Prima pagină » Asociatia Aztekium » Viata asociatiei

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Teleconferinta miercuri 12.02.2014
MesajScris: Dum Feb 16, 2014 12:45 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut prieteni !

Vineri seara am participat la inca una din teleconferintele Aztekium, subiectul principal fiind prezentarea caracteristicilor Genului Echinopsis, asa cum este el "lump"-uit dupa ultimele clasificari – prezentare sustinuta de Ladislav Fabian (la materialul video a contribuit si Jan Baran) cu concursul translatorului Istvan Lorincz. Apreciez inca o data dedicatia acestor oameni pentru a impartasi cunostintele lor din lumea C&S, noi fiind doar unii de sute-miile de persoane care au vizionat prezentarile lor !

Expunerea a fost binevenita pentru clarificarile aduse unui gen mai putin iubit de colectionari, unul din motive fiind si confuziile produse de diversele reclasificari efectuate de-a lungul timpului, ciculatia unor nume invalide, marea variabilitate a taxonilor, etc.
De la inceput trebuie sa spunem ca nici Fabian nu este fanul noilor clasificari lumpuite, in genul Echinopsis extins find indesate astazi si Acanthocalycium, Trichocereus, Helioanthocereus, Lobivia, Pseudolobivia, Hymenorebutia, Soehrensia si Setiechinopsis – mai ales ca sunt agregate astfel plante cu caracteristici foarte diferite, de la columnari uriasi la plante globulare pitice, plante cu inflorire nocturna cu plante cu inflorire diurna, plante cu flori de culoare traditional alba cu plante cu flori colorate multicolor, etc.

Prezentarea a inceput prin evocarea istoriei catorva clasificari , apoi am vazut arealele sud-americane ale unor echinopsisi traditionali (nota bene: Fabian este de parere ca E. oxygona este similar E. eyriesii, avand si areale concentrice), am vazut caracteristicile principale ale subgrupurilor astazi integrate in Echinopsis (ex: lungimea tubului floral, dispunerea staminelor, pozitia florilor, fructe umede sau uscate, lastarile sau nu, etc).

O chestiune particulara: umbla vorba ca echinopsisi crescuti prin casele europenilor sunt probabil niste hibrizi – dar dupa putina cugetare ne dam seama ca afirmatia este falsa. Hibrizii ar fi trebuit sa fie produsi din seminte polenizate incrucisat, dar stim bine ca acesti echinopsisi au fost inmultiti traditional din lastari !

In continuare, am vazut exemplificari provenind din colectiile lui Fabian si Jan Baran pentru specii din fiecare (sub)gen, subliniind caracteristicile particulare definitorii ale fiecaruia. De mentionat ca unii tricocereusi sunt adecvati si pentru altoirea speciilor hardy, rezistand si la -22C – problema lastaririi rezolvandu-se prin taierea areolelor. O alta chestiune interesanta – echinopsisii sunt plante cu viata lunga, sute de ani.

Urmatoarele 2-3 prezentari privesc genul Sulcorebutia – asta o sa aiba o mare priza la public, abia asteptam ! Multumiri autorilor si organizatorilor.

PS: in preambulul conferintei am mai discutat cu Cristi Neciu privind organizarea intalnirii de pe Tarnita (ultimul weekend din iulie), locul este exceptional, permitand o gama larga de activitati (pescuit, scaldat, plimbari pe lac sau pe munte, etc). Este momentul ca toti cei interesati sa se anunte, mentionand daca vor dormi la cort sau vor dormi in camere – pentru a face rezervarile (implicand plata unui avans).

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
MesajScris: Lun Feb 17, 2014 11:11 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Genul Echinopsis este un pic uitat, mai ales de generația mai tânără care se dă după speciile la ”modă”. Prezentare a fost într-adevăr interesantă, cu multe amănunte mărunte, dar zic eu esențiale, puțin cunoscute pentru mulți.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România