Fórum kezdőlap » Pozsgás növények » Pozsgások a sziklakertben, természetben.

Új téma nyitása Hozzászólás a témához
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: hétf. júl. 26, 2010 11:47 pm

Szevasztok, Kedves Gyűjtőtársak!

Az idén volt egy elég látványos Echinocereus coccineus virágzás a sziklakertemben, megosztom veletek a látványt, az előzményekkel együtt.

Kép

2002-ben két db magányos példányt telepítettem a sziklakertbe ebből a növényből, egyenként 6-7 cm magasak voltak. Ez a fotó 2005-ben készült az egyik példányról, ekkor már sarjadásnak indultak. A növényeket mindenféle árnyékolás, csapadék elleni védelem és téli takarás nélkül nevelem kezdettől. A sziklakertnek ezen a részén a talajkeveréket az erősen kötött kerti talajból, mintegy 10-15 % kerti komposztból és 40-50 % gránitmurvából állítottam össze.

Kép

2007-re már mindegyikük kis csoporttá fejlődött és minden évben hozott néhány virágot.

Kép

2010-re a két kis csoport összeért és jelenleg egy telepet alkot. Áprilisban már látszott, hogy egy igazán gazdag virágzás várható.

Kép

Május elején mintegy 80 bimbót számoltam a két csoporton. Az időjárása sajnos ekkor nagyon kedvezőtlenre fordult, olyan csapadékos hetek kezdődtek, amilyenre én nem emlékszem életem öt évtizedésből.

Kép

Ennek ellenére a virágzás hamarosan elkezdődött. Ennél a fajnál egy-egy virág akár öt napig is nyitva lehet, amikor nincs túlságosan meleg. A hetekig tartó nagyon mostoha időjárás kedvezett a virágok élettartamának, azonban lassította a bimbók fejlődését.

Kép

Jobb időben lehet, hogy néhány napig ennél gazdagabb virágözönt is megfigyelhettem volna, de csúcsformájában így is közel 40 virág volt nyitva egyszerre.

Kép

A virágzás több hétig látványos, élénk színfoltot alkotott a sziklakert dél-nyugati oldalán.

Kép

Nem csak a lepellevelek, de az ivarszervek is színpompásak. Most már elmondhatom, hogy az említett, mintegy hat hétig szélsőségesen csapadékos időjárás sem tett kárt a növénycsoportban. Semmiféle gombabetegség, foltosodás, részleges rothadás nem látható a hajtásokon. Ami különös, hogy termést sem kötött egyetlen virág sem, pedig, mint említettem, két különálló növény virágzott egymás mellett, egyidőben. Ennek az okát nem tudom.

Lukoczki Zoltán

Vissza a tetejére  

Új téma nyitása Hozzászólás a témához