hűvösebb párás időszakot kedvelik legjobban, ezek a szeptember október hónapok. Ilyenkor fejlődnek igazán, kezdenek bimbózni és sarjakat fejleszteni. A gyökérzetük is komoly fejlődésnek indul, melyet csak kapaszkodásra használnak (tévhit, hogy élősködők)


Tillandsia harrisii

Kajdacsi János

Budapest, 2009 február

Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare
http://www.aztekium.ro

Adresa paginii:
http://www.aztekium.ro/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=76