Prima pagină » Pentru cine nu stie » Concursuri

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
MesajScris: Lun Noi 01, 2010 3:39 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 920
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Inca un concurs…. Chiar daca participarea nu a fost numeroasa, putem spune ca articolele prezentate sunt mai mult decat meritorii, arbitrajul fiind foarte dificil din punctul meu de vedere.

Am sa incep in ordinea publicariii… deci…


Articolul scris de Liviutz

Primul gand care mi-a venit in minte citind articolul lui Liviutz a fost sa trecem la concursuri lunare… se pare ca fara concursuri nu se apuca de scris, asa ca marind cadenta poate ajungem sa avem o monografie a suculentelor autohtone intr-un interval de timp rezonabil. Dincolo de gluma, il felicit pentru consecventa si mai ales pentru evidenta dragoste pentru natura. (Ma asteptam – ca sa fiu sincer – la alt subiect abordat, dar nu am de ca ma plange deorece rezultatul este solid).

Nu am mare lucru de spus – articolul este bine scris, foarte informativ si acopera (mai bine decat cel de anul trecut, inainte de a fi fost retusat) aspectele legate de cultura plantei. Fotografiile – atat din natura cat si din rock garden-ul sau – sunt interesante si servesc bine textul, in mod special fotografiile plantelor din cultivatie, care arata planta in diverse ipostaze / anotimpuri / conditii (? – aici cred ca merita detaliat putin, un comentariu relevant la fiecare fotografie in parte). Cred de asemenea ca indicarea unei locatii macar aproximative la fotografiile din habitat ar fi fost utila si interesanta. Observ de asemenea o aparenta discrepanta intre doua afirmatii – “(…) mediului în care trãiesc aceste plante (pe stânci calcaroase, umbrite ºi umede)” si respectiv “Trebuie tinut cont si ca este o specie moderat acidofila (pH = 5,0 ÷ 6,0)” cred ca aici sunt necesare clarificari, pentru ca – la prima vedere cel putin – afirmatiile sunt contradictorii. O observatie personala (o intrebare mai degraba – nici o legatura cu concursul) – in fotografiile din natura frunzele plantelor par a fi mai suculente decat ale celor din cultivatie. Este intr-adevar asa sau este doar o impresie gresita?


Articolul scris de Horvath Ildiko

Trebuie sa spun de la bun inceput ca tema aleasa de Ildiko a fost o surpriza placuta. Nu o cunosc, nu stiu cine este – asa ca nici nu aveam un nivel de asteptare prestabilit - dar nu ma asteptam la o asemenea tema! O felicit pentru curaj, pentru ca subiectul este dificil pentru un neinitiat in ale geneticii. Spun dificil, pentru ca afirmatii sunt usor de facut, mai greu este sa argumentezi coerent si convingator. Nu doresc sa discut insa fondul articolului (*) ci doar modul in care a fost scris.

Practic articolul consta din doua sectiuni – in prima Ildiko prezinta modul in care se produce degradarea informatiei continute in AND, dupa care urmeaza trecerea pe tematica “C&S”, ocazie cu care intra intr-un teritoriu dificil. Practic incearca sa explice deficientele reproducerii clonale a cactusilor prin prisma descoperirii geneticienilor americani. Multe afirmatii sunt pertinente si (in parte) greu de contestat – este clar ca o planta rezultata din seminte este superioara din multe puncte de vedere unei plante multiplicate clonal. Ce pot reprosa autoarei este insa ca prezinta afirmatii in cascada, fara a construi si argumentatia necesara (iar subiectul o cere!). Dau numai un exemplu: “Cactuºii proveniþi din butaºi înrãdãcinaþi dupã câteva generaþii devin sensibili la infecþi bacteriene ºi micotice, caracterele speciei se pronunþã mai ºters, areolele devin mai mici, mai puþin pâsloase, spinii (mai ales cei centrali) devin mai scurþi, culoarea caracteristicã pierde din intensitate, spinii marginali se reduc la numãr, florile devin mai mici, produc seminþe mai puþine ºi au o ratã mai micã de germinare.” Nu stiu daca pot fi de acord, asa la modul general!

Indicarea unor referinte (cerinta a concursului) nu este intamplatoare. Pe de o parte – daca lucrarile respective au greutate – acesta nu poate decat sa sustina credibilitatea unor informatii sau afirmatiii, iar pe de alta parte constituie o bibliografie suplimentara pentru cine doreste sa aprofundeze anumite aspecte. Trebuie sa spun ca sunt descumpanit de lipsa acestora, nu stiu unde sa caut, ce sa caut, nu exista un inceput de care sa ma agat… daca se intampla ca tema sa ma acapareze. In mod special in articole pe astfel de subiecte referintele bibliografice sunt esentiale.

Sunt cateva cerinte formale care nu au fost indeplinite – lipsa referintelor si textul sub 1,000 de cuvinte. Una peste alta este insa un articol bun si cred ca cu doar putine retusuri este bun de prima pagina.

(*) Cred ca merita o discutie pe indelete in forum. Eu am cateva retineri in ceea ce priveste analogia facuta de Ildiko, dar atata timp cat nu am citit nimic nici nu pot ridica capul! O rog deci sa-mi recomande (daca cunoaste) articole care trateza in mod expres acest subiect. Cu alte cuvinte… referintele bibliografice care lipsesc :wink: articolului.


Articolul scris de Georgiana Dunca

Articolul Georgianei Dunca este o noua surpriza pentru mine – in sensul ca nu ma asteptam deloc sa abordeze un asemenea subiect, foarte practic. Avand atatea plante la dispozitie (intuiam, acum am putaut sa si vad) as fi crezut mai degraba ca va scrie strict despre plante. Este insa binevenit si util prin informatia directa furnizata celor care-si propun (sau se gandesc sa-si propuna :lol: ) sa demareze o astfel de intreprindere.

Am sa incep cu un aspect formal – deoarece scrie strict din proprie experienta, nu vad rostul unor referinte (nu este genul de articol care sa necesite as ceva); de asemenea se incadeaza in numarul de cuvinte / fotografii cerute in regulamentul concursului.

Ce-mi place la acest articol este faptul ca este extrem de evident faptul ca Georgiana scrie din experinta proprie. Ce pot reprosa insa este faptul ca aceasta experienta este impartasita oarecum incriptata, lucrurile vin intr-o ordine care autoarei i se pare normala (pentru ca subintelege niste lucruri), nu intr-o ordine comvenabila pentru cititor (mai ales daca e neavenit in ale constructiilor. Personal eu as fi plecat de la prezentarea pe scurt a proiectului (eventual si schitele lui Mihai, macar una, de ce nu?), justificarea alegerii, date legate de suprafata, volum, numarul de plante ce pot fi acomodate, accesorii, nu in ultimul rand costuri, etc., dupa care as fi trecut la realizarea propriuzisa, dificultati, solutii gasite, etc. Aflam – ca sa dau doar un exemplu – doar spre sfarsitul articolului ca sera este proiectata a fi descoperita peste vara. Cred ca articolul – desi foarte informativ – nu are si structura care sa puna in valoare toata informatia continuta. Din fericire, fotografiile suplinesc in parte acest neajuns, intrucat vorbesc de la sine.

Felicitari pentru proiect si sa-l vedem complet finalizat cat mai curand!

Arbitrajul meu

Anul asta arbitrajul a fost o misiune ingrata. Mi-a fost foarte greu sa aleg intre cele trei articole, ma intreb cum ar fi fost daca aveam de ales intre 10 sau 12 daca tosate s-ar fi situat la acelasi nivel :shock: ? Am ales pana la urma articolul lui Liviutz, pentru faptul ca mi s-a parut mai bine structurat si mai aproape de cerintele formale ale concursului, chiar daca repeta reteta castigatoare de anul trecut. Ii inteleg perseverenta pe un anumit subiect, dar strict prin prisma unei competitii mi se pare riscant. Articolul lui Ildiko, desi potential mult mai interesant, nu cred ca puncteaza pe masura subiectului ales. Articolul Georgianei mi se pare forte util in primul rand pentru cei... nehoratarati - iata cum se poate construi o sera, banuiesc ca atat mult mai ieftin decat cumparata "de-a gata", cat si superioara din punct de vedere al specificatiilor. Felicitari tuturor concurentuilor! Avem trei articole care pot ajunge pe prima pagina a site-ului cu doar putine retusuri si ce-i mai interesant este ca acopera o paleta atat de larga de probleme! Inca o data – felicitari tuturor!

Deci, din punctul meu de vedere (pentru ca este in fond rezultatul unei judecati inerent subiective si nu absolute) ordinea este:

1. Liviutz

2. Georgiana Dunca

3. Horvath Ildiko

Sa vedem acum si opinia altor arbitri.

Numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 23, 2010 11:00 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1255
Localitate: Satu Mare
Salut tuturor,


În primul rând îi felicit pe participanţii acestui concurs şi le mulţumesc pentru efortul depus.
Avem trei articole foarte interesante care abordeaza subiecte total diferite, fapt îmbucurător care în sine este deja un mare câştig pentru toţi colecţionarii de cactuşi şi suculente de la noi.

Articolul scris de Liviutz reflectă experienţa autorului în redactarea unui articol şi pasiunea sa pentru suculentele din regiunile noastre montane. Este un articol care, cred eu, contibuie foarte mult la prezentarea suculentelor băştinaşe în regiunile subcarpatice. Luând în considerare şi articolul scris anul trecut de Liviutz, poate o să apară în câţiva ani o prezentare amplă a faunei de suculente, cel puţin a celei din zona Hurezu.

Tema articolului scris de Horvath Ildiko este o mare surpriză. Abordează un subiect foarte interesant dar şi foarte complex. Sincer nu am urmărit, până să citesc articolul, cine şi pentru ce a primit Premiul Nobel în 2009 în medicină. Este o descoperire uriaşă care explică fenomenul îmbătrânirii. Articolul scris de Ildiko încearcă să prezinte într-un mod foarte simplu, ca o concluzie bazată pe descopereirea funcţiei telomerelor, deficienţele înmulţirii vegetative. Un subiect greu şi cu multe semne de întrebare, la care s-ar putea ca descoprirea premiaţilor Premiului Nobel din 2009 să ofere unele răspunsuri. S-ar putea ca şi în cazul înmulţirii vegetative a cactuşilor să ofere câteva explicaţii aşa cum sugerează articolul.
Consider articolul foarte bun, cu o temă foarte complexă dar concepută într-un mod simplu. Ideea principală este astfel prezentată încât s-o înţeleagă toată lumea. Ce i se poate reproşa este lipsa referinţelor biografice, de care a amintit şi Eduart. Este într-adevăr un criteriu al concursului şi numărul minim de cuvinte, în care nu se încadrează articolul, dar cred că şi prin acest conţinut mai scurt idea principală este clar reflectată.

Cred că articolul scris de Georgiana este cel mai aproape de sufletul fiecărui colecţinonar. Odiseea construirii unei sere este o aventură prin care mulţi colecţionari ar dori şi probabil visează să treacă. O lectură palpitantă, încă de la bun început, care îţi pune imaginaţia la lucru. Prezentarea pas cu pas a construcţiei oferă un spijin pentru cei care în viitor vor să se apuce de o asemenea lucrare. La fel şi soluţiile ad-hoc folosite în timpul construcţiei şi prezentate pot uşura cu mult construcţia unei sere. Articolul reflectă atât entuziasmul şi dorinţa constructorilor (nu mă refer aici la muncitori) pentru a construi o seră frumoasă şi funcţională cât şi satisfacţia reuşitei. Felicitări pentru idea de a descrie fazele construcţiei şi pentru sera construită !
Am impresia însă că şi articolul Georgianei a fost scris pe ultima sută de metri, ca şi articolele din concursul de anul trecut, chiar dacă tema a fost bine gândită dinainte. Ar fi arătat mult mai bine şi ar fi fost mai sugestiv, fiind şi timp suficient la dispoziţie, dacă pozele ar fi fost intercalate în text şi nu puse la sfârşitul articolului. Bănuiesc că tot grabei i se datorează şi greşelile de ortografie şi dactilografiere. Aceste greşeli „trag” din valoarea articolului.

Pe primul loc îl plasez pe Liviutz.
Nu mă pot decide în privinţa locului trei !. Din acest motiv acord locul doi, la egalitate celorlalte două participante.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 05, 2010 9:40 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 920
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Salut Alexandru,

Mai avem un arbitru? Daca nu poate anunti tu te rog castigatorul

numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 22, 2010 12:00 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Joi Aug 07, 2008 9:35 am
Mesaje: 57
Localitate: Baia Mare
Salut tuturor
Este foarte greu să arbitrezi între trei articole bune cu teme foarte diferite, voi încerca să-mi spun părerea în legătură cu fiecare.
1. Articolulk lui Liviutz. Mă bucur să văd că se mai găsesc oameni pasionaţi de plantele suculente autohtone, care de altfel sunt tratate cu mare indiferenţă în general. Cred că persoanele care ajung în locurile unde cresc aceste plante nu cunosc nimic sau aproape nimic despre ele, ceva de genul a ce se întâmplă în locurile de baştină a cactuşilor sau a plantelor suculente unde populaţia din zonă le consideră doar nişte buruieni. Pentru noi colecţionarii şi iubitorii de natură tot aceste plante pot fi o încântare. Cred că asemenea articole pot participa la popularizarea acestor plante, ar fi bine să apară cât mai multe şi în diverse publicaţii. Nota 9.
2 Articolul Horvath Ildiko subiectul este foarte interesant, poate puţin prea ştiinţific pentru un cititor oarecare. Părerea mea în legătură cu modul de înmulţire al plantelor este oarecum aceeaşi cu concluzia articolului. Decât să înmulţesc vegetativ (prin butaşi sau lăstari) o plantă şi să obţin o serie de exemplare genetic identice cu planta mamă, consider că este mai indicată întradevăr înmulţirea sexuată (prin seminţe) a plantelor chiar dacă între răsaduri va exista o mai mică sau mai mare diversitate. Dacă vom folosi seminţe cu provenienţă sigură, vom obţine exemplare în conformitate cu descrierile plantelor cărora le vom putea atribui (fără să devenim naşi de botez) etichete cu numele corecte ale plantelor. Nota 8
3. Articolul Georgiana Dunca În primul rând doresc să vă felicit pentru tema aleasă, curajul de a construi o seră şi descrierea (secretelor) modului de construire. Poate că acei colecţionari care dispun doar de un mic spaţiu pe balconul locuinţei de la bloc nu au posibilitatea de a construi o seră deşi poate că îşi fac planuri sau doar chiar visează să aibă o seră se pot inspira din ideile descrise. Materialele de construcţi ce se pot folosi la construcţia unei sere pot fi foarte diverse, fiecare trebuie să facă alegeri în funcţie de posibilităţi. Recomandarea mea este să se facă planuri concrete înainte de contruire cu necesare de materiale, atenţie mare însă şi la utilităţile necesare. Doresc mult succes celor care îşi vor construi sere pentru plante. Nota 8.
Concluzie: Am apreciat cu nota puţin mai mare articolul lui Liviutz, poate am fost puţin subiectiv, iubesc natura, mă doare să văd că lucrurile pe care eu le consider valoroase sunt distruse cu sau fără ştiinţă de indivizi pe care nu-i preocupă nimic. Alegerea dintre celelalte două articole a fost şi mai grea. Nu sunt pentru promovarea spiritului de concurenţă între colecţonari, poate ar fi mai bine ca fiecare să fie răsplătit pentru efortul şi dispoziţia de a scrie aceste articole.
István Lőrincz Alias kaktuszjack


Ultima oară modificat de kaktuszjack pe Joi Dec 23, 2010 9:49 am, modificat 1 dată în total.

          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 22, 2010 12:04 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Joi Aug 07, 2008 9:35 am
Mesaje: 57
Localitate: Baia Mare
Poate uni vă veţi întreba de ce nu am dat nota 10.
Vă rog să mă credeţi cunosc zicala "10 este nota profesorului".
Având în casă o profesoară nu pot să dau altcuiva Zece. Ha Ha Ha...


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 23, 2010 11:58 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1255
Localitate: Satu Mare
Slut tuturor,

S-au dat trei aprecieri, păreri referitoare la articolele scrise. Cred că se poate trage o concluzie finală, acum în prag de sărbătoare.
NU vreau să minimalizez rolul clasamentului dar cred că adevăraţii câştigători ai acestui concurs sunt toţi pasionaţii de cactuşi şi suculente de la noi care prin aceste articole s-au ales cu informaţii noi, inedite. Le mulţumesc în numele tuturor pasionaţilor, participanţilor pentru efortul, munca lor. Cred că toţi au fost conştienţi de faptul că ceea ce fac o fac pentru o mică comunitate, care suferă de o lipsă a informaţiilor autohtone referitoare la pasiunea comună.
Locul trei a rămas vacant, poate deoarece unele aprecieri au fost mai indulgente decât cea a lui Eduart. Dar cred că şi asta dovedeşte că se pot scrie şi la noi articole originale, în primul rând pe inţelesul şi în interesul tuturor.
Le felicit pe cele două clasate pe locul doi, Georgiana Duncă şi Ildiko Horvath. Sper ca articolele scise de ele să fie începutul unui şir care să aibă capătul foarte departe.
Îl felicit pe Liviutz, clasat în unanimitate pe primul loc. Este singurul dintre participanţi pe care îl cunosc personal, cred şi sper că va continua şi în viitor, sub forma unor articole prezentarea suculentelor din flora carpatică şi subcarpatică.

Dacă autorii sunt de acord articole lor vor fi publicate pe prima pagină a site-lui şi în revista asociaţiei. Din partea asociaţiei participanţii vor primi o diplomă în semen de recunoştinţă şi un mic cadou surpriză :mrgreen:

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Dec 24, 2010 6:49 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 920
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Salut Alexandru,

Citat:
Locul trei a rãmas vacant, poate deoarece unele aprecieri au fost mai indulgente decât cea a lui Eduart.


Nuuuuu, mi-a venit foarte greu sa fac o departajare - uneori este un lucru subiectiv: e cam ca-n fotbal, egalitate la puncte, egalitate la numar de victorii, egalitate la golaveraj, atunci iei in considerare numarul de goluri marcate in deplasare :)

Sunt de acord cu modul vostru de a pune problema. Felicitari tuturor concurentilor, putini dar faini!

Numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 25, 2010 3:55 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Sâm Feb 28, 2009 4:31 pm
Mesaje: 41
Felicitari celor care au particiapt la concurs.

Annia


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 25, 2010 7:24 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Iul 27, 2008 9:44 pm
Mesaje: 319
Localitate: Baia Mare
Felicitări tuturor participantilor. Multumiri ’’Domnilor’’ Arbitrii !

_________________
Hans


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 27, 2011 9:12 pm
  


Membru din: Dum Mai 16, 2010 7:06 pm
Mesaje: 17
Multumesc pentru aprecierile facute, data viitoare ma voi straduii mai mult.
ieri am ridicat si coletul de la posta si am avut o surpriza placuta. Va multumesc.


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiectCine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România