Prima pagină » Asociatia Aztekium » Viata asociatiei

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Teleconferinta 20 februarie 2013
MesajScris: Mar Feb 19, 2013 11:41 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Iul 27, 2008 9:44 pm
Mesaje: 320
Localitate: Baia Mare
Buna ziua!



Tema pentru următoarea întâlnire a fost la alegere: Wilcoxia sau Echinocereus pectinate si a fost ales Echinocereus pectinate. Va fi prezentată de Ján Baran, din Slovacia la data 20 februarie 2013, la ora 20,00 ( Nu se trimit imagini)

Imagine........ Imagine........Imagine........Imagine
Jan Baran

_________________
Hans


          Sus  
 
MesajScris: Joi Feb 21, 2013 11:04 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut prieteni !

Din pacate n-am putut fi prezent la conferinta, dar sunt curios sa aflu amanunte ... :)

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
MesajScris: Vin Feb 22, 2013 10:56 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Joi Aug 07, 2008 9:35 am
Mesaje: 57
Localitate: Baia Mare
Salut Liviutz,
Teleconferinţa s-a desfăşurat conform programării. S-au anunţat foarte mulţi participanţi, motiv pentru care aceştia au fost împărţiţi în trei grupe. Primele două grupe au avut plăcerea de a viziona deja prezentare D-lui Jan Baran din Zvolen Slovacia despre genul Echinocereus seria pectinate. Cei care nu au participat au fost anunţaţi prin e-mail că azi, vineri 22 februarie la orele 21.00 mai pot participa. Domnul Jan Baran s-a abonat la Skype premium, pe o luna de zile prin care poate face partajare de ecran cu maximum zece participanţi, din acest motiv participanţii au fost împărţiţi în trei grupe. Prezentarea a fost tradusă din slovacă în maghiară, apoi în limba română ceea ce a fost motivul prelungirii timpului de expunere.

_________________
kaktuszjack


          Sus  
 
MesajScris: Dum Feb 24, 2013 11:18 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut prieteni !

Am prins sesiunea a doua a teleconferintei tinuta de Jan Baran din Slovacia.

Intai de toate, am fost surprins de anvergura expunerii (recte a prezentarii PowerPoint). Nu mai putin de 3 ore a durat conferinta ! Povestea a inceput chiar de la originile cactusilor, pe vremea supercontinentului Pangeea ! Ne-au fost aratate inclusiv imagini cu fosile de cactusi !

Prezentarea s-a axat pe "derivatele" a doua cunoscute specii pectinate - Echinocereus pectinatus si E. reichenbachii. A fost invocata clasificarea nemteasca si cea a lui Taylor (Iata aici un link pentru clasificarea lui Taylor pe sectiuni http://scans.hebis.de/01/24/51/01245138_toc.pdf)
Se observa ca E. pectinatus este clasificat la Sectiunea Erecti iar E. reichenbachii in Sectiunea reichenbachii .

Iata cateva idei care mi-au atras atentia:

- Echinocereusii ocupa un areal divers, de la malul marii pana la cel mai crancen desert, fiind mari iubitori de piatra
- Ph-ul din zonele unde se dezvolta ei este intre 6 si 7; Ne-a fost prezentata harta pedologica a SUA, calcar este foarte putin.
- Distributia areolelor respecta sirul lui Fibonacci (memento: numarul urmator este suma precedentelor doua)
- Florile sunt de toate culorile, mai putin albastru (lipseste pigmentul antocianina), cu observatia ca insectele polenizatoare au vederea deplasata spre Ultraviolet fata de mamifere, deci percep imagini in alte nuante fata de noi;
- Aspectul unei specii si nuanta florilor variaza destul de mult functie de compozitia solului, directia de expunere, gradul de umiditate;
- Au fost prezentate particularitatile spinilor pectinati si ale florilor pentru fiecare specie si chiar si pentru diverse zone de raspandire a aceleiasi specii, in special din SUA, acolo unde au calatorit colegii lui Jan.
- Dusul rece il primim cand ni se confirma ca majoritatea speciilor de echinocereusi hibridizeaza facil - deci o sa vedem atat in natura cat si in cultura plante cu caracteristici de tranzitie. De pilda E. lloydii este un hibrid natural intre E. dasyacanthus si E. coccineus.
- La E. reichenbachii sunt caracteristice inelele de crestere de culori - mai ales la plantele din natura.
- Puful prezent mai mult sau mai putin alaturi de spini are rolul de a absorbi umiditatea si a o transfera in corpul plantei;

In final am vazut imagini de la o operatiune de trasare a fasiei de granita intre SUA si Mexic. Va dati seama ca era puzderie de cactusi care au trebuit mutati. Dar asta nu era o treaba simpla, pentru ca nu merge sa-i plantezi "putin mai incolo" - speciile se concureaza intre ele si isi impart arealele, respectiv densitatea maxima in care apar indivizii. Este o chestie de ecologie, va imaginati ..

Multumim atat lectorului cat si celor doi translatori - Mechior a avut de facut un maraton interpretativ ! :D

A la prochaine ! :)

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
MesajScris: Dum Feb 24, 2013 11:31 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
La cele spuse de Liviutz mai adaug doar:
-acolo unde cresc pe sol bazic zona este ocupata frecvent de paduri de pini ale caror ace cad pe sol si prin descompunere scad pH-ul solului
-radacinile plantelor secreta acizi care scad pH-ul solului din jurul lor solubilizand sarurile si facilitand absorbtia acestora

_________________
Cristi


          Sus  
 
MesajScris: Lun Feb 25, 2013 9:17 pm
  


Membru din: Lun Mar 26, 2012 9:57 am
Mesaje: 57
Buna seara,

cristi scrie:
...
-radacinile plantelor secreta acizi care scad pH-ul solului din jurul lor solubilizand sarurile si facilitand absorbtia acestora


Acest lucru ar putea fi corect numai pentru sarurile putin solubile ale unor acizi slabi. In aceasta situatie ar putea fi doar carbonatii, cei mai comuni ffind de calciu sau de magneziu. Pentru toti carbonatii, aceasta solubilizarea ar putea avea loc numai prin reactie chimica care ar duce la formarea altor saruri, solubile de aceasta data, cu eliberare de apa si bioxid de carbon.
Altfel, o scadere a pH-ului in jurul radacinilor nu are niciun efect asupra solubilitatii unor saruri de tip cloruri, azotati, sulfati...

As fi interesat de o trimitere bibliografica la acest subiect.

Numai bine,
Valentin Posea

_________________
Valentin Posea
http://cactus.aicon.ro
http://xerophilia.ro


          Sus  
 
MesajScris: Lun Feb 25, 2013 9:33 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
Buna seara,
Prezentarea nu a continut bibliografie. Il puteti contacta pe domnul Baran pentru lamuriri suplimentare. Eu am retinut din prezentare cele de mai sus, sper sa nu fi retinut eu cumva eronat sau sa se fi pierdut ceva din sens prin traduceri.
Atat calciul cat si magneziul sunt vitale pentru plante, asa ca, daca am spus corect, e ok. Ma gandesc, ca poate si diferiti oxizi sunt solubilizati astfel si pot fi absorbiti de catre plante.

_________________
Cristi


          Sus  
 
MesajScris: Lun Feb 25, 2013 11:42 pm
  


Membru din: Lun Mar 26, 2012 9:57 am
Mesaje: 57
Buna seara,

cristi scrie:
... Ma gandesc, ca poate si diferiti oxizi sunt solubilizati astfel si pot fi absorbiti de catre plante.


Cu siguranta nu cei de calciu sau magneziu, care sunt cu mult mai bazici decat carbonatii lor - vezi varul nestins.

Oxidul de potasiu (K2O) nu cred sa se gaseasca liber in natura. Ar fi cu cateva ordine de marime mai bazic decat calcarul ...

Oxidul de fosfor (P2O5) nu se gaseste nici el in natura ca atare iar daca ar exista ar fi cu mult prea acid pentru ca o planta sa supravietuiasca in preajma lui.
Nu este insa cazul intrucat se vorbeste de soluri bazice...asa incat oxizii, poate cu exceptia celui de fier, trebuie scosi din discutie.

Numai bine,
Valentin Posea

_________________
Valentin Posea
http://cactus.aicon.ro
http://xerophilia.ro


          Sus  
 
MesajScris: Mar Feb 26, 2013 4:12 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
La cel de fier ma si gandeam; poate si cupru, molibden si alte microelemente.

_________________
Cristi


          Sus  
 
MesajScris: Mar Feb 26, 2013 7:18 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Lun Aug 11, 2008 6:07 pm
Mesaje: 87
Localitate: Timisoara
Buna seara !

Liviutz scrie:

Multumim atat lectorului cat si celor doi translatori - Mechior a avut de facut un maraton interpretativ !


In primul rand scuze pentru calitatea traducerii, dar nu m-am simtit bine mai trag si acuma cu raceala.In mare au fost notate ideile mai importante din prezentarea lui Baran,deasemenea observatia corecta mentionata de Cristi referitor " la radacinile plantelor secreta acizi care scad pH-ul solului din jurul lor solubilizand sarurile si facilitand absorbtia acestora".Cand am auzit asta l-am intrerupt pe Fabian si l-am intrebat, cam cum vine asta si eu am auzit asta pentru prima data.Fiindca este o documentatie mai mare avem promisiunea ca s-ar putea sa-o primim. Oricum cred ca trebuie sa fie cam multe plante din astea ca sa dea rezultate.
Acum observatiile mele legate de prezentare,care a fost clar de un inalt nivel.Baran a lucrat la aceasta prezentare (si mai are cateva pregatite), un an si jumatate.Din cauza dimensiunii destul de mare si a dublei traduceri ,teleconferinta s-a alungit la circa trei ore ,dupa mine destul de obositoare la un moment dat.Pozele au fost derulate cu o viteza mare ,pana s-a facut traducerea de multe ori s-a trecut deja la cliseul urmator.Parerea mea daca prezentarea era sectionata in doua era mai bine.
Cauza a fost probabil ca Domnul Jan Baran s-a abonat la Skype premium, pe o luna de zile si timpul trece repede.
Eu am retinut cand am vorbit cu el in particular ca a fost in SUA ,a facut cateva excursii pe teren ,dar nu a avut timp sa faca cercetari mai amanuntite.

Numai bine

Melchior

_________________
http://cactus2009.5mp.eu/web.php?a=cactus2009


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România