Prima pagină » Pentru cine nu stie » Concursuri

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
MesajScris: Vin Noi 06, 2009 7:19 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Am sa dau lovitura de incepere si pentru ca nu sunt prea multi concurenti am sa ma opresc putin mai detaliat asupra fiecarui text in parte.

Articolul lui Alex

Cele doua fotografii care insotesc textul sunt exceptionale (nu exagerez absolut deloc!), dar…

Am foarte multe observatii legate de acest articol, am sa incerc sa fiu insa cat mai scurt:

a) observatii legate de partea formala:

- a fost postat cu intarziere
- nu cuprinde minimul de 1,000 de cuvinte prevazut de regulament, ci doar 672
- nu contine minim 3 fotografii, ci doar 2
- nu cuprinde o sectiune de referinte sau bibliografie - era nu numai o cerinta a regulamentului, dar chiar si natura subiectului ales ar fi impus asa ceva
- in general redactarea a fost neglijenta

b) observatii legate de fond:

In primul rand titlul / tema aleasa - Cactusi in mediul lor artificial. Este un subiect atat de vast, incat poti scrie o carte fara sa epuizezi subiectul. Cred de la bun inceput ca a fost o alegere gresita a subiectului, nu numai prea vast, dar si foarte general, mult prea vag. Aceasta tema poate – spre exemplu – sa includa si caracteristici ale substratului in conditiile de cultura din Romania sau rezistenta la temperaturi scazute sau capacitatea unor plante de a se aclimatiza, de a se adapta la anumiti factori de mediu care nu exista in habitatul lor natural, efectul stress-ului din cultura asupra plantelor, etc. In schimb, te-ai rezumat la doar cateva aspecte disparate, fara un fir calauzitor si mai ales fara sa aprofundezi nici unul din aspecte! Tinand cont de fotografiile pe care le-ai utilizat – repet, fotografii de exceptie – in locul tau m-as fi axat pe unul din subiecte: fie as fi scris numai despre mucegaiuri, fie despre insectele care ataca meristemul sau inflorescentele unor cactusi sau alte suculente - dar as fi aprofundat subiectul! Si, evident, as fi folosit alt titlu! (Recunosc, nici pe mine nu ma da afara din casa imaginatia cand este vorba de titluri, insa de asta are grija Alexandru Tar - siuka pentru tot ce apare pe acest site). Ca sa fiu clar – nu as intitula un articol de exemplu Genul Opuntia pentru a scrie doar cateva randuri despre cele 7 – 8 specii cele mai comune in cultivatie sau despre cum pot fi inmultite vegetativ unele Opuntii prin inradacinarea fructelor.

Atat redactarea textului cat si terminologia utilizata sunt neglijente, uneori lipsite de substanta. Iata numai un exemplu din foarte multe posibile - (incerc sa sintetizez ideea): Fenomenul de mucegaire (…) apare din cauza (… unui) mediu neadecvat. In primul rand nu definesti ce inseamna mediu neadecvat. Este mult prea vag si poate insemna orice.

De asemenea ai amestecat fenomene cu cauze total diferite in aceeasi oala – exemplul cel mai bun este Fenomenul de deformare - una este sa scapi un columnar in cap (accident, asa mi-am distrus un Pilosocereus pachycladus cu multi ani in urma, dar si acum imi pare rau de planta aia), alta este ca o planta sa fie mutilata melci, alta este sa o dopezi cu fertilizanti pana devine de nerecunoscut si cu totul altceva sa se etioleze din lipsa de lumina. Ai epuizat toate aceste aspecte despre care poti scrie la nesfarsit in numai 125 de cuvinte, cu sfaturi cu tot – sfaturi pe care (ca sa fiu sincer) nu le inteleg bine.

Apropos de sfaturi - greseala cea mai mare insa cred ca ai facut-o prin faptul ca ai transformat articolul in sfaturi pentru incepatori. Intentia acestui concurs era scrierea unui articol original, sfaturile pentru incepatori – binevenite in esenta – rareori pot aduce ceva nou. Ca trebuie sa aplicam fungicide daca apar mucegaiuri stim cu totii; o aprofundare a acestui subiect ar fi putut aduce insa multe noutati, mai ales daca si experienta proprie isi spune cuvantul.

Parerea mea – pentru inceput (si poate pentru concursul urmator, daca nu mai devreme) ar fi bine sa incerci un subiect mai putin complex, cum ar fi de exemplu profilul unei plante care-ti place tie. Un astfel de text te obliga sa-ti concentrezi efortul pe un anumit subiect, te obliga sa aprofundezi toate aspectele legate de acea planta, te obliga sa te documentezi corespunzator. Pe mine cel putin fisele scrise pentru Cactus Romania (cum se numea pe atunci Cactusi.com) m-au obligat sa exersez scrierea unor texte pe o structura data, m-au obligat sa ma documentez cat mai bine (sunt si acum recunoscator lui Fabian Vanghele aka Mescalero pentru un episod critic, Liviutz poate-si mai aduce aminte), m-au obligat sa fiu disciplinat in ceea ce scriu si sa nu ma las dus de condei (pentru ca am obiceiul asta prost uneori). Incearca “reteta” asta pentru ca da rezultate!

Un alt sfat – mai multa atentie in exprimare si in redactarea textului. Insista in a scrie daca-ti face placere, incearca insa sa o faci ordonat, punctual si la obiect, urmarind ceea ce ti-ai propus de la cap la coada – chiar simple postari pe forum pot fi un exercitiu bun.


Articolul lui Liviutz

Articolul lui Liviutz a produs doua surprize pentru mine. Prima surpriza (cea buna) a fost faptul ca a abandonat ideea de a scrie despre aspecte practice in cultivarea C&S (asa cum anuntase initial); desi sunt convins ca exceleaza pe astfel de subiecte (a mai scris), desi are suficienta experienta pentru a ne tine prelegeri, nu cred ca ar fi atins scopul acestui concurs – scrierea unui articol original. A ales in schimb un subiect interesant – a ales sa scrie despre o planta cunoscuta de el (si) din natura, ba chiar mai mult – despre o planta (oarecum) periferica interesului general (si a colectionarilor de C&S in mod special) si poate tocmai de aceea avand sanse bune sa capteze atentia. Pe mine m-a interesat, pentru ca stiam forte putine lucruri despre Saxifraga paniculata. Mai putin placut a fost faptul (surprinzator pentru mine) ca articolul pare scris in graba (din lipsa de timp cred); as indrazni sa spun ca Liviutz a produs deja texte mai bune decat asta; nu neaparat mai interesante, dar mai bine scrise.

Nu stiu daca restrictiile impuse in concurs sunt de vina, dar impresia mea generala este ca Liviutz a scris articolul mai degraba cu gandul de a indeplini cerintele formale ale concursului (numar de cuvinte, fotografii, bibliografie, numele formal al plantelor, etc.), decat cu gandul la… planta despre care scrie. S-ar putea sa ma insel, dar asta este impresia mea. Si inca cava – nu are titlu! (Aici te poate ajuta Alexandru).

Liviutz abordeaza in opinia mea toate aspectele esentiale si interesante referitoare la aceasta planta, s-a limitat insa la un text prea succinct (1,000 de cuvinte a fost un minim, nu un obiectiv impus ca la anumite examene) si nu a dezvoltat. Eu as fi insistat pe ecologia plantelor, pe aspectele de cultura si (daca tot a insirat o lista de cultivari) as fi pomenit si cateva din caracteristicile acestora. In primul rand as fi insistat insa pe aspectele paleobotanice care par fascinante la prima vedere. O incursiune in istoria acestei plante (sau a acestui gen) ar fi putut sa fie pilonul central al textului. Fotografiile sunt bune si servesc forte bine textul, eu as fi adaugat macar inca o fotografie care sa ofere o imagine de ansamblu al habitatului si poate inca 1 - 2 cu plante cultivate, hibrizi, etc.

Opinia mea – cu putin polish, extins putin si insistand pe anumite aspecte (nu neaparat cele mentionate de mine) suficient incat sa formeze un pilon central care sa dea greutate, articolul lui Liviutz poate deveni un text foarte bun. Poate – dincolo de concurs – revine asupra lui astfel incat sa ajunga pe pagina cu articole a site-ului mai bun decat este el acum.

Articolul lui Stelian (Maranta)

Din pacate nu a trimis nici un articol, desi se prelungise cu cateva zile termenul de depunere. Foarte pacat, pentru ca anuntase deja o tema interesanta si tot mai la moda in Romania – cultivarea C&S in aer liber.


In opinia mea clasamentul este:

1. Liviutz
2. Alex
3. n/a




Toate cele bune,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 07, 2009 12:03 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut tuturor,

Avem două articole pentru acest concurs, este oricum un inceput, cei drept un pic timid.
Deşi a fost timp suficient pentru pregătire am impresia ca ambele articole au fost scrise în grabă, pe ultima sută de metri. Nu este uşor să scri un articol mai ales dacă poate este primul şi mai şi laşi totul pe ultima clipă - mă refer aici la Alex.
Totuşi zic că este bine, este un început şi lipsurile se vor corecta odată cu acumularea experienţei, experienţă care îşi spune cuvântul la articolul lui Liviutz cu toate că i-a uitat titlul.
Sper chiar şi acum după închidere, ca în afara concursului, să apară totuşi şi articolul promis de Stelian. Pierdere ar fi dacă nu l-ar scrie.
De acord cu observaţiile facute de Eduart şi propun acelaş clasament.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 07, 2009 11:53 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Joi Iul 31, 2008 9:14 pm
Mesaje: 135
Localitate: Satu Mare
Salut!

Tin sa Multumesc pentru observatile facute sunt intu-totul deacord cu ele si constient ( din greseli se invata) Abia astept sa se mai organizeze sau chiar de nu o voi face spre placerea mea de a aprofunda de data asta subiectele si baza mea de cunostinte in legatura cu plantele mele indragite.

Dreptatea e ca foarte mult timp aveam la dispozitie si tot s-a ajunt la vorbele spuse de D-nul Siuka: "pe ultima suta de metri"

Multumesc incodata de incurajare si corectitudine!

_________________
AlexT.


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Noi 08, 2009 10:48 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salutare domnilor jurati, salutare colega Alex :!:

Ei bine, da, m-ati prins, desi facusem o documentare cu ceva timp in urma, am scris textul cu numai 2 ore inainte de termen :!:. Poate ati observat ca in ultimul timp n-am prea intrat nici pe forum, pentru mine sezonul de toamna este cel mai aglomerat, clientii mei, ca tot romanul, gandesc in felul urmator:

- in lunile de iarna n-avem chef sa muncim, sunt sau abia s-au terminat sarbatorile, e frig, circulatia este ingreunata. etc;
- in lunile de primavara avem martisor, avem ziua femeii, ba mai nou si ziua barbatului, avem treaba prin gradina, etc; Plus ca mai e un pic si vin concediile de vara;
- vara este sezon de concedii, cand e unul, nu e celalalt, cand e si celalalt nu e consultantul, deci nu se poate face nimic.
- a venit si toamna, acum trebuie sa tragem tare, ca acum vine sarbatorile de iarna, trebuie sa ne cheltuim sumele bugetare, etc :lol:

Pe de alta parte, e momentul sa mai spunem ceva, Eduart ne-a provocat sa ne ridicam la nivelul articolelor lui, dar el este o "ciudatenie", nu degeaba locuieste in emisfera opusa noua, noi suntem niste bieti amatori carora ne plac cum arata cactusi si suculentele, nu ne-a trecut prin cap sa facem mai mult de atat, pentru ce-am face-o ? :roll:

In alta ordine de idei, cu regretul ca Maranta n-a aparut la intalnire (inca il mai asteptam) as vrea sa apreciez activitatea pe forum a colegului Alex, iar ca semn de pretuire as vrea sa-i trimit 5 plante - pe care le vom stabili de comun acord.

Cat despre textul meu, sper sa gasesc timp sa-l mai imbunatatesc, dar dupa cum ziceam, acum vin sarbatorile de iarna ... :lol:

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Noi 08, 2009 11:42 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Pentru mine de mult timp este clar că pe lângă lipsuri şi neajunsuri mai sunt şi greutăţi :D
Dar un titlu la articol poate n-ar strica încă inainte de sărbători :wink:

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Noi 15, 2009 5:31 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Hai mai Siuka, ca pusai si titlu :!: :lol: Si-am mai adaugat oaresce, ca tare ma mai combatea Eduart :!: :lol:
Da' data aviitoare vrea si eu in juriu, ca prea mult oi muncitu'. :lol:

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Noi 15, 2009 9:18 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut Liviutz,

Văzui că apăru şi titlu :!:
Cât despre vrerea ta, s'a ţine cont.
Să nu te mai zdrobeşti atâta, în ultima clipă :lol:

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 18, 2009 9:15 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Buna seara !

La sugestia lui Eduart, am adaugat imagini ale subspeciilor tipice, precum si 2 hibrizi. Din pacate sunt imagini ale tertilor - fapt care ma duce cu gandul la o concluzie: ca sa "iesi pe piata" personal cu ceva original, ar trebui sa te pregatesti un an intreg, sa ai timp sa-ti comanzi materialul biologic de studiu, sa urmaresti evolutia comparativa in cultura, sa fotografiezi fazele de dezvoltare, inflorire, fructificare, comportament hibernal, etc.

De aceea, as propune ca acest concurs sa devina traditional/anual si de amploare mai mare, la nivelul Asociatiei (ma si vad decorat in toamna lui 2010 de dl. Presedinte Savu :lol: :!: ).

Cu aceasta ocazie, reiterez si ideea unui Show anual de tip BCSS, unde sa poti concura trimitind/aducand numai cateva plante exceptionale la sectiunile anuntate ale concursului - o anume publicitate a castigatorilor poate ca ar fi stimulanta pentru participanti.

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Noi 22, 2009 7:59 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Joi Iul 31, 2008 9:14 pm
Mesaje: 135
Localitate: Satu Mare
Bună!

Şi eu sunt deacord să facem anual câte un astfel de concurs (poate încet învăţ şi eu ceva şi îi "fur" visul lui Liviutz şi mă va decora pe mine D-nul. Mircea Savu ) :P

Mumtumes frumos! Liviutz de apreciere
ca semn de pretuire as vrea sa-i trimit 5 plante - pe care le vom stabili de comun acord.

Pot alege eu ceva plante!? :D :roll:

Ma voi strădui cu putinţă să le fac şi mai bine, tot ceea ce îmi este mie mai drag <Adică Cactuşii>

Mumtumes frumos! Liviutz

_________________
AlexT.


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România