Prima pagină » Discutam si despre altele ! » Impresii

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect

Ce preț considerați că ar fi rezonabil pentru o carte despre cactuși, adresată începătorilor ?
10 - 20 lei 17%  17%  [ 2 ]
21 - 30 lei 42%  42%  [ 5 ]
31 - 40 lei 25%  25%  [ 3 ]
41 - 50 lei 8%  8%  [ 1 ]
oricât peste 50 lei 8%  8%  [ 1 ]
Voturi totale : 12
Autor Mesaj
MesajScris: Vin Dec 14, 2012 4:32 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
Servus Istvan,
E bun topicul si invit si eu forumistii sa isi spuna parerile.
referitor la carte eu propun urmatoarele:
- cei care vor sa contribuie la scrierea ei se autopropun; e o treaba de voluntariat +competenta
- ulterior de comun acord structuram cuprinsul cartii si lungimea aproximativa a diferitelor capitole
-scriem capitolele si le centralizam
-cineva ales in comun reciteste capitolele si, in acord cu autorii capitolelor, le da o forma unitara, cursiva, astfel incat intreaga lucrare sa fie unitara, cursiva si in acelasi stil, fara a anihila insa originalitatea data de autorul capitolului (treaba destul de delicata)
-dupa asta ne interesam exact ce oferte ne fac editurile si in functie de raportul pret/calitate decidem cum sa fie pozele color: inserate in text acolo unde le e locul (solutie eleganta, da rmai scumpa) sau la sfarsitul lucrarii (solutie mai primitiva, dar mai ieftina). Alegem varianta optima in momentul in care avem mai multe oferte clare.
-cartea nu se doreste a avea pretentii de tratat sau enciclopedie; se vrea o lucrare adresata mai ales incepatorilor si intermediarilor cuprinzand lucruri traditionale si noutatile
- eu propun sa fie dedicata cactusilor, urmand (daca va fi un succes) sa facem una dedicata suculentelor.
-ca si format sau nr de pagini-vedem cam cum iese cand o structuam-cam 150-250 de pagini in total cred ca e rezonabil si un format care sa o faca comoda pt bibliotecile personale
-finantarea cartii va fi din buzunarele unor membri ai asociatiei urmand ca pe masura ce se vand exemplare sa se acopere cheltuielile
-ca si tiraj ma gandesc la 1000 de exemplare si cred ca pt 250 de pagini , in functie de calitate si modul de inserare a pozelor- ne putem astepta la preturi de productie cam la 40-60 lei/exemplar.
- pozele incluse sa fie reprezentative si de calitate foarte buna, moderate ca si dimensiuni (atat cat trebuie de mari) si insist asupra aranjarii bune a plantei pentru fotografiere: sa nu se vada ghiveciul, buruieni sau alte lucruri; daca planta e intr-un ghiveci, ea se va ingropa impreuna cu ghiveciul intr-un vas mare cu pietris sau alt material astfel incat sa se mascheze ghiveciul dandu-i-se un aspect natural.
-pana la starsitul lui ianuarie se anunta doritorii, pana la sfarsitul lui martie avem structura pe capitole, pana la sfarsitul lui iunie sunt scrise capitolele, pana la sfarsitul lui iulie se fac corecturile si uniformizarea. Pana atunci facem fotografii reprezentative plantelor noastre. Pana in septembrie colectam ofertele editurilor si dupa ce ne sfatuim alegem varianta optima astfel incat in toamna viitoare sa putem scoate cartea.
Am lansat invitatia de a participa aici la discutii si pe cactusi.net aici http://www.cactusi.net/forum/carte-desp ... -t248.html.
Poate va fi o intalnire in octombrie la Gilau; sa o trecem deocamdata ca si posibilitate in agenda pe 2013.

_________________
Cristi


          Sus  
 
MesajScris: Vin Dec 14, 2012 6:00 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
Propun ca si structura un format de tipul celui de mai jos ( numele capitolelor si modul de numerotare si de separare se poate face diferit, de exemplu la partea de cultivare e mult de scris si se pot face mai multe subdiviziuni):

I Ce sunt cactusii si unde cresc ei?
II Elemente de morfologie si fiziologie a cactusilor
III Clasificarea cactusilor, scurta istorie a clasificarilor familiei Cactaceae si descrierea pe scurt a unor specii si genuri reprezentative
IV Forme particulare ale cactusilor
IV.1. Hibrizii cacteelor
IV.2. Cristatiile, plantele monstruoase, variegatele, clorofil-deficitarele, himerele
V Cultivarea cactusilor
V.1 Factori de cultura (vase, sol, apa, temperatura, lumina, ventilatia, fertilizante etc)
V.2 Particularitati ale culturii cactusilor
V.2.1 Cultura cactusilor in aer liber
V.2.2. Cultura cactusilor in apartamente
V.2.3. Cultura cactusilor in balcoane
V.2.4. Cultura cactusilor in sere si solarii
V.3.1 Cultura plantelor hardy
V.3.2. Particularitati de cultura a unor genuri si specii cu nevoi speciale
VI Inmultirea cactusilor
VI.1 Inmultirea prin seminte (polenizare, recoltarea semintelor, pastrarea semintelor, semanare, repicare, ingrijirea plantulelor)
VI.2 Inmultirea vegetativa (butasire, altoire)
VII Bolile si daunatorii cactusilor
VIII Alcatuirea unei colectii de cactusi
IX Construirea unei sere (materiale, dimensiuni, automatizari etc.)
X In memoriam. Personalitati ale vietii cactusistice romanesti.
XI Asociatia Aztekium
XII Autorii capitolelor-scurta prezentare

_________________
Cristi


Ultima oară modificat de cristi pe Vin Dec 14, 2012 7:43 pm, modificat de 3 ori în total.

          Sus  
 
MesajScris: Vin Dec 14, 2012 6:52 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
Eu doresc sa particip la realizarea cartii.Cu cat mai multri doritori, cu atat mai bine si mai putin de lucru pt fiecare :lol:
Pot contribui la capitolele de cultura (anumite aspecte cum ar fi ghivece, sol, cultura in sera..), la capitolul de alcatuire a unei colectii, la cel de clasificare a familiei Cactaceae si nu numai.
Am discutat cu Liviutz si cu Gino si din cate stiu si ei doresc sa se implice, fiecare avand experienta in niste domenii speciale.Ii las sa confirme ei participarea.

_________________
Cristi


          Sus  
 
MesajScris: Vin Dec 14, 2012 7:58 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Joi Aug 14, 2008 9:15 pm
Mesaje: 64
Localitate: Bucuresti
Buna seara

Da, in principiu doresc sa particip la acest proiect.
Pentru mine personal este onorant dar nu stiu daca ma voi putea ridica la nivelul cerut pentru o carte...in fine, voi incerca...
Si daca tot am acceptat sa ma implic, voi puncta cateva lucruri pentru inceput, in speranta ca cele spuse de mine vor contribui la bunul mers si la finalizarea proiectului, dar fara a avea pretentia ca ceea ce spun eu trebuie musai luat in seama.
Plec de la ideea ca : daca vor fi cat mai multe propuneri, cu atat mai bine.
Vom avea de unde alege in final varianta optima.
Varianta existenta ar putea avea mici modificari in opinia mea.

- Punctul ( sau capitolul ) X Asociatia Aztekium , ar trebui sa devina primul capitol, care sa cuprinda un scurt istoric al asociatiei, cateva cuvinte despre prezent si planuri de viitor.
- Punctul ( sau capitolul ) IX In memoriam. Personalitati ale vietii cactusistice romanesti.
nu cred ca ar trebui sa faca parte din acest volum.
Acest subiect poate fi dezvoltat intr-un numar mai amplu al revistei scrise, sau intr-o placheta editata de catre asociatie ulterior, sau atunci cand conditiile financiare o permit.
- Daca va exista capitolul VI Bolile si daunatorii cactusilor si sigur ca el trebuie sa existe, atuci este aproape obligatoriu sa existe si un capitol dedicat substantelor chimice, dar si bio, pentru tratamentele fito-sanitare. Acesta fiind un punct sensibil pentru toti colectionarii de cactusi si suculente dar si de alte plante.
- Un alt capitol ar trebui dedicat ( cel putin pe scurt ) diverselor retete de soluri, si acesta fiind un subiect foarte dezbatut in timp pe forumuri.
- III Clasificarea cactusilor, scurta istorie a clasificarilor familiei Cactaceae si descrierea pe scurt a unor specii si genuri reprezentative Prima parte a acestui capitol nu cred ca ar trebui dezvoltata. Subiectul este sensibil si in continua miscare. Riscul de a supara anumite tabere este destul de mare.

Eu as opta pentru un volum cu fotografii inserate in text de aproximativ 300 de pagini si de format 28 x 22 cm.
Daca informatia va fi concisa si la obiect iar fotografiile de calitate, ar trebui sa apara o lucrare de nivel mediu utila mai ales incepatorilor dar si avansatilor.

Cred ca pentru consultari in ceea ce priveste structura ar trebui contactati domnii Petre Dobrota si Sorin Victor Copacescu, dar si pentru eventuale contributii.

Cele de mai sus sunt simple sugestii.

_________________
gino

http://gino.sunphoto.ro/


          Sus  
 
MesajScris: Vin Dec 14, 2012 11:10 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Interesant proiectul cartii, felicitari pentru initiativa!

As mai propune un capitol => Originea, raspandirea si diversificarea speciilor de cactusi

In alta ordine de idei:

Citat:
III Clasificarea cactusilor, scurta istorie a clasificarilor familiei Cactaceae si descrierea pe scurt a unor specii si genuri reprezentative Prima parte a acestui capitol nu cred ca ar trebui dezvoltata. Subiectul este sensibil si in continua miscare. Riscul de a supara anumite tabere este destul de mare.


Clasificarea catusilor si istoria acesteia sunt elemente importante in formarea unui colectionar si o incursiune in domeniu poate risipi 90% din confuziile facute de incepatori. Mie mi se pare, dimpotriva, extrem de importanta abordarea acestei teme. Din acest motiv prezentarea obiectiva a istoriei taxonomice a cactusilor precum si a tendintelor actuale mi se pare mai mult decat binevenita. Cine sa se supere si mai ales de ce?

O alta observatie - poate ca sunt eu de felul meu mai vorba-lunga si de asta spun asa: 250 de pagini (care sa mai contina pe langa text si fotografii) mi se pare foarte putin... fata de planul de lucru.

O a 2-a observatie este legata de faptul ca se trateaza extensiv o serie de aspecte conexe as spune (problematica cultivarii) si se diminueaza aproape pana la nesemnificativ elementul de interes major pentru incepatori mai ales: prezentarea plantelor! Tin minte cand am inceput cand dadeam peste carti C&S primul lucru care ma interesa erau paginile de despre genuri si specii... fotografiile. Pe urma veneau capitolele despre cum sa ne facem o sera sau cum sa transplantam plantele, tratamentul bolilor, etc. Cand un incepator intinde mana intr-un super market ca sa cumpere un cactus, o face pentru ca-i place acea planta, nu pentru ca era interesat de tehnica tranplantarilor sau de teoria formelor la cactusi. Din acest motiv, in mod realist as mai adauga 100 de pagini pentru prezentarea unor genuri / specii. Daca insa cartea isi propune in mod deliberat ca obiectiv sa prezinte in principal problemele legate de cultura cactusilor si nu prezentarea plantelor, atunci obiectia mea cade. (Eu nu am inteles exact scopul cartii).

Pentru final: daca se doreste abordarea hobby-istilor de nivel incepator - mediu si mai putin nivelul avansat, totul este OK. Daca doriti sa vizati si nivelul avansat atunci trebuie sa va puneti clar intrebarea: noi ce aducem nou ?

Citat:
Punctul ( sau capitolul ) IX In memoriam. Personalitati ale vietii cactusistice romanesti.
nu cred ca ar trebui sa faca parte din acest volum.
Acest subiect poate fi dezvoltat intr-un numar mai amplu al revistei scrise, sau intr-o placheta editata de catre asociatie ulterior, sau atunci cand conditiile financiare o permit.


Aici sunt perfect de acord cu Gino. Desigur, se pot face referiti sau scurte mentiuni... este insa un subiect care merita (si trebuie) dezvoltat separat daca se poate.

Finalul-finalului: Opinia mea este sa pregatiti cartea in format electronic. Este cel mai economic si este un cost unic si fix, independent de costul de tiparire. Tiparirea poate fi optionala si se poate face strict la cerere (print on demand). Am comanda pentru 22 de carti, atunci 22 tiparesc... si mai tiparesc luna viitoare 15 daca este cazul. In rest, si formatul electronic poate fi vandut ca sunt atatea librarii online. Eventual puneti cartea pe DVD si o vindeti asa.

Numai bine,
Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
MesajScris: Sâm Dec 15, 2012 7:25 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
Buna tuturor,
Propun sa dezvoltam topicul vreo 2 saptamani si dupa 1 ianuarie , cei care se ofera sa participe alcatuim o echipa redactionala si stabilim exact detaliile si contributia fiecaruia si toate aspectele legate de aceasta colaborare.
Daca si ceilalti sunt de parerea asta, sunt perfect de acord sa nu includem capitolul despre personalitati cactusistice.
As vrea sa includem capitolul despre clasificari si o scurta istorie a acestora. Nu trebuie sa transam noi problema clasificarii, dar e bine sa deschidem ochii incepatorilor privind succesiv principalele clasificari de-a lungul timpului si pana la cea actuala care sigur nu va fi si ultima tocmai pt ca lumea sa inteleaga de ce o planta e Echinopsis odata, apoi Trichocereus s a m d. Trebuie facuta la modul succint si complet nepartizan si pana la urma sa rezulte clar ca e la latitudinea fiecaruia ce tip de nomenclatura prefera.
Capitolul despre originea si evolutia speciilor- cum doriti. Eu unul sunt creationist, asa ca din punctul meu de vedere speciile nu evolueaza, elemente climatice sau izolarea pot doar sa selecteze indivizi cu anumite gene/caractere care prin dezvoltare sa dea populatii diferite fata de cea initiala-e segregare, nu evolutie. Dar nu am nimic impotriva daca se doreste un astfel de capitol, doar sa fie scurt ca si intindere.
Sigur ca descrierea genurilor/ speciilor trebuie sa fie cat de cat consistenta. Cate pagini? Cate poze? Depinde de costuri.O carte pt incepatori/intermediari nu trebuie sa fie prohibitiva pt buzunarele tot mai goale ale romanilor. E o carte care trebuie sa se vanda, nu demonstratie de virtuozitate pe care nu o doreste publicul, ci doar o mana de pasionati.Eu sunt de acord sa includem si un DVD cu conditia sa fie protejat de un soft antipiraterie. Stiu ca orice se poate copia, dar macar sa transpire putin pana o face cel care doreste. Tineti minte: scopul e sa vindem carti cat mai multe astfel incat ele sa deschida apetitul pt cactusi a cat mai multor romani.O carte downloadabila , foarte usor accesibila, nu cred ca va face acest lucru. pt mine farmecul cartii tiparite nu se compara cu formatul electronic. Vad cartea ca pe una tiparita. Formatul electronic si tiparirea la cerere sunt posibile, dar urca mult costul tiparirii din cauza faptului ca se fac loturi mici de exemplare si editurile taxeaza din plin asta.Consider ca 1000 de carti la un pret de productie de 40-60 lei maximum, de calitate buna, sunt vandabile in Romania in 3-4 ani. Vreau cartea in librarii!Scopul principal nu e obtinerea de profit, ci informarea publicului si cresterea nr de pasionati si de membri ai ACC Aztekium.
M-as bucura sa fie cat mai multa lume interesata sa participe la aceasta munca.

_________________
Cristi


          Sus  
 
MesajScris: Sâm Dec 15, 2012 8:26 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut Cristi,

Off topic:

Citat:
Eu unul sunt creationist, asa ca din punctul meu de vedere speciile nu evolueaza


Si eu sunt creationist. Consider insa ca "evolutia" (este o notiune gresit interpretata din cauza darwinismului, este infapt un concept foarte complex) nu este - simplificat vorbind - decat un mecanism, o unealta. Este instrumentul care asigura caracterul continuu al Creatiei. Craetia nu a "existat candva", ea continua si in ziua de azi. Dar, asta este o alta discutie.

Cheers,
Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
MesajScris: Sâm Dec 15, 2012 10:06 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Apropos... cine va edita cartea?

Cheers,
Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
MesajScris: Sâm Dec 15, 2012 10:17 am
  


Membru din: Sâm Feb 06, 2010 5:53 pm
Mesaje: 4
Buna ziua,

O carte despre cactusi in limba romana ar fi necesara. Am citit mai multe carti despre cactusi si in general erau descrise pe scurt cateva genuri, cateva poze frumoase si niste sfaturi de cultura standard. Nu vreau sa supar pe cineva dar as vrea sa descriu putin o carte care ar putea fi utila dupa parerea mea atat incepatorilor, cat si celor mai avansati.
Tema abordata fiind foarte mare cred ca ar trebui sa contina doua volume.
Primul volum ar trebui dedicat familiarizarii cu lumea cactusilor:
- ce sunt cactusii si care este habitatul lor
- elemente de morfologie si fiziologie a cactusilor
- clasificarea cactusilor, diferitele clasificari
- descrierea tuturor genurilor si macar enumerarea speciilor
Al doilea volum ar trebui dedicat culturii cactusilor:
-cultura in apartamente, pe balcoane: ce genuri se pot cultiva si care ar fi minimul de conditii necesare(acest capitol poate ca ar prezenta interes pentru cei mai multi cititori)
- cultura in aer liber
- cultura in sere
- prepararea solurilor necesare
- inmultirea cacteelor
- boli si tratamentul lor
Tema abordata fiind foarte vasta, cred ca ar fi necesar primul volum pentru prezentarea lumii vaste a cactusilor, pentru a ajuta orientarea viitorului colectionar. Daca va fi cucerit de aceasta lume fascinata va cumpara al doilea volum pentru a-si putea organiza o colectie si a o ingriji in mod corect.Pretul cartilor nu va fi mic, dar nici publicul caruia se adreseaza nu cred ca este foarte larg. Este preferabil sa faci un efort si sa obtii o carte frumoasa, cu multa informatie, cu poze frumoase, decat una ieftina care iti lasa multe intrebari nelamurite si un gust amar. Sper ca nu am suparat pe nimeni cu observatiile mele.


          Sus  
 
MesajScris: Sâm Dec 15, 2012 11:12 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
Salut Marius,
Eu iti multumesc pentru ca ai expus opinia ta referitoare la proiect!Nu are nimeni de ce sa se supere, e in interesul tuturor sa isi spuna parerea un numar cat mai mare de iubitori de cactusi!
Tu vezi lucrurile prin prisma nevoii tale de literatura in domeniu. Ori tu esti un colectionar avansat si la acest nivel literatura de interes e reprezentata de monografii pe genuri sau enciclopedii. A scrie asa ceva in limba romana ar fi un esec fiindca sunt lucrari scumpe datorita faptului ca e necesara o buna documentare in teren, in habitatul plantei si asta costa timp si bani si munca multa. O astfel de lucrare, in functie de genul abordat si dimensiuni, costa 200-500 de lei. Indiferent de genul abordat, in Romania nu s-ar vinde mai mult de 50-100 de astfel de lucrari (scrise in limba romana).Orice editura vrea un tiraj mare si cu cat e unul mai mic, cu atat costurile/exemplar cresc ajungand sa fie duble pt tiraje f mici.
Eu vad aceasta carte ca pe o sageata a lui Cupidon indreptata spre inimile potentialilor iubitori de cactusi. Pt asta ea trebuie sa fie atractiva, cu poze frumoase, accesibila ca pret si usor de gasit-adica dusa sub nasul potentialilor interesati. Informatia trebuie sa fie corecta, echilibrata, suficienta cat cititorul sa inteleaga ce are de facut pt a avea succes cu aceste plante si nu prea multa incat sa fie o lucrare prea greu de parcurs si prea scumpa. Altfel autorii si alti membri vor sustine aparitia cartii cu o gramada de bani din buzunarul propriu si o gramada de munca si va aparea o carte cu care noi, cei avansati sa spun asa ne vom mandri si care nu se va vinde bine si o vom plati din buzunarele noastre pe veci. Sincer nu vreau asa ceva. Am ceva experienta practica privind comunitatea cactusistica romaneasca si pot spune ca e superba, dar extrem de redusa cantitativ si cu mijloace materiale putine si in nici un caz nu putem sa ne bazam pe aceasta comunitate pt vanzarea unei carti si recuperarea investitiei. E obligatoriu ca publicul tinta sa fie mult mai larg si el e reprezentat de iubitorii de plante in general, de cei care intra intr-un magazin si merg si la raionul de carte si se uita ce a mai aparut. Cred ca se poate face un echilibru intre cantitatea si complexitatea informatiei oferite si pretul si dimensiunile cartii astfel incat fiecare sa gaseasca in ea lucruri care il intereseaza si care sa il faca sa si-o doreasca in biblioteca.

_________________
Cristi


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România