Prima pagină » Discutii despre cactusi » Cactusi - amestecuri de sol

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
MesajScris: Dum Aug 03, 2008 10:23 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Lun Iul 21, 2008 9:22 pm
Mesaje: 12
Localitate: SATU MARE
Bună ziua cititori
Cunoscând faptul că substratul de creştere influienţează dezvoltarea plantelor şi aşa ca şi în natură sunt plante calcofile sau calcofobe, respectiv acidofile sau acidofobe, este necesar a se cunoaşte cu precizie aceste pretenţii. Unde pot urmări un sinoptic al acestor pretenţii? Unde pot găsi cea mai apropiată sursă de carbonat de calciu (piatră de var - măcinat)?


Ultima oară modificat de latis1937 pe Lun Aug 18, 2008 8:50 pm, modificat 1 dată în total.

          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 11, 2008 6:30 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Lun Aug 11, 2008 6:07 pm
Mesaje: 87
Localitate: Timisoara
Eu folosesc cu incredere www.mesagarden.com/, insemnul cu nr. 13 indica
plantele calcifile.Atentie la plantele cu locatie ,unde nu apare 13 sunt calcifuge.De exemplu :
553.5-albilanata /3,13,14/ white spines and wool hide stem totally
553.8-albilanata s Cues, Oax., white and wooly
Cantitatea de calcar necesara este foarte mica si se pot folosii tuful calcaros,dolomita,ipsos din natura,alginitul etc.

Melchior


Ultima oară modificat de Melchior pe Mar Aug 26, 2008 4:35 pm, modificat 1 dată în total.

          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 14, 2008 8:55 am
  


Membru din: Joi Aug 14, 2008 8:42 am
Mesaje: 6
Localitate: Bucuresti
Salut!

Gipsul nu este totuna cu calcarul si plantele tolerante la calcar nu suporta neaparat gipsul.

Eu nu folosesc calcar decat la Mammillaria plumosa desi sunt un colectionar de mexicane. Nu cred ca este necesar, solul exclusiv mineral fiind suficient pentru un aspect frumos si pentru sanatatea plantelor.
Daca totusi se doreste folosirea calcarului in sol recomand marmura sparta in procent de maxim 5%. Este mai mult decat suficienta.

Cat despre cactusi acidofobi... shtiu doar ca un sol acid stimuleaza cresterea si mai ales inflorirea.

_________________
Lucian.


          Sus  
 
Neconectat
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 18, 2008 9:33 am
  


Membru din: Joi Aug 14, 2008 12:08 am
Mesaje: 49
Localitate: Bucuresti
Salute!

Desi ni s-a recomandat sa nu folosim termeni prea docti, avand in vedere ca autorul articolului nu a ost inca avertizat, indraznesc sa raspund pastrand nota de exprimare in termeni tehnici.

Voi pleca de la urmatoarea intrebare:

Citat:
Cunoscând faptul cã substratul de creºtere influienþeazã dezvoltarea plantelor ºi aºa ca ºi în naturã sunt plante calcofile sau calcofobe, respectiv acidofile sau acidofobe, este necesar a se cunoaºte cu precizie aceste pretenþii. Unde pot urmãri un sinoptic al acestor pretenþii? Unde pot gãsi cea mai apropiatã sursã de carbonat de calciu (piatrã de var - mãcinat)?



Si voi continua, facand cateva precizari:

1. termenii de calcofil sau calcofob.

- calcofil = care are o deosebită afinitate pentru sulf (in chimie).

- calcofob - are acelas inteles cu calcifug, dar nu este folosit ca termen botanic sau in cultura plantelor, decat rar si ca antonim gresit al lui calcofil.

Termenii folositi pentru acceptarea sau aversiunea fata de solurile calcaroase sunt:

- cacicol (calcifil) = care creste (prefera) pe soluri calcaroase;

- calcifug = care nu creste (evita) soluri calcaroase.


2. Termenii de acidofil si acidofob.

- acidofil - 1. planta care iubeste soluri acide; 2. element patogen care devine virulent in medii/soluri acide; 3. tesuturi care se coloreaza cu acizi;

- acidpofob - este un termen reprezentand antonimul precedentului dar care nu este sau este rar folosit in botanica sau in cultura plantelor.

Lasand semantica la o parte, in practica, lucrurile stau astfel:

NU exista cactus care sa iubeasca solurile bazice, nici chiar plantele calcicole --> acestea fiind doar rezistente la astfel de conditii extreme de viata, dar avand nevoie de precipitatii usor acide care, in momentul absorbirii elementelor hranitoare, sa tamponeze (reduca) bazicitatea solului.

Exista insa cactusi care NU suporta solurile bazice, fara a putea fi numiti acidofili - acest termen este deja extrem. Plantele acidophile sunt plante care traiesc in turbarii si alte asemenea lucuri in care pH-ul amestecului ajunge la valori extreme de 4.

Cactsusii vietuiesc bine in conditii situate intre 5.8 si 6.8.

Aproape toate nordamericanele, mai putin epifitele tolereaza un pH neutru (7).

Sudamericanele - cu rare exceptii, prefera soluri cu pH sub 7.

Foarte multe nordamericane, suporta soluri bazice - fiind considerate cacicole.

Genurile Ariocarpus, Turbinicarpus, Thelocactus si Epithelantha sunt niste clasici, la care se adauga numeroase mamilarii si alte specii.

Cei mai adaptati la calcar sunt Ariocarpus scaphirostris (scapharostrus) si Mammillaria plumosa, amandoua speciile tolerand un pH de 8.4! Acest pH este mortal pentru majoritatea plantelor de pe glob.

Carcar/gips.

Adeseori se face confuzia intre ele.

Calcarul este carbonat de calciu - baza puternica, fiindca provine dintr-un acid slab - acidul carbonic - si da intotdeauna un pH bazic (>7) solurilor in care este componenta de baza.

Gipsul este sulfat de calciu - baza slaba, fiindca provine dintr-un acid puternic - acidul sulfuric - de aceea are un pH apropiat de neutralitate, roca in sine putand sa dea reactii in sol de la slab acide (6.8 ) la neutre (7).

Exisata cateva specii gipsofile, dar la care absesnta gipsului nu reprezinta o carenta grava, cel putin teoretic.

Aztekium hintonii, Geohintonia mexicana, Turbinicarpus lophophoroides, Turbinicarpus hoferi si Turbinicarpus jauerningii si mai nou clasatii reprezentanti ai genului Rapicactus (Gymnocactus mandargora, Gymnocactus beguinii, Gymnocactus subteraneus etc) sunt plante gypsofile, la care cantitatea de gyps in sol poate ajunge (la unele --> A. hintonii si G. mexicana, de exemplu) pana la 50%.

Personal consider aportul de gyps benefic asupra acestor plante, intrucat am avut mai multe exemplare din aceste specii, cultivate pe radacina proprie, mai multi ani - si cu gips si fara gips - iar la cele cu gips am constatat un aspect mai tonic si mai alegant al plantei.

ATENTIE! Gipsul este un mare retentor de apa --> iar gypsofilele sunt printre cele mai sensibile la excesele de udare!!!!

Calcarul - in cultura la ghiveci, pe soluri 100% minerale - NU este necesar in soluri, nici chiar la plantele calcicole, afara de cazul in care temperam cresterea unei plante, care in loc sa isi dezvolte un aspect natural, devine prea 'pepene'. Este insa intotdeauna necesar in cazul folosirii solurilor cu humus pentru plantele calcicole (ceea ce eu consider o greseala de cultura).

Ceea ce este nesesar insa oricarui cactus, este o apa moale, adica fara carbonati si fara sulfati.

De aceea, apa de ploaie este benefica, ba chiar necesara pentru toate speciile.

Numai bine si succes!

----------------------------------

Nu sa-u facut nici un fel te tabele sinoptice referitoare la aceste cerinte ale plantelor, avand in vedere ca valorile de analizat sunt variabile in functie de prea multi parametri determinanti: amestecul de sol (pe componente si proportii), tipul de apa folosita la udat, insolatia si ventilatia si conditiile pedoclimatice generale - care, toate, au un rol foarte important in compararea interactiunilor cu elementele de inhibare ale dezvoltarii, asa cum este calcarul.

(Exemplu: o planta pe sol mineral majoritar din feldspath, va reactiona altfel decat una pe sol majoritar din dacit sau din granit sau din lava sau din tuf sau din pamant de padure; aceeasi planta va reactiona diferit daca este udata rar sau des - la limita neputrezirii radacinilor; aceeasi planta reactioneaza diferit in functie de tipul de apa folosit: de rau, de iaz, de fantana, de ploaie, de robinet, veche, noua, etc; planta va primi altfel calcarul in sol daca este puternic insolata decat daca este umbrita sau daca este ventilata sau nu.)

O planta va reactiona altfel la calcar in mediu inchis (ghiveci, vas, conteiner etc) sau pusa, in mediu deschis, adica direct in sol. NU exista comparatii posibile!

Singurul lucuru de pus in sinoptic ramane originea plantei - locatia exacta - care arata felul solului pe care il are. Astfel vorbeam mai sus despre Turbinicarpus lophophoroides ca planta gipsofila...

Ei bine, Turbinicarpus lophophoroides, dupa locatie, poate fi si puternic calcicol si... in alte zone supus unor inundatii sezoniere cu ape sarate!

Mai mult decat orice sinoptic, pentru aceia care vor sa renunte la retele clasice si universale de soluri, este importanta cunoasterea locatiei plantei si a conditiilor pedoclimatice locale. Restul e doar o adaptare la domiciliu...

Cat despre unde se gaseste calcar... Nu calcarul lipseste in Romania! Este peste tot, de diverse feluri si de diverse calitati.

Sfaramatura pentru 'strop' folosita in zugraveli exterioare este un calcar granulat foarte bun. Atentie spalarea lui este imperativa, praful de pe granule fiind extrem de primejdios, datorita faptului ca este repede solubil, denaturand brusc pH-ul amestecului.

Succes in cultura!

Dag

Ps --> Sper domnule Latis, ca ati primit, intr-o oarecare masura, raspunsul asteptat....

_________________
homo homini lupus est


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 18, 2008 6:38 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Lun Iul 21, 2008 9:22 pm
Mesaje: 12
Localitate: SATU MARE
Bună ziua tuturor şi criticului


Se pare că şi experţii pot greşi.
Thios (limba greacă) = sulf şi nu calci sau calco...
Se întâmplă şi unora mai docţi.
Scopul întrebării [al subiectului ] a fost de a porni un subiect de discuţie.Nu mi-a venit în minte la acea dată că pot stimula imaginaţia cititorilor şi povestindu-le de prin ziare.


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 29, 2009 10:16 pm
  


Membru din: Joi Iul 16, 2009 4:05 pm
Mesaje: 32
wwwfffff...cam mult pentru un incepator ca mine...

_________________
http://enya.sunphoto.ro/ S-auzim numai de bine!


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Oct 02, 2009 9:26 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Sâm Feb 28, 2009 4:31 pm
Mesaje: 41
enya scrie:
wwwfffff...cam mult pentru un incepator ca mine...


Aceeasi parere. Prea stiintific.


Annia


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Oct 02, 2009 5:53 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
:cry: :cry: :cry:
Oameni buni? Voi ce ati vrea? performanta si succese cu un trabant pe doua roti?
Uitati cum stau lucrurile. Exista specii de cactusi foarte intelegatoare (ex echinopsis). Acestea suporta din partea noastra aproape orice fel de aberatii de cultura si reusesc sa supravietuiasca si chiar sa infloreasca. Exista insa si specii mai rigide, care nu accepta conditii care difera foarte mult de ceea ce primesc in natura; ele s-au specializat acolo si s-au adaptat perfect anumitor conditii de mediu. Daca vreti sa aveti succes cu aceste din urma, e OBLIGATORIU sa aveti o baza de cunostinte din domeniul pedologiei, metabolismului plantelor etc. Altfel nu se poate si depinde numai de voi daca vreti sa puneti osul si sa acumulati cunostintele necesare sau nu.
Dag Panco nu e nici biolog, nici geograf, nici horticultor. E un om inteligent, pasionat de plante si cult care s-a documentat enorm pentru a intelege cu adevarat cum functioneaza aceste plante si face un imens bine dand de-a gata unora ca noi esenta a ceea ce a acumulat. Ar trebui sa ii multumim, nu sa ne vaietam. :wink:

_________________
Cristi


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Oct 03, 2009 5:42 pm
  


Membru din: Dum Iul 12, 2009 1:08 pm
Mesaje: 33
Buna,
Este un articol foarte interesant si ii multumesc lui Dag pentru informatiile pretioase oferite. Citind aceste randuri m-am convins inca o data de cat este de complicata cresterea acestor plante daca vrem sa le oferim conditii cat mai apropiate de ce primesc in natura. Nu as vrea sa repet ce s-a mai scris si imi cer scuze daca fac asta, dar unde as putea gasi informatii cu privire la conditiile speciale de care are nevoie fiecare cactus in parte legate de compozitia solului?
Multumesc.


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Oct 03, 2009 7:19 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
Buna Mihaela,
Nicaieri nu vei gasi toate informatiile de care ai nevoie intr-un singur loc. Unele le gasesti pe acest forum, altele pe cactusi.com, iar de altele cel mai bine e sa intrebi. Smecheria e ca sunt mai multe specii care pot fi cultivate identic cu rezultate foarte bune, deci nu trebuie personalizate conditiile pentru fiecare planta. Cred ca toti cactusii pot fi impartiti in vreo 6-7 grupe din punctul de vedere al unor cerinte specifice.Diferentele intre diferite grupe sunt de temperatura, umiditate si regim de udare, luminozitate, sol. Daca ne gandim ca vorbim de mii de specii intinse pe vreo 10 000 km de la nord la sud si vreo 3-4000 de la est la vest si de la altitudini intre 0 si 4500m....e mare lucru.

_________________
Cristi


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România