Prima pagină » Asociatia Aztekium » Viata asociatiei

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Teleconferinta miercuri 06.02.2013
MesajScris: Mie Feb 06, 2013 7:09 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut prieteni !

Azi este zi de conferinta !

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
MesajScris: Vin Feb 08, 2013 7:54 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut,

Nu vrea să comentez ce s-a prezentat miercuri seara. Pozele făcute în Mexic le puteți vedea în acest album: https://picasaweb.google.com/1053330283 ... IzsayTamas

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
MesajScris: Vin Feb 08, 2013 8:04 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Iul 27, 2008 9:44 pm
Mesaje: 320
Localitate: Baia Mare
Mulțumesc lui Tamas pentru prezentare. Sper ca a plăcut la toată lumea. Păcat că acest album nu a fost gata pentru prezentare.

_________________
Hans


          Sus  
 
MesajScris: Lun Feb 11, 2013 10:16 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut prieteni !

Incerc sa redau cateva impresii din conferinta tinuta de Tamas Izsay pe tema expeditiei in Mexic, efectuata in octombrie-noiembrie 2009, pe parcursul a aproximativ 30 zile. Ca si cu alte ocazii, rog colegii participanti sa-mi semnaleze eventualele erori, e posibil sa nu fi inteles corect anumite aspecte.

- Tamas Iszay a fost insotit de un prieten, care mai fusese in zona. S-au deplasat dinspre nordul spre sudul Mexicului; De remarcat ca terenul nu era “virgin”, era impartit si ingradit (inclusiv cu opuntii).
- Pe mine personal m-a frapat dezinvoltura cu care cei doi au haladuit prin zonele salbatice ale Mexicului, fara nicio teama. De multe ori, cei doi se desparteau si stabileau un punct de intalnire pe GPS.
- Diferentele de temperatura erau foarte mari, daca in zonele mai inalte noaptea ajungea sa inghete parbrizul, la pranz soarele ardea atat de tare incat Tamas a capatat rapid arsuri solare !
- N-au avut nevoie de nicio aprobare speciala pentru a explora si chiar a recolta plante din natura – politistii erau interesati (recunosteau si interziceau) doar Lophophora. De altfel, au intalnit deseori localnici care vindeau plante pe marginea drumului.
- Fauna comuna era formata din soparle, serpi si lacuste.

Imagine
- Ca si constatare generala, Tamas a remarcat ca toate plantele intalnite erau mai deshidratate, mai compacte si probabil si mult mai batrane la aceleasi dimensiuni decat surorile lor din colectiile noastre. De asemenea, a remarcat ca toate speciile se dezvoltau in zone stancoase, eventual putin argiloase. Rare cazurile in care vreo planta vedea humus.
- Prima etapa a expeditiei s-a desfasurat in desertul Sonora, impartit intre SUA si Mexic. Aici era patria Epithelanthelor. De asemenea, a remarcat Echinocactus platyacanthus cat statul de om !
- Imagini spectaculoase ne-au fost prezentate de pe un versant de gips, “impodobit” cu exemplare uriase de Aztekium hintonii. Paradoxal, zona era destul de umeda, dupa cum se vede si imagine. De remarcat ca se gaseau in special in zonele inaccesibile ale versantului, cele la indemana facusera picioare ...
Imagine
- Desi era toamna, unele plante aveau inca flori (ex: Thelocactus);
- Ariocarpusii erau foarte retrasi in sol, erau greu de gasit.
- In zona centrala a Mexicului au inceput sa apara in peisaj si columnarii de mari dimensiuni. Interesant modul in care asemenea plante uriase ramificate se dezvolta echilibrand forta gravitationala (ex: Pachycereus, Neobuxbaumia).

Cam acestea ar fi principalele idei, imaginile prezentate le puteti vedea in linkul indicat mai sus de Siuka. Ca de obicei, multumim lectorului si translatorului !

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
MesajScris: Lun Feb 11, 2013 8:31 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Lun Aug 11, 2008 6:07 pm
Mesaje: 87
Localitate: Timisoara
Salut tuturor !

Inca o conferinta foarte interesanta prezentata de Izsay Tamás legat de excursia facuta in Mexic ,impreuna cu Elhart Zsolt cine a descoperit in 2008, o noua specie de Acharagma (Escobaria) denumita A. huasteca.Fata de cele prezentate de Liviutz am mai retinut urmatoarele:
-majoritatea plantelor cresc printre ierburi si buruieni uscate deci oarecum sunt protejate in perioada de vegetatie de soare
-nu au avut nevoie de aprobare speciala pentru a cutreiera teritoriile pe unde au fost,iar pentru a recolta cateva plante din natura nu au cerut aprobare ,oricum probabil cu nimeni nu le-ar fi dat asa ceva.Cele cateva plante au fost aduse pe propriu risc, daca te gaseste cu prea multe plante, platesti o amenda si ti se confisca plantele (in vama la aeroport).Se plateste o taxa suplimentara destul de mare daca ai un bagaj in plus .
- in Mexic a parcurs aproximativ 7500 km,timp de o luna cat a fost acolo.
- campul cu Agave potatorum (din imaginile prezentate) este langa orasul Mexico.
-multe plante nu se pot recunoaste la fata locului datorita conditiilor din natura ,de exemplu o Mammillaria sheldonii a fost identificata dupa un an acasa.
-cephaliumul la plantele columnare vazute(imagine prezentata) se formeaza pe partea nordica a plantelor.
-Ferocactus robustus (imagine prezentata)nu este o planta mare ,insa formeaza grupuri de dimensiune mare.
-Aztekium hintonii din poze cresc pe un versant de gips destul de umed dar numai in partea de jos a stancilor.Dupa ce rasare soarele peretele oarecum umed cu plante se usuca repede.

In incheiere prezint cateva imagini cu un Ariocarpus retusus v.schapharostroides trimise de Tamás,o planta din natura care a inceput sa arate ca traieste, numai dupa un an si jumatate.

Imagine

Dupa ce si-a revenit putin a inceput sa arate ca si o planta cristata:

Imagine

Imagine

Doua zile planta a stat uitat afara in ploaie, dupa cateva zile a observat plantele mici incoltite din seminte.Deci polenizarea si semintele s-au facut in Mexic dar plantele au rasarit deja la el acasa.

Imagine

Imagine

Imagine

Numai bine

Melchior
Ps. pozele cu dimensiunile originale le puteti accesa pe pagina de mai jos la" Poze pentru Forum",deschizand imaginile respective si click pe "Eredeti méret megtekintése"

_________________
http://cactus2009.5mp.eu/web.php?a=cactus2009


Ultima oară modificat de Melchior pe Mie Feb 13, 2013 10:12 am, modificat 1 dată în total.

          Sus  
 
MesajScris: Mar Feb 12, 2013 10:41 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Lun Aug 11, 2008 6:07 pm
Mesaje: 87
Localitate: Timisoara
Va salut !


O alta observatie interesanta facuta de catre Tamás, cu ocazia calatoriei facuta in Mexic este faptul ca nu prea a vazut plante mici in apropierea sau pe langa plante mature.Am mentionat separat aceasta observatie, poate mai citesc si alti colectionari acest topic si poate fi o tema de discutie mai ampla.In timpul discutiilor au fost emise mai multe ipoteze dintre care mentionez urmatoarele:
-in anul respectiv (poate un an mai secetos)si in ultimii doi, trei ani ,nu au fost conditii prielnice pentru incoltirea semintelor.In general ,nu se intrunesc conditiile necesare pentru incoltirea semintelor in fiecare an.Obs. mea este ca poate sa fie valabila pentru o regiune dar el a traversat Mexicul in lung de la Nord la Sud si peste tot a facut aceasta observatie.
-fructele plantelor(deci si semintele) sunt adunate si duse de insecte,pasari si alte animale in diferite locur mai indepartate,mai ascunse de plantele mama.Obs. mea este ca aceste plante mici pot fi extrem de greu gasite printre pietre si ierburi uscate.
-plantele mici de 2-3 ani ,sunt mai usor adunate,culese de cei care viziteaza regiunile cu cactusi.Obs. mea ,chiar peste tot pe unde a umblat Tamás ,sa fi trecut si altii.
O imagine interesanta, printre doi Echinocereus rayonensis,o Mammillaria plumosa.A fost facuta observatia ca M. plumosa vazuta, diferea mult fata de plumosele noastre din colectie.Erau mult mai adunate,compacte si de un alb mai mult cenusiu murdar si cu mult praf.

Imagine


Numai bine

Melchior

_________________
http://cactus2009.5mp.eu/web.php?a=cactus2009


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România