Nagy növények mozgatása
Sokan szeretjük a nagyméretû kaktuszokat és egyéb pozsgásokat, de ezek mozgatása egy bizonyos méreten túl már csak nagyon nehezen oldható meg, fõleg ha a terebélyes növények még nagy tövisekkel is rendelkeznek.

 

1. A szállítóeszköz üresen…


Ennek a problémának a megoldására fejlesztettem ki egy hordozószerkezetet, amellyel két ember akár egy mázsásnövényt is könnyen mozgathat. (1. kép) A hordozó szerkezetet három méretben készítettem el: 30-as, 45-ös és 60-as cseréphez. A 2.számú képen jól látható, hogy a hordozószerkezet két részbõl áll, amelyet alól egy összekötõ kapcsol össze. Az emelõkar két párhuzamos szárát fogantyú köti össze. A cserép felöli résznél a kart 135°-ban érdemes meghajlítani, mert ez biztosítja legjobban a szállítás stabilitását. A meghajtási ponthoz egy kiemelõ tõkét kell hegeszteni, majd ehhez csatlakoztatjuk a cserépmérethez kialakított félkörívet. Erre a kiemelõ tõkére azért van szükség, hogy az emelõkar elférjen, és ne törje el a cserép peremét. A fogantyú szélessége minden méretnél 30 cm, az emelõszár és a függõleges feszítõ rész hossza is 30 cm. Az alsó összekötõ pár egyik oldalt a karon forgó, de nem levehetõ, a másik oldalt ráakasztható. 


 
 

2. …és munkában.

Szállításkor a szerkezetet a cserép két oldalához helyezzük, az alsó összekötõt összekapcsoljuk és már két személy viheti is a növényt. (2. kép). A 30-as cseréphez kialakított szerkezet minden fõ része 14 mm-es, az alsó összekötõ 6 mm-es, a merevítõ 4 mm-es köracélból készült. A 45-ös és 60-as cseréphez a fõ részek 16 mm-es, a többi 6 mm-es köracélból készült. Ha nem a cserép szélén túlnyúló növényt akarunk szállítani, (pl.: gömb vagy oszlopkaktusz) akkor az emelõkart rövidebbre érdemes venni, ilyen arányban csökkenthetõ a függõleges feszítõ rész is. Az emelõkar 30 cm-nél hosszabb mivolta már nem ideális, mert akkor nagyobb erõ hat a cserépre és szûk helyen a mozgás is nehézkesebb vele. Mivel a körív nem zár be teljes kört, így kisebb cserepek szállítására is alkalmas. Nagyobb cserepeket pedig úgy vihetünk vele, hogy nem a perem alatt, hanem a cserép megfelelõ vastagságánál fogjuk meg a szállítóeszközzel. Így ezzel a három méretben létrehozott eszközzel 28-astól a 80 cm-es mûanyag cserépig tudjuk vinni növényeinket.Szabó Imre
Mezõhegyes


A képek a szerzõ fotói.

................................................
A fenti cikk megjelent a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság kiadásában megjelenõ Debreceni Pozsgástár 2006. 3. számában.

 

Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare
http://www.aztekium.ro

Adresa paginii:
http://www.aztekium.ro/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=134