Prima pagină » Discutii despre alte plante suculente » Descrieri si prezentari de suculente din natura

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Fotografii diverse - Eduart
MesajScris: Joi Apr 21, 2011 12:33 am

Salut tuturor,

Continuam cu inca cateva exemplare de Aeonium fotografiate in Rangitoto in locul numit Islington Bay:

Aeonium undulatum

Imagine

Aeonium undulatum, o forma cu frunzele ceva mai verzi si care se deosebeste si prin modul in care-si formeaza un cilindru protector in jurul meristemului in miezul verii

Imagine

Aeonium undulatum x Aeonium haworthii (stanga = Aeonium 'Islington Bay') and Aeonium undulatum (dreapta):

Imagine

si in final Aeonium 'Rangitoto':

Imagine

Fotografiile sunt mai vechi si le-am publicat in diverse randuri, sper sa mai intereseze totusi pe cineva.

Numai bine,

Eduart

https://carpophyma.page.tl/

Sus  

MesajScris: Lun Apr 25, 2011 10:32 pm

Salut tuturor,

Pentru ca abia am sarbatorit Sfintele Sarbatori Pascale, pentru ca la voi este Primavara - va dedic aceste imagini cu diverse forme (posibil si cultivari sau hibrizi) ale Anemone coronaria din fam. Ranunculaceae:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Fotografiile sunt facute in Septembrie (inceput de primavara la mine) in Rangitoto, la nord de Islington Bay wharf. Trebuie sa spun ca desi planta a fost semnalata de mai multa vreme pe insula de diversi amatori (cea mai veche imagine cunoscute de mine este din 2008, apartinand unui turist francez) nu este inclusa in in nici una din listele oficiale si mai ales in monografia din 2007.

Numai bine,

Eduart

Sus  

MesajScris: Mie Apr 27, 2011 10:05 pm

Salut Eduart,

Foarte frumoase pozele tale. Măcar avem fotografii frumoase :wink:
N-am înţeles la ce fel de listă faci referire ? La cea a plantelor endemice sau una despre Anemone

siuka

www.aztekium.ro

Sus  

MesajScris: Joi Apr 28, 2011 8:46 am

Salut tuturor,

Salut Alexandru,

Citat:
N-am înţeles la ce fel de listă faci referire ? La cea a plantelor endemice sau una despre Anemone

Ma refer la listele de plante naturalizate, unde nu exista nici o referire la Rangitoto. In mod special monografia Rangitoto din 2007 nu m-as fi asteptat sa lase pe dinafara planta asta, tocmai pentru ca este o lucrare foarte serioasa si foarte bine documentata.

Numai bine,

Eduart

Sus  

MesajScris: Lun Mai 02, 2011 9:53 pm

Salut tuturor,

Pentru astazi - Solanum jasminoides:

Imagine

Imagine

Imagine

Cine ar fi crezut ca o ruda a cartofului poate fi atat de frumoasa? Eu unul - nu! Pana cand am vazut aceasta planta cataratoare la o margine de bush in Titirangi, Auckland. La prima vedere seamana cu o specie de Clematis, anterele sunt insa total diferit dispuse si faptul ca florile au numai 5 petale tradeaza intrucatva inrudirea cu cartoful... sunt rude chiar foarte apropiate - ambele in genul Solanum.

Solanum jasminoides are un oarecare potential invaziv) exista cateva tari in care este o planta problema) dar din fericicre plantele NZ formeaza rar fruct astfel ca principalul lor atu - raspandirea cu ajutorul pasarilor - nu functioneaza. Desi raspandita in mare parte din NZ, in afara de Auckland, populatiile sunt nesemnificative - de regula grupuri mici de plante izolate. Prefera soare, adapost, un aport constant de umezeala, si prefera minime peste 0 grade Celsius (desi poate supravietui si unor geruri de pana la -8 grade). Originara din America de Sud - Paraguay, Brazilia, Argentina, Peru, Ecuador.

==============

Pentru final - revin la cascade: iata si cascada de la Hunua (o fotografie ceva mai veche de care uitasem):

Imagine

Numai bine,

Eduart

Sus  

MesajScris: Joi Mai 05, 2011 10:02 pm

Salut tuturor,

Dupa cascade si rude ale cartofului cred ca este firesc sa continui cu ciuperci - pentru astazi Ganoderma lucidum (tree fungus, varnish fungus rot). Nu este o ciuperca oarecare, ci o ciuperca criminala:

Imagine

Imagine

Fotografiile au fost facute recent in Le Roy's Bush (Birkenhead, Auckland). Pe cat de interesanta, pe atat este de nedorit in paduri in zone de conservare a mediului pentru ca omoara de multe ori copacul gazda. Iata ce am gasit pe un site despre aceasta ciuperca criminala - University of California IPM Onlne (IPM = Integrated Pest management):

Ganoderma lucidum (varnish fungus rot)

Trees commonly associated with: acacia, apple, ash, birch, boxwood, cherry, citrus, elm, hackberry, sweet gum, black locust, honey locust, magnolia, maple, oak, olive, peach, pepper tree, pine, poplar, redbud, spruce, and willow

Fungus causes a white rot and is capable of attacking living trees, causing extensive decay of roots and trunk. Can kill the host over a period of 3-5 years. On some trees, oaks and maples, the rate of decay is rapid. The red-brown, annual conks are up to 14 inches wide and coated on top with a distinctive varnishlike crust; generally appear at base of trunk during summer. Environmental stress, such as drought and wounding, may predispose trees to damage from this fungus.

Numai bine,

Eduart

Sus  

MesajScris: Lun Mai 09, 2011 3:25 am

Salut tuturor,

La mine se apropie iarna, asa ca as incerca sa ma mai amagesc putin cu amintirea verilor trecute:

Cape Reigna - extremitatea nordica a NZ:

Imagine

Eastern Beach (Auckland):

Imagine

... si daca tot am ajuns aici, iata si o planta din acest habitat - Opuntia monacantha:

Imagine

Imagine

Imagine

Pelargonium x asperum, fotografie facuta in Decembrie 2008 la Port Waikato:

Imagine

(posibil sa-i mai aduca aminte cineva de confuzia mea de atunci... :oops: )

Numai bine,

Eduart

Sus  

MesajScris: Joi Mai 12, 2011 9:18 pm

Salut tuturor,

Iata o planta deosebit de rara - Tecomanthe speciosa:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Fotografiile au fost facute cu putin timp in urma in curtea unei cunostinte (este drept la o margine de bush) in Papakura, Auckland. Planta in cauza este destul de batrana - peste 30 de ani - si din pacate propietara doreste sa o indeparteze pentru ca-i "sufoca" copacii.

Tecomanthe speciosa este o liana tropicala, fiind endemica Three Kings Islands, grup de insule aflat la cateva zeci de km la nord-vest de Cape Reigna - punctul cel mai nordic al NZ. Este cea mai sudica reprezentanta a genului. In natura exista un singur exemplar - decoperit in 1945 si care mai exista si astazi - din care provin toate exemplarele cunoscute in cultivatie. Initial s-au prelevat butasi, ulterior s-a reusit si obtinerea de seminte astfel ca prin anii 1960 planta asta devenise relativ usor de procurat din cateva nurserii specializate in plante autohtone (am inteles insa ca niciodata nu a fost vedeta prin Garden Centers).

Cateva date interesante aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tecomanthe_speciosa

http://en.wikipedia.org/wiki/Three_Kings_Islands

Three Kings Islands sunt printre teritoriile cu cel mai inalt grad de endemism din lume, o alta planta despre care am mai scris existenta tot intr-un singur exemplar (planta femela) este copacul Pennantia baylisiana .

Numai bine,

Eduart

Sus  

MesajScris: Joi Mai 19, 2011 9:08 pm

Salut tuturor,

Cred ca un asemenea sandwich costal - format din doua felii (una din sedimente marine la baza si alta din roci vulcanice) cu doua feluri de argile la mijloc - le poate spune geologilor o poveste interesanta:

Imagine

Iata si un prim-plan cu o planta prezentata mai inainte - Festuca littoralis. Este o iarba care prefera habitaturile costale fiind foarte rezistenta la sare:

Imagine

Ambele fotografii au fost facute la Raglan, Waikato.

Toate cele bune,

Eduart

Sus  

MesajScris: Sâm Mai 21, 2011 10:50 am

Salut tuturor,

Continuam cu inca cateva fotografii din Rangitoto, din partea nordica, in locul numit Wreck Bay - sa incepem cu un close-up al Sarcocornia quinqeflora ssp. quinqueflora:

Imagine

Da, este acel suculent halofit care a cauzat discutii aprinse pe forumul Cactus Romania acum 6 - 7 luni - unul din aspectele puse in discutie a fost daca planta are neaparata nevoie de sare sau nu...

O alta specie deosebit de interesanta este Calystegia soldanella (fam. Convolvulaceae) - o planta costala rezistenta la niveluri moderate ale salinitatii:

Imagine

Imagine

Foarte interesant la aceasta planta este cum frunzele pot alterna - devenind suculente / non-suculente - in functie de conditiile concrete in care creste. In zone adapostite, umbrite si umede frunzele nu sunt suculente, pe cand in habitatul tipic mult mai expus si in soare intens - dunele de nisip din spatele plajelor - frunzele sunt usor suculente (acumuleaza apa in tesuturi adipoase specializate care sunt "activate" la nevoie). Desi planta are evidente adaptari xerofite (printre altele si epiderma cerata, foarte eficienta in limitarea pierderilor de apa) a pastrat totusi fotosinteza de tip C3 (adica cea comuna la cele mai multe plante si care este forma primara).

Fotografia a 2-a este interesanta pentru cele 3 specii de licheni care pot fi vazute pe blocul de lava din dreapta, precum si pentru planta ierboasa care pare a tasni din piatra.

Numai bine,

Eduart

Sus  

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect