Kaktuszok atűltetése.KAKTUSZOK ÁTÜLTETÉSE

Növényeink növekedése során kinövik az edényeiket, gyökereiknek nem marad már hely, a talaj felhasználódik és szükség van ezeknek egy nagyobb edénybe történő átültetése. Az új edényt úgy válasszuk meg hogy kb. 2-4 cm legyen szélesebb és mélyebb. Nem ajánlatos a kicsi edényekből egyből nagyon nagy átültetni a kaktuszokat mivel a gyökér nem fogja egyből behálózni az egész földet, így ez kihasználatlanul marad. Figyelmesen hogy a gyökerek ne sérüljenek kivesszük a növényt a régi edényéből, óvatosan odaütögetve az edényt az ültető asztal széléhez (a). Egy pálcika segítségével megmozgassuk a növényt (b). Hogy a tövisek ne szúrjanak meg használhatunk polistiren darabkákat, egy erősebb karton darabot és egy vastagabb börkesztyüt, ami segítségével megfoghatjuk a kaktuszt (c) hogy kiemeljük a régi edényéből.

Kaktuszok kivétele a régi edényből


Egy pálcika segítségével kirázzuk a régi földet a gyökerek közül (d), vigyázva hogy ne sértsük meg ezeket amennyire lehetséges.

Egy nagyobb edénybe a megfelelő magasságba helyezzük a növényt (e) és körkörösen megtöltjük az edényt a növénynek szükséges új földkeverékkel (f). Rázással és az edény finom ütögetésével vagy egy pálcika segítségével tömörítjük a talajt a gyökerek közé (g).

Az edény felső szélén hagyunk elegendő helyet (1-2 cm) az öntözöviznek de más növényektől eltérően a kaktuszokat soha nem öntözzük meg átültetéskor, mivel akármilyen figyelmesen dolgozunk a gyökerek megsérülhetnek és ha ott vizet kapnak hamar felléphetnek különféle rothadások. A frissen átültetett növényeket nem helyezzük ki a napra hanem egy árnyékosabb helyet biztosítunk nekik, ahol pár nap után öntözzük meg, addig tartjuk így amíg már látszik hogy a növény újra fejlődésnek indult.

Egyes kaktuszgyűjtők átültetés után beporozzak a növényeiket gomba ellenes növényvédöszerrel.Kaktuszok átültetése

 
Mindig ültetés előtt tisztítsuk meg az edényeket amibe fogunk ültetni, fontos hogy legyen az alján viznyilás amin keresztül a viztöblet ki tud folyni. A viznyilásokat előbb cserépdarabbal, majd az edény egész alját egy réteg jó vízáteresztő anyaggal, cserrepdarabkákkal, apró kaviccsal, faszéndarabkákkal vagy valami más, durva törmelékkel borítjuk, mely megakadályozza, hogy a víz kimossa a földet. Miután behelyeztük a növény gyökereit, teszünk az edény kb. ¾ -ig földkeveréket, a gyökerek közé is és ezt egy lazább keverékkel fedjük, amibe cserrepdarabkákkat, apró kavicsot, faszéndarabkákkat, téglatörmeléket, teszünk, hogy megkönnyítse a levegő behatolását a gyökerekhez. Így megvédjük a gyökérnyakat is a túlzott nedvességtől, és a gyomok is nehezebben tudnak helyet találni maguknak.Lörincz István
kertész mérnök

Nagybánya


Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare
http://www.aztekium.ro

Adresa paginii:
http://www.aztekium.ro/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=41