Prima pagină » Discutii despre cactusi » Inmultirea cactusilor

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Despre însămânţări
MesajScris: Dum Mai 10, 2009 10:51 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut tuturor,

Iniţiez acest subiect pentru a discuta despre practicile, metodele de însămânţare la cactuşi şi suculente.
Găsesc foarte palpitantă această metodă de înmulţire şi experienţa prezentată a celor care au făcut deja însămânţări poate fi de un real folos pentru cei care doresc s-o facă în viitor.
De ce este nevoie pentru reuşită? Simplu: în primul rând de seminţe, de un amestec în care să se pună seminţele, de umiditate şi de căldură.
Pe scurt câteva noţiuni de bază despre însemânţări, în special pentru începători:
Seminţe se pot procura de la producători sau de la alţi colecţionari. Mai nou şi prin florări apar amestecuri de seminţe de cactuşi. Pentru cei care vor să încerce pentru prima dată această metodă de înmulţire le recomand aceste seminţe. Nu sunt scumpe, nu conţin seminţe de specii greu de crescut, germinaţia este relativ bună, satisfacţia reuşitei este asigurată dacă se asigură condiţiile necesare germinării, în caz de nereuşită pierderea materială este minimă.
Amestecul de sol în care se face însămânţarea este ceva mai delicat. Trebuie să fie un amestec care să menţină umiditatea în prima fază, cea a germinării, dar care să se şi usuce repede după această fază. Ideal ar fi ca compoziţia acestui amestec să fie specifică fiecărui gen dar acest lucru este mai greu de realizat la nivel de amator şi mai ales de începător.
Părerea multora este că acest amestec trebuie sterilizat înainte de însămânţare. Există mai multe metode de sterilizare, cea mai uzuală fiind cea termică, în cuptor, în vase sub presiune, cuptor cu microunde. Dezavantajul acestor metode constă în distrugerea florei microbiene a solului. Pentru cei care doresc să folosească acest tip de sterilizare le recomand o metodă simplă dar mai pretenţioasă în timp, bazată pe metoda sterilizatorului solar folosit de dr Lungu. Într-o cratiţă scoasă din folosinţă se pune amestecul umezit în prealabil, se acoperă cu o bucată de folie transparentă se leagă pentru a împiedica evaporarea şi se pune undeva unde să fie la soare toată ziua. Volumul de aer dintre folie şi sol trebuie să fie redus. Se ţine vasul la soare 3-4 zile, dacă este înnorat mai mult, după care se poate folosi. Amestecul neutlizat se poate folosi ulterior la alte însămânţări cu condiţia să rămână închis.
Eu în ultimi ani nu am mai sterilizat amestecul folosit. Folosesc pentru însămânţări nisip fin amestecat cu perlit expandat în proporţie de 1:1. Acest amestec menţine umiditatea timp îndelungat, trebuie avut grijă însă să nu fie prea tare îmbibat la început cu apă deoarece vor apare algele verzi. Aceste alege pot apar şi pe amestecurile sterilizate dacă umiditatea acestuia este prea mare.
Pentru udarea amestecului se foloseşte apă fiartă şi răcită. Apă ne tratată va favoriza apariţia algelor şi a ciupercilor.
Pentru germinarea seminţelor este nevoie de un mediu umed şi cald. Acest mediu se poate asigura folisind un acvariu care se acoperă sau folosind minisere care au apărut şi la noi în comerţ în ultimul timp. Avantajul acestora constă în posibilitatea controlării aerisirii şi prin eliminarea riscului picurării condensului pe semănături.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mai 13, 2009 10:21 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut tuturor,

Recomand la toată lumea folosirea miniserelor pentru însămânţări. Asigură condiţii optime pentru germinare şi creşterea plantelor până la repicare. Se pot cumpăra la supermarketuri cu profil practic, grădinărit, singurul lor dezavantaj este că după utilizare rămân un obiect în plus prin casă, destul de voluminos.
Vasele în care se pune amestecul terbuie să îndeplinească câteva condiţii. Cea mai importantă dintre acestea este opacitatea materialului din care este confecţionat (mă refer la vase din material plastic). În vasele care lasă să treacă lumina prin pereţi se favorizează apariţia algelor verzi, din cauza umidităţi ridicate, atât pe pereţii acestuia cât şi la suparafaţa amestecului. Din acest motiv nu este recomandat folosirea diferitelor cuti, tăvi alimentare rămase prin gospodărie. Marea majoritate a acestora lasă să treacă lumina prin pereţi, mai ales cele albe.
Dacă se folosesc tăvi suprafata se va parcela pentru fiecare specie în parte. Parcelarea este recomandata şi dacă se seamană amestecuri de seminţe. În cazul unei infestări se pot elimina porţiunile respective mai uşor dar există pericolul ca acesta să se întindă pe toată suprafaţa tăvii.
Consider cel mai indicat folosirea ghivecelor pătrate sau rotunde de 5-6 cm mărime. În cazul unei infestări se scoate ghiveciul respectiv, reducându-se şansa de a pierde toată semănătura.
Se acordă atenţie şi grosimii amestecului din vas. Recomandat este ca acesta să nu depăşescă 5-6 cm. Într-un amestec mai gros rădăcinile se vor lungi până ating fundul vasului. Această lungime va crea dificultăţi în momentul primei trasplantări (repicare), fiind necesar un ghiveci mult prea mare.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mai 13, 2009 1:10 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Apr 22, 2009 7:36 pm
Mesaje: 61
Localitate: TULCEA
Este prima data cand am pus seminte de cactusi , problema este ca eu nu am urmat nici un sfat.....nu din reavoita ci pur si simplu am vrut sa incerc fara prea multe bibileli.

1 - la aceasta cutie a durat cam 2 saptamani pana sa vad ceva..... si au fost puse dupa paste...si acum au niste tepi foarte mici.

Imagine

Imagine

2 - la aceasta cutie a durat cam 5 zile si arata asa :

Imagine

diferenta dintre cele doua :

1 - culoare maro deschis
2 - culoare mai caramizie

_________________
Albumul meu !!!!
http://letitia78.sunphoto.ro/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 14, 2009 10:56 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Bună dimineaţa,

Ai procedat bine încercând însemânţarea, Ema. Cel mai sigur se învaţă din propria experienţă, descoperind de unul singur lumea. Dar este mai uşor dacă şti şi ce au mai făcut alţii. Încerc să prezint experienţa mea, poate îi ajută pe cei care vor să înceapă. Nu trebuie luate ca reguli stricte, fiecare procedează cum doreşte şi după cum are posibilităţi. Semănăturile tale arată bine, în această primă fază apariţia plantulelor este deja un rezultat bun. Dacă vrei îţi trimit câteva seminţe să mai încerci.

Pentru germinare este nevoie de un mediu umed, cald. Mediul umed trebuie să fie constant în perioada de germinare. Este greu de apreciat cu exactitate când se tremină această perioadă deoarece seminţele de cactuşi germinează diferit de la o specie la alta. Sunt specii a căror seminţe germinează deja după două-trei zile pe când altele doar după câteva săptămmâni. Sunt cazuri când după un an mai răsare ceva dintr-un amestec care nu a fost aruncat. Pentru acest motiv cei mai înverşunaţi colecţionari nu aruncă semănăturile zis nereuşite decât după un an jumate-doi, mai ales în cazul unor specii nord-american cunoscute pentru dificultatea germinării.
Consider că într-o perioadă de o lună ce vrea să răsară, răsare. Acesta ar fi perioada în care trebuie menţinută o umiditate constantă. Acest mediu se poate asigura foarte bine cu ajutorul miniserei pe care am recomandat-o deja, sau într-un acvariu căruia i se pune un capac. Este bine ca acvariul să fie înclinat într-o parte un pic altfel condensul care se formează pe capac poate picura pe plantulele răsărite, provocând dislocarea şi distrugerea lor.
Folosesc de mai mulţi ani această miniseră cu rezultate foarte bune.

Imagine

Imagine

Are locaşuri pentru ghivece rotunde, în capac ferestre de aerisire iar lateral găuri care asigură o ventilaţie minimă. În tavă las o cantitate mică de apă pentru menţinerea umidităţii dar am observat că nu este obligatoriu, umiditatea se minţine constant până când nu se deschid ferestrele. Acestea le deschid după lună, pe rând la un interval de o săptămână. Din acest moment începe să scadă treptat umiditatea din interior dar nu este încă nevoie de udare cel puţin o lună de zile de la deschiderea ferestrelor. Capacul îl scot doar după două luni şi aplic prima udare doar după ce amestecul s-a uscat complet. Udarea în această fază trebuie facută numai prin absorbţie.
Am folosit cu ani în urmă pungi de nylon noi ca mediu pentru însămânţări. Înlocuieşte foarte bine acvariul cei drept este destul de fragil, mai degrabă interesant decât estetic dar eficient.

Imagine

Principiul este foarte simplu: ghivecele se aşează într-o punga tranparentă, se lasă un pic de apa în pungă, se umflă şi se leagă ca un balon."Balonul" se dezumflă încet aşa că este bine să fie agăţat de ceva altfel "pereţii" se pot culca pe plantulele răsărite. Desfăceam punga după o lună dar prima udare trebuia aplicată mai repede decât în cazul miniserei.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 14, 2009 2:18 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Apr 22, 2009 7:36 pm
Mesaje: 61
Localitate: TULCEA
Da , ma intereseaza sa mai incerc dar cu specii bine stiute.Eu am luat seminte de la florarie " mixt " asa ca nu stiu cum si ce va iesi.Acum ma gandesc oare cat o sa le las acolo in cutie...pana se fac mai mari ? Oricum pentru cele care vor supravietui o sa fiu foarte mandra de realizare.

_________________
Albumul meu !!!!
http://letitia78.sunphoto.ro/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 15, 2009 9:17 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Bună dimineaţa,


letitia78 scrie:
Oricum pentru cele care vor supravietui o sa fiu foarte mandra de realizare.


Kozora Ladislau din Oradea mi-a spus pe vremuri că: " te poţi considera în sinea ta colecţionar de cactuşi după ce ai pus o seminţă în pământ, a răsărit o plantă, la-i repicat, la-i transplantat şi ţi-a înflorit!".
Eşti pe drumul cel bun, Ema :D

Indiferent dacă amestecul a fost sterilizat sau nu este bine ca seminţele să fie tratate cu un fungicid înainte de a le semăna. Procedez în felul următor: într-o cutie de medicamente pun o cantitate mică de fungicid (praf), seminţele, închid cutia şi o scutur. Seminţele se acoperă cu un strat subţire de fungicid, mare parte a acestuia rămânând lipit de marginea cutiei. Din cutia de medicamante împrăştii seminţele pe amestec în aşa fel încât să fie pe cât posibil uniform împrăştiate. Seminţele de dimensiuni mari le tasez un pic dar nu le acopăr. Udarea o fac prin absorbţie cu apă fiartă şi răcită în care dizolv înainte o cantitate mică de fungicid.
Părerea unanimă este ca semănăturile trebuie puse într-un loc luminos dar nu la soare direct. Eu le aşez în aşa fel ca în primele ore ale dimineţii şi seara la asfinţit să le prindă un pic soarele. Unele plantule după răsărire capătă o culoare un pic maronie dar în scurt timp devin verzi. Plantulele devin mai robuste şi ulterior se acomodează mai uşor cu soarele direct.
Repicarea o fac numai după ce semănăturile au împlinit un an. Asta atât din motive subiective cât şi din convingerea că într-o asemenea perioadă se face o selecţie naturală, supravieţuind doar indivizii puternici.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 15, 2009 10:54 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Apr 22, 2009 7:36 pm
Mesaje: 61
Localitate: TULCEA
Adevarul ca nu am facut acest lucru [fungicid (praf)], dar macar are o denumire ? Dupa cate citesc chiar nu stiu cum va fi deoarece nu am facut nimic din ceea ce am citit , nu sterilizat , nu tinut la caldura , nu fungicid etc, le-am asezat in balcon unde ce e drept este caldurica si foarte mult soare ( in balcon inchis ).
Daca si numai daca va creste ceva si chiar va inflori va fi ori foarte ciudat ori ceea ce va iesi nu este foarte pretentios.Si despre aerisire ce pot spune , cum imi tuna si imi aduna , le mai descopar... le mai acopar.... nu stiu , totul invers de cum gandesti :D

Acum caut si alte modele de plicuri...cel putin ca aspect al ambalajului....deoarece ceea ce am semanat eu sunt diferite ca model si firma si intradevar totusi unii sunt acum verzi si altii maro de la bun inceput dar forma este aceiasi.

_________________
Albumul meu !!!!
http://letitia78.sunphoto.ro/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 15, 2009 8:03 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Fungicidul pe care îl folosesc este Topsin sau Dithane. Se găseşte în fitofarmaci ambalat, este un praf umectibil. Dar se poate folosi şi hipermanganat cu care faci o soluţie deschisă la culoare, transparentă.
Se recomandă a se pune 2 gr de fungicid la un litru de apă. N-am măsurat niciodată cantităţile de fungicid pe care le adăugam. Fungicidul dizolvat dă o soluţie lăptoasă. Şi în acest caz urmăresc ca această soluţie să fie mai degrabă transparentă. Dacă pui o cantitate prea mare se poate forma o scoarţă gălbuie pe suprafaţa amestecului care se întăreşte la uscare.
Temperatura optimă pentru germinare într-un ritm constant este undeva la 26-28C. Această temperatură este suficientă şi este dată mediul înconjurător în această perioadă. Prin ridicarea temperaturi până în jurul valori de 35C se poate grăbi germinarea. Esenţial pentru germinare este o diferenţă de temperatură zi-noapte de 10C. Această perioadă a anului, lunile aprilie-mai oferă deja această variaţie.
Este bine ce ai făcut, rezultatele se văd :!:

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 12, 2009 9:23 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Apr 22, 2009 7:36 pm
Mesaje: 61
Localitate: TULCEA
Ferocactus sp 02.06.2009 si au iesit pe 08.06.2009

http://letitia78.sunphoto.ro/cactusi_in ... VVZRHLIZNG

Mammillaria monacistracantha 02.06.2006 si au iesit pe 08.06.2009

http://letitia78.sunphoto.ro/cactusi_in ... PGQASZMSYS

Astea au fost puse pe 02.06.2009 si abia acum pe 12.06.2009 au iesite fff putine cate una sau 2

http://letitia78.sunphoto.ro/cactusi_in ... UTIDDPNECA

Eu le-am tinut asa cum vedeti mai sus dar in plus invelite intr-o folie si nu iesea nimic dar de 3 zile le-am scos folia si atunci au rasarit fff putine.
Ori este o coincidenta , ori nu stiu dar prin faptul ca le-am scos folia a rasarit ceva , nu ca la Ferocactus sau Mammillaria dar oricum.....
Oare de ce ? acum cand le-am scos folia ?

Aceasta este temperatura in balconul meu inchis cu 2 geamuri deschide pentru aer la ora 8.30 dimineata.In cazul asta va intreb la cat timp ar trebui eu sa ud cactusii ? Acum ii ud de 2 ori pe saptamana....

http://letitia78.sunphoto.ro/cactusi_si ... BQMAJLHCRU

p.s la cele care am pus linkul nu imi i-a poza nu stiu de ce dar nu vrea....

_________________
Albumul meu !!!!
http://letitia78.sunphoto.ro/


Ultima oară modificat de letitia78 pe Vin Iun 12, 2009 7:43 pm, modificat de 3 ori în total.

          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 12, 2009 10:42 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Noi 26, 2008 8:40 pm
Mesaje: 25
Nu toate semintele rasar deodata. Au nevoie de perioade diferite in functie de specie. Coincidenta este ca ferocatus si mammillaria au iesit deodata.

zoli


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România