Prima pagină » Asociatia Aztekium » Viata asociatiei

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Teleconferinta vineri 15.03.2013
MesajScris: Sâm Mar 16, 2013 5:20 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut prieteni !

Aseara a avut loc o noua teleconferinta, anuntata ad-hoc telefonic, din cauza penei serverului Aztekium de zilele trecute.
Tema : Adaptarea cactusilor la conditiile de mediu

Asa cum ne-a obisnuit Jan Baran, suportul de curs a fost foarte amanuntit, asa ca mentionez doar cateva idei:

- Viata este un fenomen cu origine inca incerta, cel putin din punct de vedere “spatial”. In context a fost mentionat si meteoritul Murchinson – eu sunt familiar cu subiectul, cine doreste amanunte poate sa le caute pe net;
- Cert este ca Viata are peste 3,5 miliarde de ani vechime, iar de la primul organism viu a inceput un proces de speciatie si adaptare la medii diverse – stimulat inclusiv de deriva continentelor.
- In general vorbind, aspectul unei plante este determinat de doua mari categorii de factori – cei biotici si cei abiotici, adica in traducere: cei genetici si factorii de mediu. Ca este asa in privinta ultimilor, sta martor procesul de convergenta manifestat de 2 specii foarte diferite genetic: A. asterias si Euphorbia symmetrica.
- A fost mentionat si un termen nou, care nu pare sa existe in limba romana: “aclimatie”, ca fenomen de aclimatizare a plantelor din cultura, “aclimatizare” fiind folosit stiintific doar pentru plantele din “libertate”.
- S-a discutat apoi amanuntit despre diverse mecanisme de adaptare ale plantelor la mediu.
- Un alt capitol a fost despre mijloacele de aparare ale plantelor fata de factorii de mediu, sub toate aspectele: clima, sol, fauna, etc.
- Un capitol foarte interesant a fost cel privind simbioza dintre radacinile plantelor si bacterii, fapt care permite cactusilor sa supravietuiasca si in sol mineral 100%, fiind suficienta putina apa (ex: stanci, chiar cristale de cuart, etc). De pilda parteneriatul cu Azobacter vinelandii – care produce azotati utilizand zaharurile furnizate de radacinile plantei ! (oare noi oamenii nu facem la fel ? Nu este digerata si asimilata mancarea in stomac si intestine utilizand diverse bacterii ?)
- Un alt capitol interesant a tratat simbioza cu alte tipuri de plante (copaci, ierburi, muschi, licheni). Am vazut niste imagini splendide cu Uebelmannia pectinifera var. eriocatoides (o descoperire recenta) care crestea pe stanci nude acoperite doar de licheni !
- Apoi s-a discutat despre tratamente (substante) care pot compensa lipsa microorganismelor din zonele de bastina, inclusiv pentru a stimula germinarea.
- In incheiere s-a discutat despre utilizarile cactusilor in domenii industriale si medicale – Jan Baran fiind de parere ca este un domeniu prea putin studiat – care ar putea produce rezultate spectaculoase !

Multumim lui Jan Baran si speram sa mai avem ocazia sa ne intalnim si cu alte ocazii, dumnealui a avut disponibilitatea sa achizitioneze servicii Skype extinse pentru a putea sa sustina aceste teleconferinte.
Multumim de asemenea, translatorului 1 Fabian, translatorilor 2 Magdolna+Melchior.

Pe curand !

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
MesajScris: Dum Mar 17, 2013 11:16 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut,

Pe lângă cele prezentate de Liviu aș mai menționa că această prezentare a fost o premieră, fiind făcută special pentru teleconferință ca urma a unei observații la o prezentare anterioară. Încă odată mulțumiri dlui Baran pentru solicitudine.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
MesajScris: Dum Mar 17, 2013 12:30 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Lun Aug 11, 2008 6:07 pm
Mesaje: 87
Localitate: Timisoara
Va salut !

Cred ca a fost cea mai interesanta prezentare de pana acuma.Liviutz a punctat foarte bine in mare ideile mai principale,inclusiv cateva explicatii interesante. Am cautat dupa cele doua cuvinte ,se pare ca exista in engleza si maghiara :akklimáció ,acclimation si akklimatizáció ,acclimatization, care reflecta exact cele prezentate in descriere.In lb.romana intradevar este numai cuvantul :aclimatizare.
Cel mai interesant capitol a fost simbioza cactusilor cu diferite microorganisme(bacterii) si cu alte plante (copaci-o sp. de stejar,arbusti -Larrea tridentata etc. ca exemplu in semidesertul Sonora).Intr-o locatie unde cresc Aztekium hintonii se semnaleaza prezenta in abundenta a plantei Selaginella lepidophylla.Deasemenea diferite sp. de cactusi vietuiesc impreuna cu sp. de bromelii unde de multe ori cactusii supravietuiesc pentru ca se alipesc cu radacinile de radacinile mai adanci ale bromeliilor care cu timpul se usuca.Bromeliile uscate devin humus pentru cactusi. In general cactusii traiesc in simbioza cu muschii si lichenii pe soluri calcaroase.Un rol important au si ciupercile cand radacinile cactusilor se intretes cu miceliul ciupercilor cand deasemenea putem vorbi de simbioza.
Aici trebuie mentionat ca mai exista si situatia cand anumite sp. de licheni apar ca paraziti ai plantelor,deci in aceasta situatie nu mai vorbim de simbioza pentru ca este in defavoarea cactusilor.Deasemenea trebuie mentionata si prezenta rezidiurilor termitelor si a altor vietati.
Dintre substante care pot compensa lipsa microorganismelor din soluri am retinut Wuxal dar trebuie vazut care dintre
produse,trebuie sa-l intreb pe Fabian .

Numai bine

Melchior
Ps. aceste prezentari sunt urmarite de multi membrii dar din pacate acest lucru nu se reflecta si pe forum.Teleconferintele sunt foarte interesante si atractive si ar merita macar sa spunem parerea despre ele pe forum.Deasemenea ar creste si activitatea pe pagina Aztekium ,vorbele se duc repede, ideile si informatiile scrise raman pentru mai mult timp.

_________________
http://cactus2009.5mp.eu/web.php?a=cactus2009


          Sus  
 
MesajScris: Dum Mar 17, 2013 4:57 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Iul 27, 2008 9:44 pm
Mesaje: 320
Localitate: Baia Mare
Buna ziua!

Melchior scrie:
Intr-o locatie unde cresc Aztekium hintonii se semnaleaza prezenta in abundenta a plantei Selaginella lepidophylla.


Rerferitor la aceasta afirmatie

Liviutz scrie:

_________________
Hans


          Sus  
 
MesajScris: Sâm Apr 13, 2013 5:55 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
Le multumesc domnilor Baran, Fabian si Tar pentru prezentarea din cadrul teleconferintei de ieri! A fost foarte interesanta si educativa!
Tema a fost cactusii- de la insamantare la prima repicare.
Multe, multe multumiri!

_________________
Cristi


          Sus  
 
MesajScris: Sâm Apr 13, 2013 10:31 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Doar o observatie punctuala.

Citat:
Aici trebuie mentionat ca mai exista si situatia cand anumite sp. de licheni apar ca paraziti ai plantelor,deci in aceasta situatie nu mai vorbim de simbioza pentru ca este in defavoarea cactusilor.


(subliniere imi apartine)

Lichenii nu sunt paraziti (nu exista inca nici o documentatie covingatoare in aceasta privinta). Lichenii sunt un organism complex, format din simbioza unor fungi si alge. Ei deja isi rezolva fiecare problemele... unul rezista in medii mai uscate sau mai insorite, altul are acces la surse de hrana inaccesibile ca organism distinct (foarte simplu exprimat) in mod direct ca rezultat al simbiozei.

Lichenii nu paraziteaza o planta (desi fungii pot fi organisme parazitare), dar prezenta lor in exces poate stigheri mai mult sau mai putin dezvoltarea acesteia. Ei populeaza epifitic orice mediu mezic, adica un mediu in care exista un balans intre lumina / umiditate, balans care poate diferi in specificatiile sale intre diferite "specii" de licheni. Spun "specii", pentru ca termenul este impropriu (desi general utilizat, discutia este lunga aici...). Aceleasi doua specii de fungi / alge pot forma un organism radical diferit in asocieri diferite, sau in conditii diferite. Se poit reproduce vegetativ (se multiplica "asociarea"), sau fiecare organism se poate inmulti separat pentru a se re-asocia. Exista specii de fungi care pot intra in asocieri cu diverse specii de alge (sau viceversa) dar sunt cunoscute si cateva asocieri "fixe" (cele doua organisme se pot asocia numai intre ele, nu si cu alte organisme). Este interesant faptul ca morfologia si fiziologia lichenilor poate fi radical modificata fata de fiecare organism component luat in parte.

Parazitismul este definit ca un organism care traieste si se reproduce exclusiv prin consumarea resurselor extrase de la un alt organism (care nu are nimic de castigat din asta); lichenii se folosesc de alte obiecte (pentru ca pot fi nu numai plante, dar si lemn uscat, roci, materiale sintetice, etc.) strict pentru a se putea fixa. Intrunesc deci toate caracteristicile unui organism epifit.

Cine este interesat de licheni poate sa-mi scrie PM sau pe email pentru a le recomanda bibliografie foarte interesanta.

Imagine

Usnea angulata, fixata direct pe roca, inconjurata de alti muschi si licheni foliosi.

Cheers,
Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
MesajScris: Dum Apr 14, 2013 2:45 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Lun Aug 11, 2008 6:07 pm
Mesaje: 87
Localitate: Timisoara
Salut Eduart !

Buna tuturor !


Este binevenita interventia ta facand observatia respectiva, prezentand informatii interesante.Eu am notat numai cele prezentate de colegii nostri colectionari din Slovacia, cand a fost prezentata o poza cu un cactus pe corpul caruia s-au instalat licheni. Sunt mai multe posibilitati,una dintre ele posibil ca planta, a fost deja bolnava.
Bibliografia cu documentatia respectiva ma intereseaza,pentru ca se pare este o legatura simbiotica foarte importanta intre licheni si plantele noastre, poate aflam si alte detalii.

Numai bine
Melchior

_________________
http://cactus2009.5mp.eu/web.php?a=cactus2009


          Sus  
 
MesajScris: Lun Apr 15, 2013 2:22 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Salut Melchior,

Am sa-ti trimit in 2-3 zile bibliografia pe email.

Citat:
Sunt mai multe posibilitati,una dintre ele posibil ca planta, a fost deja bolnava.


Efectul lor poate fi nefast, se poate observa si la copaci - acolo unde lichenii sunt abundenti mai ales pe crengutele subtiri, acestea se usuca. Lichenii afecteaza chimia suportului pe care stau (nu degeaba sunt primii colonizatori ai rocilor) si asta poate fi o explicatie. Deci, pot face intr-adevar rau, dar nu prezinta caracteristicile unui parazit.

Cheers,
Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
MesajScris: Sâm Apr 27, 2013 10:21 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Salut Melchior,

De curiozitate... ai primit email-ul meu cu documentatria mentionata mai sus? Trimis pe data de 15.

Cheers,
Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
MesajScris: Dum Apr 28, 2013 8:42 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Lun Aug 11, 2008 6:07 pm
Mesaje: 87
Localitate: Timisoara
Va salut !
Salut Eduart !

Da ,l-am primit si multumesc frumos.
Dar eu cred ca un mesaj ce ne priveste numai pe noi doi, ar trebui trimis pe PM sau e-mail.Eu am gresit ca nu ti-am raspuns imediat si cer scuze dar se poate interpreta si altfel bunavointa ta.Am vrut sa citesc prima data materialul si sa te mai intreb cate ceva .
De curiozitate... ai primit cererea mea pentru accept pe skype ,trimis de mine in februarie -martie.Nu-o mai cauta ca l-am anulat vazand ca nu primesc acceptul.


Numai bine

Melchior

_________________
http://cactus2009.5mp.eu/web.php?a=cactus2009


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România