Prima pagină » Discutii despre alte plante suculente » Descrieri si prezentari de suculente din natura

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 20, 2011 1:38 am

Salut tuturor,

Revin cu cateva fotografii infatisand urme ale prezentei oamenilor pe insula Rangitoto.

Imagine

Aceasta este o casa de vacanta abandonata in Islington Bay, Rangitoto. Imi place teribil de mult exact acest loc, l-am fotografiat de mai multe ori in diverse anotimpuri. In general din gradinile acestor case s-au raspandit multe din plantele exotice de pe insula, chiar mai inainta ca gradinile sa fie abandonate. Unele case au ramas parasite de decenii, altele au fost daramate la plecare de fostii proprietari, cateva au fost restaurate si pot fi in anumite conditii inchiriate pe perioada verii - este o sursa de fonduri pentru conservarea insulei.

Imagine

Asta este una din casele daramate tot din Islington Bay. Se pot observa freziile crescand pe fosta peluza de langa casa. In alte cateva locuri (nu se vad din pacate in aceasta fotografie), printre blocurile utilizate la constructie, creste din abundenta Sedum album. Probabil ca aici a fost cultivat in gradina, in fosta gradina insa nici urma...

Imagine

Trepte care nu duc nicaieri (sau a Stairway to Heaven pentru iubitorii Led Zeppelin). De fapt sunt treptele care legau curtea din spate (backyard) a unei case din Islington Bay de gradina. Gradina insa este total ocupata de vegetatia tipica insulei, in acest caz particular nu am vazut nici o urma de plante cultivate - desi am gasit unelte si ghivece. Natura a preluat total controlul.

Imagine

Ruinele astea au fost o mica surpriza pentru mine. Sunt departe de zonele unde au fost construite locuintele de vacanta, mai mult sunt in interiorul insulei, in apropiere de Wilson's Park - unde se incepuse in anii primului razboi mondial (in 1915 mai exact) ridicarea unei gradini botanice. Este clar mult mai veche decat restul locuintelor de pe insula - nu s-a folosit beton sau panouri prefabricate. Tot ce a ramas sunt bolovani legati printr-un fel de mortar. Intrucat langa ruine exista o imensa platforma de depozitare ma gandesc ca aceste cladiri au apartinut unei cariere de piatra (au existat cateva dupa 1872).

Imagine

Iata si platforma de care vorbeam mai sus. Undeva in fundal se pot vedea ruinele. Interesant este ca a fost adusa scoria din zona conului vulcanic. Scoria este mai usor de faramitat si a fost utilizata pentru a umple golurile dintre blocurile de lava (sunt aa flows de bazalt aici) si a nivela platforma. La sfarsitul sec. 19 aici se producea aproape toata piatra utilizata de municipalitate (nu insa si de antreprenorii privati) pentru pavarea strazilor dar si blocuri mai mari pentru constructii. Banuiesc ca aici pe platforma se depozitau "produsele finite" iar atelierele de prelucrare a pietrei erau undeva in spate. Dincolo de acestea este cariera priopriuzisa in care nu am reusit sa cobor prea mult - desi vegetatia este promitatoare - o luxatie este penultimul lucru pe care ti-l doresti aici, la relativ mare distanta de platforma de ancorare (ultimul este sa ramai fara apa).

Numai bine,

Eduart

https://carpophyma.page.tl/

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 21, 2011 2:04 am

Salut tuturor

In continuare, tot de pe Rangitoto - Aeonium x hybridum:

Imagine

Imagine

Imagine

Nu am inca certitudinea - sunt 90% sigur ca este Aeonium x hybridum (mentionat ca Aeonium x floribundum in literatura botanica referitoare la vegetatia de pe insula), mai am retineri pana nu vad si floarea.

Nu am multe informatii despre acest hibrid - care nu este de altfel mentionat nici in cartea lui Rudolf Schultz - stiu insa ca este un hibrid vechi (posibil natural?) cunoscut de pe vremea lui Haworth. Numele actual (recombinare) este dat de G. D. Rowley.

Este un hibrid Aeonium simsii x Aeonium spathulatum. Am luat doi butasi, sper ca am floare in 3 sau 4 ani.

Am cautat multa vreme planta asta pe Rangitoto, dar n-am stiut unde sa caut. Locatiile exacte nu sunt indicate si insula este mare si cu teren acidentat. Intr-un final am gasit-o in timp ce cautam... cu totul altceva... la nici 200 de m de locul unde acosteaza ferry-ul. Am vazut doar trei plante ce par a fi relicve din cultivatie. Cred ca este tipic pentru mine, asa am descoperit si colonia de Kalanchoe 'Houghtonii', pe un segment de mars fortat cand credeam ca nu este nimic interesant de vazut prin zona.

Numai bine,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 22, 2011 12:31 am

Salut tuturor,

Cateva fotografii cu Disphyma australe ssp. australe facute pe Rakino Island, Hauraki Gulf in Aprilie 2009:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Am scris mult despre planta asta asa ca nu am sa ma mai repet. Enjoy!

Numai bine,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 07, 2011 10:44 am

Salut tuturor,

Am mai vorbit despre feriga suculenta Trichomanes reniforme (= Hymenophyllum nephrophyllum).

Iat-o in stare hidratata:

Imagine

(Rangitoto, Kidney Fern Glen)

si deshidratata:

Imagine

(Rangitoto, pe cararea spre Wreck Bay)

Dupa ploaie semnificativa se produce rehidratarea, care asigura rezervele de apa necesare plantei pentru multe saptamani (uneori luni...) de seceta.

Numai bine,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 08, 2011 8:38 pm

Salut tuturor,

Daca ar fi sa aleg dintre suculentele naturalizate aici in NZ (si in Rangitoto in mod special) una care sa-mi placa cel mai mult, atuci cu siguranta este Aloe maculata:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Numai bine,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 26, 2011 11:13 am

Salut tuturor,

Hai sa ma laud si eu cu floarea unui hibrid Epiphyllum:

Imagine

Aici ar fi trebuit sa pun foto din natura... asa ca o sa fac mai intai o tranzitie:

Imagine

Agave decipiens - in stare semi-salbatica in Western Springs, Auckland.

... si in final o suculenta naturalizata - Cakile maritima:

Imagine

(fotografiata la Opoutere Beach, Coromandel Peninsula)

Imagine

(fotografiata la Whangamata, Coromandel Peninsula)

Numai bine,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 26, 2011 11:27 am

Salut tuturor,

De data asta nu va prezint plante suculente ci xerofite costale non-suculente. Fotografia este insa foarte interesanta zic eu pentru ca ilustreaza foarte bine un fapt mentionat doar in treacat in articolul meu despre inteligenta plantelor - faptul ca plantele isi pot imparti un anumit habitat (asta nu inseamna neaparat ca sunt si in relatii buna vecinatate...). Iata Festuca littoralis (stanga) si Spinifex sericeus (dreapta) formand doua populatii foarte net delimitate la Raglan, Waikato - la Marea Tasmaniei:

Imagine

Numai bine,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 27, 2011 9:00 pm

Bune seara
Superbe fotografiile tale. Interesant si ce ai scris despre inteligenta plantelor. Am inceput sa-l citesc acum desi am vazut titlul pe site. Nu am avut rabdare pana se incarca pdf-ul :oops:

Annia

Sus  

Subiectul mesajului: Re: Fotografii diverse - Eduart
MesajScris: Mie Mar 16, 2011 9:22 pm

Salut tuturor,

Un mic grup de Canna indica 'Black Knight' inconjurat de Agapanthus praecox spp. orientalis (ambele forme - albastru si alb) la Port Waikato:

Imagine

Numai bine,

Eduart

Sus  

Subiectul mesajului: Re: Fotografii diverse - Eduart
MesajScris: Mie Mar 16, 2011 9:26 pm

Salut tuturor,

Ca tot veni vorba de Agapanthus praecox sp. orientalis - exista doua variante: cu floare albastra (mai frecvente) si cu floare alba (ceva mai putin numeroase):

Imagine

Imagine

Imagine

Primele doua fotografii sunt din Rangitoto, a 3-a fiind facuta la Piha (la vest de Auckland).

Intrebare: de ce (desi atat de net diferite dpdv al culorii) aceste doua variante nu pot fi considerate entitati taxonomice (subspecii, varietati, forme, etc.) distincte?

Numai bine,

Eduart

Sus  

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect