Prima pagină » Pentru cine nu stie » Concursuri

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
MesajScris: Mie Iul 08, 2009 6:39 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Chiar daca s-a asternut linistea, sunt convins ca nu s-a asternut si praful peste concursul de articole al Aztekium – pana la sfarsitul lui Octombrie mai este timp berechet dar sunt convins ca toti concurentii si-au facut deja planul de bataie.

Arbitrii la fel – Alexandru Tar va fi unul, eu al 2-lea, iar un al 3-lea arbitru va fi confirmat in scurt timp de Alexandru – si-au ascutit din timp creioanele rosii si exerseaza de zor in oglinda privirile severe.

Va fi batalie mare dar corecta: 3 la 3, asa ca sa nu avem vorbe…

==============================================

Despre documentare

Indiferent despre ce anume veti scrie va fi necesara o documentare solida. Nu vreau sa pozez in lup moralist - nici eu nu explorez pana la ultima limita bibliografia necesara pentru un anumit subiect; fie nu am timpul necesar, fie nu-mi pot permite sau nu reusesc sa procur o anumita sursa bibliografica sau nu stiu unde sau ce sa caut, fie este un articol mult prea simplu. Un articol bine scris nu lasa insa prea multe “pete albe” si nu furnizeaza informatii neverificate si asta presupune pe langa stapanirea subiectului si o documentare temeinica. Eu mi-am primit lectia la vremea cuvenita. Daca fac exceptie de 2 sau 3 articole scrise imediat dupa ce am descoperit in Februarie 2005 Cactus Romania, despre C&S am inceput sa scriu cu oarecare consecventa abia un an mai tarziu – fise pentru mica Enciclopedie a site-ului. La una dintre ele (Opuntia polyacantha) Fabian Vanghele (aka Mescalero pe forumul Cactusi.com) a semnalat o serie de erori – in doua randuri m-a prins clar cu lectia neinvatata – de aici pornind un dialog polemic; chiar daca nici acum nu as putea fi intru totul de acord cu el, un lucru tot l-am invatat: cat de importanta este calitatea surselor pe care le consulti si mai ales sa ai grija cum iti iei notite. Mi-a luat mai bine de 6 luni ca sa invat cum sa ma documentez pentru astfel de texte simple; prima fisa bine scrisa a fost abia a 25-a, cea despre Aloe polyphylla - si asta s-a bazat aproape exclusiv pe o documentare solida.

Internetul este fara indoiala cea mai facila sursa de documentare, el reprezinta pentru mine peste 80% din total daca tin cont si de faptul ca biblioteca mea electronica provine aproape exclusiv de pe internet, in rest mai consult carti sau publicatii scrise, fie ale mele, fie de la CSSNZ sau de la biblioteca gradinii botanice din Alfriston (din fericire stau aproape). Oricum, pe internet poti gasi aproape orice, inclusiv tampenii monumentale – asta este pericolul. Exceptand notele de calatorie (travelogues) pentru aproape oricare alt subiect, fie ca scrieti despre o planta anume, fie ca este un subiect general, veti avea nevoie de referinte bibliografice.

Este bine in opinia mea sa porniti de la varf, de la autoritatea in domeniu – daca scrieti despre un Sedum, atunci Ray Stephenson trebuie sa fie punctul de plecare, daca scrieti despre o Mammillaria veti avea nevoie de cartile lui John Pilbeam, nu veti putea scrie despre Agave fara sa-l consultati pe H. S. Gentry, sau despre Echeveria fara Eric Walther (oricat de “demodata” ar fi lucrarea sa de referinta, numele se schimba, plantele raman insa aceleasi). Sunt destule surse pe internet de unde puteti consulta astfel de lucrari – biblioteca electronica a cactuspro este doar unul din exemple – sunt multe articole sau ebooks disponibile pe internet, pasaje relevante pot fi consultate si prin google books.

Si nu in ultimul rand – cautati cat mai multe fotografii cu plante din natura, din habitatul lor natural.

==============================================

De ce sa scriem?

Sunt cel putin doua motive serioase – in primul rand pentru ca asa invatam. Abordand sistematic un anumit subiect, parcurgand temeinic referintele bibliografice sau personale, incercand sa punem totul intr-o structura coerenta, exprimata cat mai clar si mai simplu cu putinta, exersand observatia directa, nu facem decat sa fixam informatia. Daca ne face si placere, cu atat mai bine. Si daca raspunsul la o intrebare genereaza alte doua intrebari – e si mai bine, inseamna ca s-a pus in miscare un tavalug greu de oprit.

In al 2-lea rand, daca informatia furnizata este utila altora sau daca le starneste curiozitatea – atunci scopul a fost atins. Mi-ar pare tare bine ca macar unul dintre concurenti sa descopere placerea de a scrie, de a oferi altora din ceea ce cunosc si mai ales – sa vina cu materiale proaspete, interesante, pe masura epocii in care traim.

Trebuie sa o spun – in Romania nu exista autori pe masura cunostintelor acumulate de unul sau de altul din numele consacrate ale micii comunitati cactusistice; se poate da vina pe multi factori – comunismul, inertia din care cu greu mai poti iesi dupa o anumita varsta, lipsa de interes din partea cititorilor, lipsa de timp, absenta unor publicatii consacrate sau (mai ales in cazul unor incepatori sau tineri) o anumita teama de ce anume va comenta X sau Y. Sfatul meu – nu tineti seama de nimeni si de nimic, scrieti doar despre ce va intereseaza pe voi si incercati sa o faceti cat mai bine cu putinta si mai ales incercati sa aduceti un suflu nou. Nu se stie de unde sare iepurele.

==============================================

Eu unul am de gand sa ma las surprins de subiectele abordate si sper sa devina un concurs traditional, care sa creasca in anvergura si importanta an de an. Visez, dar cine stie?!?

Toate cele bune,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iul 21, 2009 9:55 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Mi-as permite in continuare cateva sfaturi:

Scrieti despre lucrurile care va pasioneaza pe voi, nu despre ce credeti ca ar putea interesa pe altii (sau pe arbitri). Este concurs, dar uitati de lucrul asta atunci cand scrieti.

Urmariti filonul original; bibliografia citata – oricat de voluminoasa ar fi – trebuie sa serveasca ideii pe care doriti sa o impuneti, trebuie sa fie un “suport” al celor afirmate de voi si nu “materia prima” a articolului.

Luati-va tot timpul! Am lasat intentionat mai multe luni la dispozitie pana cand textul trebuie sa fie finalizat, nu pentru ca redactarea propriuzisa a acestuia ia mult timp, nu pentru ca documentarea ar putea dura cu lunile, ci pur si simplu pentru ca subiectul odata ales trebuie lasat la “macerat”. Observatiile personale si interpretarea celor observate pot dura mai multe saptamani, luni sau chiar ani.

Alegeti un limbaj care va avantajeze, nu incercati sa epatati, sa etalati cunostinte cu orice pret. Evitati un limbaj prea sofisticat sau prea tehnic daca nu este strict necesar, sau pe care nu-l stapaniti. Doar un exemplu vreau sa dau – Ray Stephenson si monografia genului Sedum: este scrisa simplu si pe intelesul tuturor, nu este o carte care sa satisfaca un botanist pe probleme punctuale ci este mai degraba adresata celor interesati sa cultive aceste plante, dar este in acelasi timp cartea de capatai a genului. Limbajul utilizat trebuie sa se potriveasca si auditoriului – nu participam la o sesiune de comunicari stiintifice, este un concurs de articole.

Toate cele bune,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Oct 01, 2009 11:51 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

O aducere aminte... A mai ramas mai putin de o luna la dispozitie pana la data limita de publicare a articolelor.

Poate ca n-ar strica sa ne spuna concurentii in cateva cuvinte despre ce anume s-au hotarat sa scrie.

Numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 07, 2009 7:56 pm
  


Membru din: Vin Mai 22, 2009 9:27 am
Mesaje: 48
Buna seara ,

nu prea sunt obisnuit cu "scrisul" mai ales cand stiu ca mai citesc si altii dar nu cred ca este un lucru rau in a impartasi cateva din experientele proprii chiar daca unii vor rade...de ideile tale sau de ceea ce se va scrie asta fiind in primul rand temerea mea.
Voi scrie despre comportamentul cactusilor si a suculentelor plantate direct in sol in aer liber asa cum l-am vazut eu . Nu stiu daca voi folosi foarte bine termenii clasici si stiintifici dar sper sa fiu inteles , de asemenea va rog sa iertati eventualele greseli legate de identificarea plantelor .
Cu speranta ca o sa aveti ce citii in articol va doresc o seara placuta !


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Oct 08, 2009 10:29 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Bună seara,


Maranta scrie:
nu prea sunt obisnuit cu "scrisul" mai ales cand stiu ca mai citesc si altii dar nu cred ca este un lucru rau in a impartasi cateva din experientele proprii chiar daca unii vor rade...de ideile tale sau de ceea ce se va scrie asta fiind in primul rand temerea mea.


Nu vreau să filozofez dar redându-ţi ideile, experienţa proprie în scris numai îi ajuţi pe cei din jurul tău. Nu este un subiect de râs. Orice idee cunoscută poate fi o noutate pentru cineva şi acel cineva îţi va fi recunoscător pentru gestul tău.

Ca să vorbim şi de partea materială a lucrurilor, pentru că la început s-a pomenit şi de aşa ceva, primul clasat pe lângă diplomă primeşte şi o plantă cadou


Imagine Imagine

Leuchtenbergia principis

Încă nu a înflorit dar are deja confraţi din aceeaşi semănătură înfloriţi.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Oct 22, 2009 12:33 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

A inceput numaratoarea inversa... au mai ramas numai 10 zile pana la data limita de postare a articolelor!

Numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 02, 2009 5:53 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Eu zic sa mai asteptam pana pe 5 Noiembrie ora 24, pt. ca vad ca au inceput sa apara si articolele...

Numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 02, 2009 8:12 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut,

Sunt de acord cu tine Eduart, prelungim termenul până pe 5 noiembrie. Poate mai apare ceva, ar fi spre binele tuturor.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România