Prima pagină » Pentru cine nu stie » Concursuri

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Concurs Acoperis Suculent 2010
MesajScris: Lun Ian 18, 2010 3:30 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut prieteni !

Profit ca Eduart este in concediu si nu ne poate lovi cu vreun concurs austral si lansez o intrecere privind realizarea celui mai fain "green roof" suculent - fie el al unui adapost de pasarele,
Imagine

casa de catel,
Imagine

cotet,
Imagine

garaj,
Imagine

casa,
Imagine

sau bloc;
Imagine

Participantii trebuie sa descrie atat solutia tehnica cat si speciile de plante utilizate, bineinteles alaturi de realizarea de ansamblu. Termen: 01.11.2010
Ceva documentare s-ar putea face aici:

http://www.greenroofplants.com/
http://www.sempergreen.com
http://www.charityguide.org/volunteer/f ... n-roof.htm
http://www.building-green.org.uk/category/green-roof/
www.livingroofs.org Independent UK resource for green roof information.
www.greenroofs.org Green Roofs for Healthy Cities. North America.
www.greenroofs.com The green roof industry resource portal. USA.
www.greenroofs.wordpress.com Green roofs Australia.
www.efb-bauwerksbegruenung.com EFB - European Federation of Green Roof Associations
www.igra-world.com Global networking for green roofs.
www.worldgreenroof.org Research network for green roofs and living walls.

Lasam organizarea juriului si acordarea premiilor in seama ACC Aztekium, reprezentata aici de "master of puppets" Alexandru/Siuka.

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Ian 20, 2010 10:39 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut Liviu,

Interesant subiectul propus de tine. Eu nu am văzut la noi asemenea acoperişuri amenajate, doar nişte "petice" izolate pe căteva grajduri care erau de fapt nişte coloni de Sempervivum. Până la închiderea concursului este timp suficient pentru realizarea unui asemenea acoperiş, acolo unde este posibil acest lucru. Iniţiativa participantului trebuie să fie baza acestui concurs prezentarea şi descrierea acestuia. Parcă văd că la vreo 200 km înspre vest de Bucureşti s-a decis deja soarta unui acoperiş.
Să aşteptăm şi părerea lui Eduart.
Cât despre juriu am găsit un kamikaze

Liviutz scrie:
Da' data aviitoare vrea si eu in juriu, ca prea mult oi muncitu'.


Da' în cazul acesta cina va participa :?:

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 21, 2010 9:23 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut prieteni !

Sa fim seriosi, sunt prea tanar sa fiu in juriu :) , si vorba ta, cine o sa mai participe la concurs ..

Acoperisurile verzi sunt la moda prin unele tari "cilivizate", mai ales ca se acorda si facilitati privind maximizarea suprafetei construite fata de suprafata totala a parcelei.
Am vazut si prin Bucuresti din ce in ce mai des acoperisuri "inverzite", cei drept nu in formula de care discutam noi, ci prin amplasarea unor ghivece masive sau scuaruri dotate in special cu tuia, ienuperi, etc

Noi ca iubitori ai naturii dorim sa ne inconjuram de cat mai mult verde suculent, iar tema propusa se doreste un stimulent in acest sens.

Cum vine dezghetul, o sa va prezint cu text si imagini progresele mele ...spre castigarea titlului :) !

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 22, 2010 12:19 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut,

Găsesc subiectul foarte bun dar şi un pic discrimanatoriu. Titlul în sine arată un subiect clar, bine definit. Dar asta îi exclude din start pe cei care nu au la îndemână cel putin undeva pe raft un acoperiş uitat, prăfuit de timp.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 22, 2010 3:10 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
E adevarat, cei de la curte sunt avantajati, dar poate ca anumite blocuri au un acoperis la intrare pe casa scarilor, sau, de ce nu, acoperisul blocului !

Imi aduc aminte ca acum mai multi ani eram pe cale sa-mi fac o sera pe acoperisul blocului, m-a oprit numai forma ciudata a acoperisului - cu tot fel de zorzoane de beton. Dar stiam pe cineva care isi tinea vara colectia pe acoperisul fabricii la care lucra - si plantelor le mergea minunat !

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 22, 2010 10:13 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Cred ca Livutz a avut o idee excelenta! Nu conteaza cred suprafata totala sau amlasamentul ci (cred) originalitatea si estetica conceptului si varietatea speciilor utilizate.

Numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 02, 2011 11:30 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
La Multi Ani !

Am lansat anul trecut o provocare pentru un acoperis suculent, am indicat si material documentar, dar vad ca n-am starnit prea mult entuziasm, probabil ca oamenii au indeletniciri mai bune decat asta..
Totusi, pentru ca nu-mi place sa las lucrurile neterminate, va prezint astazi rezultatele experimentului meu, exercitat pe casuta catelusei familiei - fiica mea a botezat-o Pufulina (marca inregistrata)! Este vorba de o suprafata cam de 1,5 m patrati.

Imagine

1. Pregatire teoretica
Exista mai multe variabile la care trebuie sa va ganditi inainte de a purcede la executie:
a) Rezistenta mecanica a acoperisului-suport, solutii de izolare a acoperisului fata de actiunea radacinilor plantelor, modul de fixare a solului pe suprafata acoperisului, terminand cu modul de fixare a intregii "plantatii" pe acoperis, astfel incat sa nu alunece la intemperii.
b) Dimensiunea proiectului - suprafetele mai mari asociaza costuri mai ridicate si dificultati tehnice de executie. De asemenea, suprafetele aflate la oarecare inaltime ar putea ridica riscuri de securitate si acces ingreunat.
c) Panta acoperisului trebuie sa fie rezonabila, daca este prea mare se ridica probleme suplimentare de fixare si creste efectul de spalare a solului in urma precipitatiilor.
d) Orientarea fata de soare a acoperisului-gazda are importanta, pentru ca vara temperaturile se ridica mult si ar putea "praji" substratul-suport. Ar fi de dorit orientari estice sau vestice, cu "clima" mai moderata. Expunerea sudica ar putea fi contracarata prin grosimea mai mare a solului-suport si prin utilizarea unor specii suculente mai rezistente la conditii extreme.
e) Speciile suculente trebuie sa indeplineasca anumite conditii, de pilda sa fie adecvate microclimatului format, sa nu fie excesiv de invazive (ar fi o problema mai ales daca accesul la acoperisul suculent nu este facil), sa fie de aproximativ aceeasi inaltime la maturitate, etc;

2. Pregatirea acoperisului suport
La acest punct trebuie sa gasim solutii pentru evitarea degradarii acoperisului-suport.
- Daca intuiti probleme de rezistenta legate de greutatea suplimentara a solului de deasupra (luati in vedere greutatea in conditii de maxima umiditate !) ar trebui sa ranforsati acoperisul pe dedesubt.
- Trebuie sa gasiti o solutie de izolare a suprafetei acoperisului fata de actiunea radacinile plantelor, mai ales daca acoperisul este de lemn, carton, etc. Eu am folosit o bucata de policarbonat celular care mi-a ramas de la constructia serei.
- Daca acoperisul este la o oarecare inaltime, trebuie sa va ganditi si la un sistem de acces in siguranta, atat pentru executia lucrarii cat si pentru lucrari de intretinere ulterioare.

Imagine

3. Instalarea sistemului de retinere a solului in conditii de panta
Cu cat acoperisul are o panta mai mare, cu atat creste tendinta ca ploile sa spele solul incepand cu componentele cu granulatii mici. In "vest" exista un gen de "gratare" de plastic dedicate unei astfel de constructii, dar am vazut si unele pentru suprafete inierbate destinate unui trafic usor - par de asemenea potrivite.
Eu am folosit o solutie mai economica si mai "la indemana", 11 ladite de plastic pe care le-am taiat cu polidiscul astfel incat sa aiba suprafata uniforma, rezultand o inaltime potrivita, cam 12 cm. Am folosit ladite si nu lazi pentru ca este nevoie si de o rezistenta mecanica, daca dimensiunile "celulelor" sunt mai mici, deformarile marginilor sunt mai mici. Problema drenajului este rezolvata, laditele avand fundul si marginile perforate. Pentru fixarea mecanica a laditelor de plastic am folosit holsuruburi, care au intrat cu succes in acoperisul de lemn.
Initial am dorit sa realizez o lucrare pe o suprafata acoperita cu tigla, planuisem sa inconjor acoperisul cu un fel de rama (de lemn sau chiar metalica), prevazuta cu traverse care sa fixeze randurile de ladite, dar cum concurenta era minima, m-am rezumat la ceva mai simplu..

Imagine

4. Instalarea solului si plantarea suculentelor
Aici am aplicat aceeasi solutie de la ghivecele cu cactusi, intai am turnat uniform un strat de pietris marunt, cu rol de drenaj.
Apoi am realizat un amestec format din pietris marunt, nisip si ceva humus (pamant de gradina) si l-am repartizat uniform lasand cam 2 cm pana la marginea superioara a laditelor. Am "semanat" si niste bucatele de stanca pentru a evita monotonia unui peisaj aplatizat.
A urmat apoi plantarea suculentelor - specii de sedum si sempervivum. Unele aveau radacina, altele erau numai lastari "jumuliti" de prin stancariile amenajate in anii trecuti. La plantare am incercat sa pun speciile mai invazive pe margini, pe latura interioara am incercat sa le blochez expansiunea cu bucatele de stanca. Unele specii au tendinta sa "atarne", de asemenea le-am plantat la margine.
In final am presarat din nou pietris marunt pentru a limita efectul de spalare a componentei organice de catre ploi.
Desigur ca merg plantate mare parte din speciile hardy C&S, cu adaptare la regimul de insoleiere severa de vara (principalul risc), iar in scop estetic trebuie tinut cont de dimensiuni.

Imagine

Imagine

5. Intretinerea acoperisului suculent
Ca si in cazul altor amenajari tip rock-garden, este necesara o supraveghere a evolutiei situatiei in timp. Cred ca in mod tipic, se ridica urmatoarele probleme:
- Spalarea unei parti a amestecului de catre ploi, in special in perioada imediat urmatoare finalizarii lucrarii (din cauza compactarii normale a solului, precum si din cauza evadarii particulelor marunte prin orificiile drenante). Daca adaptam dimensiunea orificiilor drenante ale suportului solului cu granulatia amestecului am putea reduce acest efect, dar cred ca tot va fi nevoie de mici ajustari de completare;
- Vesnica problema a vegetatiei nedorite, adica a "buruienilor". Aici puteti limita mult neplacerile ulterioare daca utilizari numai ingrediente cvasi-sterile (pietris proaspat sortat - ideal roca concasata, nisip de cariera, componenta organica extrasa de la adancime, cam 40 cm);
- Viteza de dezvoltarea a plantelor este diferita, diversele specii plantate intra in concurenta si in cele din urma unele pot disparea, de aceea sunt necesare interventii pentru tinerea amenajarii in parametrii doriti.
Desigur, in timp trebuie sa verificati si soliditatea constructiei, prevenirea infundarii jgheaburilor de eliminare a apelor pluviale, etc.

Imagine

PS: Am reusit sa castig locul 1 si la acest concurs, premiul este pe drum, are initialele E.P. si este foarte tepos ! :) Sic, sic !

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 02, 2011 4:41 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Sâm Feb 28, 2009 4:31 pm
Mesaje: 41
Frumos acoperis ! Felicitari pentru realizare şi rezultatul obtinut si la acest concurs :lol:
Depinde de gustul fiecaruia dar portiunea neacoperita ramasa in partea de jos mi se pare in plus, poate ar trebui acoperita cumva. La fel si partile laterale ale laditelor. Restul e OK.

Annia


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Ian 04, 2011 8:56 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Da, mai trebuie niste retusuri... Dar ce parere ai de catelusa noastra ? :D

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Ian 04, 2011 10:30 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Citat:
Depinde de gustul fiecaruia dar portiunea neacoperita ramasa in partea de jos mi se pare in plus, poate ar trebui acoperita cumva. La fel si partile laterale ale laditelor.


Corect, dar se poate rectifica in timp. Deloperma cooperii sau diverse Sedum sp. care "curg" (m-a amuzat termenul - muscate curgatoare) pot rezolva problema asta, in doi ani nu se mai vede nimic.

Numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România