Prima pagină » Pentru cine nu stie » Intrebari, raspunsuri

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Sep 04, 2009 8:09 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Salut Alex,

Incerc sa le iau pe rand…

Cand vorbim de temperaturi minime sau de iernare trebuie sa avem in minte mai multe aspecte foarte diferite:

- temperatura minima pana la care o planta poate rezista. Asta inseamna ca planta respectiva poate rezista in anumite conditii normale pentru mediul ei natural pana la o anumita temperatura fara ca planta sa fie afectata (fara a fi insa o regula absoluta). La temperaturi chiar mai scazute decat aceasta unele plante pot fi afectate numai partial, in sensul ca pot degera unele parti aeriene, pentru ca ulterior planta sa se regenereze din radacini, tuberculi sau fragmente vegetative aeriene neafectate de ger – mai putin frecvent la cactusi (care de regula cand se duc, se duc de tot) dar destul de frecvent la unele suculente. Temperatura de rezistenta este aplicabila in primul rand la plantele din natura, cu anumite rezerve la plantele cultivate direct in pamant, mult mai rar la plante cultivate in ghiveci in conditii obisnuite de sera. (Tine cont de faptul ca foarte rar putem oferi plantelor noastre conditiile care in mod normal le fac sa reziste.) Ca sa exemplific ce am spus mai sus – Graptopetalum paraguayense nu rezista de regula la temperaturi sub -4 grade Celsius, poate reveni insa din resturi ale unor plante partial degerate, care au fost expuse trecator la -10 sau chiar -12 grade Celsius. La fel Kalanchoe blossfeldiana – de regula partile aeriene pot degera la temperaturi sub 0 grade, pentru a se regenera ulterior. Paradoxal, regenererea vegetativa se poate produce (la adapostul resturilor uscate) chiar daca planta este expusa in continuare la temperaturi sub 0 grade. De regula este un aspect care este bine sa-l cunoastem din diverse motive, dar extrem de rar temperatura optima de iernare va coincide cu aceasta.

- temperatura de siguranta. Este temperatura la care in conditii obisnuite de cultura ne putem astepta ca planta sa reziste fara a avea de suferit. Iernarea la aceasta temperatura nu ne garanteaza insa bunastarea plantei pe termen lung. Conditiile “obisnuite” de cultura implica absenta unor factori care actioneaza in natura dar care nu pot fi simulati perfect in sera – ventilatia naturala, aportul de UV, nivelul insolatiei si mai ales momentul din zi cand se produce, umezeala / uscaciunea atmosferica sau capacitatea radacinilor de a rezista atunci cand sunt expuse la frig in ghiveci (ca regula generala clacheaza in ghiveci la temperaturi de regula inofensive atunci cand cresc direct in pamant), etc. Absenta acestor factori reprezinta un risc la temperature scazute. Temperatura de siguranta este de regula sensibil mai ridicata decat temperatura pana la care o planta poate rezista in principiu.

- temperatura minima optima de iernare. Este de regula si mai ridicata. Este temperatura minima la care orice surpriza neplacuta este exclusa in conditii de cultivare corecta si care este si optima pentru necesitatile fiziologice ale plantei. La unele plante poate fi scazuta, la altele mai ridicata – aici trebuie sa ne documentam. Nu trebie sa mergem pe principiul “frica pazeste pepenii”- o Mammillarie care nu infloreste cand ii vine vremea foarte probabuil ca a fost iernata nu optim, ci prea cald. In plus, temperatura minima optima de iernare difera de la o zona geografica la alta, fiind influentata de caracteristicile climatice ale zonei in care cultivam plantele. Anglia nu este Romania , Germania nu este Spania si nici una din ele Noua Zeelanda. Factorii cei mai importanti – umiditatea atmosferica pe timpul iernii, numarul mediu de ore / zi insorite pe timpul iernii, amplitudinea fluctuatiilor termice (minime – maxime). Toate acestea influenteaza modul in care iernam plantele acolo unde ne aflam. Va rog sa ma credeti – mutarea din Romania in Noua Zeelanda m-a obligat sa o iau de la zero in ceea ce priveste iernarea plantelor, chiar daca aici este mult mai cald. De aceea il inteleg perfect pe Dag cand spune ca in Romania plantele se cultiva ca in Romania si nu ca in Anglia – merita sa cititi blog-ul lui despre cultivarea cactusilor in Romania . O indicatie foarte buna despre ce-i trebuie plantei poate fi gasita pe site-urile meteo (de exemplu msn weather). Se cauta o locatie in care creste planta respectiva, se cauta statisticile meteo multianuale si – daca avem putin noroc sa gasim informatiile necesare (de multe ori nu exista statistici meteo complete pentru locatii foarte izolate) si le corelam cu alte informatii generale despre zona – ne putem face o imagine de ansamblu. Mai greu este sa adaptam informatiile obtinute la conditiile concrete in care ne cultivam plantele, este insa o etapa obligatorie.

- durata expunerii la temperatura minima. Nu vom expune plantele noastre 12 ore pe zi la aceasta temperatura. Iernare la 6 grade Celsius inseamna ca in mod ideal pentru 2 -3 ore in zori temperatura va scade pana la 6 grade. De asemenea vom incerca sa suprapunem fluctuatiile termice ciclului diurn – nu vom incalzi sera sau incaperea in care tinem plantele noaptea pentru a o lasa sa se raceasca peste zi.

- amplitudinea minima / maxima. Cu cat mai mare, cu atat mai bine. Ca regula generala toate C&S - care au de regula fotosinteza fie CAM fie (mai rar) C4 ceea ce implica o fiziologie specifica – au nevoie de fluctuatii diurne / nocturne de 7 – 15 grade Celsius, o variatie de minim 3 – 5 grade Celsius fiind absolut obligatorie (planta se poate sufoca la propriu daca este expusa timp indelungat la temperaturi constante). Deci - si raspund aici cumva la una din intrebarile tale - daca spunem ca iernam o planta la 6 grade Celsius asta inseamna strict ca temperatura poate scade pana la 6 grade in zori, pentru a se ridica pana la cel putin 13 – 15 grade in timpul zilei.
- temperatura medie minima. Este legata cumva de punctul anterior si are aplicabilitate evident la iernare, nu la temperaturile estivale. Ca regula generala pentru majoritatea C&S – aceasta este de 10 grade Celsius. Precizari: a) nu este media aritmetica simpla minima – maxima ci media ponderata a temperaturilor din cursul zilei. Deci, daca prin absurd tinem o planta 23 de ore pe zi la 5 grade si 1 ora la 15 grade, nu vom obtine o temperatura medie de 10 grade. b) este in general mai redusa la plantele alpine si substantial mai ridicata la plantele din zone tropicale. c) cele mai multe C&S pot rezista fara probleme cateva zile consecutive sub aceasta limita, pe termen lung insa aceasta trebuie sa fie insa o cerinta absolut obligatorie pentru ca in caz contrar slabeste rezistenta generala a plantelor.

- nivelul de insolatie. C&S au nevoie de soare si iarna. Iernarea la umbra – desi posibila – nu este de dorit. Utilitatea iernarii in intuneric complet (practicata din pacate uneori), uneori chiar dezradacinate, este insa de-a dreptul o legenda urbana . Evident, unele plante supuse la un asemenea tratament se pot adapta si pot supravietui. Au existat insa supravietuitori si la Auschwitz . In nici un caz plantele in cauza nu-si vor atinge insa potentialul maxim. Tinand cont de necesitatile si particularitatile fiecarei specii in parte – cu cat plantele sunt tinute mai rece, cu atat au nevoie de soare mai mult. Sa nu uitam ca pana acum am vorbit de temperaturi atmosferice, nu de cele masurate la nivelul epidermei platelor. O iernare excesiv de rece poate fi compensata prin insolatie sporita care ridica temperatura atat la suprafata plantei cat si in interiorul ei la un nivel superior temperaturii atmosferice. Chiar daca plantele sunt in repaos peste iarna anumite procese fiziologice (fotosinteza fiind unul dintre ele) continua, chiar daca la nivel mult mai redus. Si pentru asta ele au nevoie de soare si de anumite temperaturi.

- variatia clonala. Treaba este simpla – ceea ce este valabil pentru mine nu este neaparat valabil si pentru tine. Variatia clonala este foarte evidenta la anumite plante. Depinde in mare masura de caracteristicile climatice ale zonei din care provin. Fabian aka Mescalero de pe Cactusi.com scria pe mai demult (nu am timp sau rabdare sa caut acum unde) cum Agave (cred ca de Agave vorbea, daca nu atunci de Echinocereus, daca nici de ei atunci sigur de Opuntii – am sa-l intreb si pe Timica ca el e mai elefant decat mine, tine minte tot, inclusiv lucruri de care nu are nevoie) din locatii diferite au rezistente semnificativ diferite la ger. Acest lucru nu este valabil numai pentru plante rezistente la ger. La plante care sunt cunoscute ca fiind sensibile la frig – ca Austrocylindropuntia subulata – exista clone care pot rezista pana la -6 sau -8 grade Celsius, altele se duc la 0 grade. Repet – este o caracteristica transmisa clonal.

La modul general vorbind:

- plantele trebuie sa isi faca repaosul hibernal si / sau estival (dupa caz). In caz contrar procesele fiziologice normale si succesiunea acestora sunt perturbate. Este o sursa imensa de stress.

- iernarea corespunzatoare exclude total mentinerea fortata in vegetatie. In principiu este simplu – daca este tinuta la racoare si fara apa planta va intra automat in repaos. Asta nu exclude insa o insolatie rezonabila. De asemenea – plantele care in mod obisnuit vegeteaza iarna in habitatul natural nu trebuiesc impiedicate sa vegeteze iarna daca vor (de exemplu Aeonium sau unele Aizoaceae sudafricane). Cele mai multe isi pot modifica perioadele de vegetatie in cultura toamna – primavara daca sunt iernate prea rece si pe uscat, este insa un aspect care trebuie cunoscut si de care trebuie tinut seama atunci cand sunt iernate.

- cu cat sunt iernate mai rece, cu atat plantele au mai multa nevoie de soare direct in primele ore ale diminetii.

- aproape indiferent de minima la care se ierneaza, maxime diurne de 15 – 20 grade Celsius sunt binevenite. Cu exceptiile de rigoare – C&S au parte in mod current in habitatul natural de astfel de maxime diurne pe timpul iernii.

- necesarul de apa peste iarna al unei specii depinde de temperatura de iernare; regula – iernat mai cald se poate uda superficial din cand in cand; la rece nu se uda deloc. Atentie insa ca sunt plante “cuminti” si plante care pot pleca intr-o vegetatie nedorita si daca vad apa in sticla… Sunt multe variabile aici – unele plante pot fi lasate sa se deshidrateze peste iarna, altele mai bine le uzi putin decat sa le deshidratezi excesiv.

- nu exista reguli fixe, ci numai niste principii generale dupa care este bine sa ne ghidam - cu ochii la plante insa, pentru ca ele ne spun ce facem bine sau cand gresim!

… m-am intrerupt de 100 de ori, sper sa fi fost cat de cat coerent si sa nu fi uitat nimic din ceea ce doream sa scriu.

Toate cele bune,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Sep 04, 2009 9:39 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Joi Aug 14, 2008 9:15 pm
Mesaje: 64
Localitate: Bucuresti
Buna seara

Excelent punctat Eduart.

"- nu exista reguli fixe, ci numai niste principii generale dupa care este bine sa ne ghidam - cu ochii la plante insa, pentru ca ele ne spun ce facem bine sau cand gresim! "

Conditii ideale pentru iernare nu pot fi asigurate decat intr-o sera foarte bine utilata si cunoscand cerintele fiecarei specii in parte.
Acesta este idealul. Din pacate nu toata lumea beneficiaza de o sera bine utilata....Si ar trebui sa nu ne rezumam numai la asta...
Daca cineva ar scrie o carte despre cultura cactusilor si suculentelor in Romania, atunci sunt ferm convins ca nu ar putea sa o scrie de unul singur, decat daca ar avea informatii concrete din toate punctele tarii referitoare la cat mai multi parametrii.
Din experienta proprie pot sa confirm ca este esential sa existe o diferenta de temperatura zi / noapte, dar nu neaparat ca plantele sa beneficieze de lumina in timpul perioadei de repaus.
Stiu, este ideal, dar daca nu exista conditii, se poate risca...
La marea majoritate a cactusilor nu sunt probleme deosebite daca nu au lumiona din plin in timpul iernii, cu conditia sa existe oarecum temperatura optima de iernare si alternanta cat de mica intre zi si noapte.
Problemele apar la suculente, sau mai bine spus, la unele dintre ele.
Ca discutia sa capete coerenta nu numai pentru avansati, dar si pentru incepatori, ar trebui creata o alta discutie tematica, eventual pe fiecare gen sau specie in parte, in functie de conditiile fiecaruia.
Stiu, nu este deloc simplu si nu se poate spune in doua vorbe, dar poate totusi reusim sa facem acest lucru.
Daca totusi vom reusi sa facem acest lucru, ar fi benefic pentru toata lumea, incepatori si avansati.
Inceputul ar trebui facut cu plantele cel mai des intalnite in colectiile noastre si cele mai vechi si cunoscute in Romania.
Ce ziceti, ne incumetam ?

_________________
gino

http://gino.sunphoto.ro/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Sep 05, 2009 10:31 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut

Eduart scrie:
Cand vorbim de temperaturi minime sau de iernare trebuie sa avem in minte mai multe aspecte foarte diferite:


Un mesaj cu informaţii utile şi pe înţelesul tuturor. Mulţumiri Eduart.

De acord cu tine, Gino in privinţa discuţiilor pe genuri, şi mai ales pe seama suculentelor mai cunoscute. O regulă generală, obligatorie nu se poate da. Experienţa fiecăruia prezentată ar putea contribui la înlăturarea unor greşeli de cultură şi ar fi de folos pentru cei care primesc o plantă nouă.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Lumea sta in detalii mici ;)
MesajScris: Dum Sep 06, 2009 7:23 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Joi Iul 31, 2008 9:14 pm
Mesaje: 135
Localitate: Satu Mare
Salut!

Bine precizat Eduart Multumesc de detalii :D

Odata ce stiu astea, practic e mult mai greu sa le indeplines :(

Multumesc incodata Eduart !

_________________
AlexT.


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Noi 08, 2009 10:21 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
La informatiile sistematice ale lui Eduart, as vrea sa adaug 2 sfaturi practice:

- in toamna trebuie sa indepartati florile uscate, (eventual recuperati si curatati semintele florilor nesterile) sunt higrofile si devin culturi de mucegaiuri daunatoare, poate chiar adaposturi pentru paduchele lanos. Exceptie fac fructele inca nematurizate -trebuie lasate pe planta pana au tendinta sa se desprinda singure/semintele s-au copt devenind deobicei negre.

- stiind ca umiditatea este principalul inamic al plantelor peste iarna, o solutie ar putea fi un dezumidificator, exista multe modele in comert. Eram cat p-aci sa cumpar unul, dar temporar am aplicat alta solutie pentru sera mea.

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România