Prima pagină » Discutam si despre altele ! » Impresii

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Animale salbatice
MesajScris: Mie Apr 20, 2011 10:56 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Porumbelul neozeelandez - Hemiphaga novaeseelandiae - fotografiat acum cateva zile la Clevedon, langa Auckland. M-am bucurat sa-l intalnesc pentru ca este o specie periclitata, foarte important pentru ca este singura pasare nativa care raspandeste semintele anumitor specii de arbori:

Imagine

Imagine

Imagine

Long Tailed Parrot / The Eastern Rosella (Platycercus eximius)

Imagine

Imagine

(am o serie de foto mult mai bune, dar nu le gasesc acum)

Platycercus eximius nu este o specie indigena ci a fost introdus din Australia si are o distributie destul de localizata - jumatatea nordica a Insulei de Nord, Hutt Valley (tot in Insula de Nord) si Dunedin (Insula de Sud). Este cea mai sudica specie cu coloratuira stridenta a acestui gen (In NZ mai exista 3 specii indigene mai putin spectaculos colorate (periclitate) si 2 specii extincte in sec. 19/20 (populatiile acestor 2 specii erau in declin constant de la sosirea maorilor).

Desi este o specie introdusa este tolerata atat pentru coloratura exotica cat mai ales pentru faptul ca - fara a elimina specii concurente native - contribuie la raspandirea unor specii de plante. Am inteles ca sunt mai multe subspecii - habar nu am caracteristicile lor, deci nu stiu sa le deosebesc.

Porphyrio porphyrio melanotus (Pukeko / New Zealand Swamp Hen / Purple Swamp Hen)

Imagine

Imagine

Pukeko este o specie nativa (endemica NZ) tipica - o pasare de sol care reuseste insa sa si zboare (teribil de caraghios insa). Inainte de sosirea maorilor avea populatii extinse dar, cum face cuibul la sol sau in copaci la inaltime mica, a devenit insa victima sobolanului polinezian (ulterior si al speciilor aduse de europeni) si a fost intens vanata si de maori (ouale erau mancate mai ales).

Desi a pierdut habitat in sec 20 populatiile s-au refacut - sunt cel putin duble fata de cele dinainte de sosirea maorilor. Nici asa nu este bine intrucat are tendinta sa elimine alte specii native, in plus excesul de populatii fata de resursele existente in natura le mana spre ferme unde pot produce ocazional pagube foarte mari. Controlul populatiilor se face prin vanare - exista sezoane cand pot fi vanate in voie.

Alte subspecii sunt raspandite in Indonezia, Australia, Papua-Noua Guinee si cateva insule polineziene. Desi subspecia melanotus este endemica NZ, stramosii ei provin din Australia - de unde au migrat natural cu putin inainte de sosirea maorilor in NZ. Invadand un teritoriu fara dusmani naturali populatiile au explodat in scurt timp... pana cand au sosit maorii.

In urmatoarea fotografie este Larus dominicanus => The Black Backed Gull - foarte raspandit in emisfera sudica. Este de departe specia de pescarusi cu populatiile cele mai numeroase (sunt agasante chiar!). Fotografia este facuta in Rangitoto. Pe la inceputul anilor 1960 biologii erau incantati de faptul ca aceasta specie incepusa sa cuibareasca in numar tot mai mare in Rangitoto, dar dupa 1972 populatiile au scazut constant pentru a se stabiliza la 1,500 de perechi. Motivul este foarte interesant => desi cuibareau pe Rangitoto pescarusii se hraneau mai ales in gropile de gunoi deschise de pe North Shore si Devonport - la doar 5 - 10 km distanta; dupa 1972 acestea au fost inchise si inlocuite cu gropi ecologice. Prin urmare populatiile numeroase din Rangitoto au fost nevoite sa migreze in alte zone unde se puteau hrani pe de-a moaca, pentru ca luciul de apa din jurul insulei Rangitoto nu putea hrani un numar atat de mare de pasari.

Imagine

Iata inca o fotografie cu Porphyrio porphyrio melanotus (Pukeko / New Zealand Swamp Hen / Purple Swamp Hen) - fotografie facuta la Alfriston Botanic Gardens:

Imagine

Iata si ariciul european - Erinaceus europaeus, fotografie facuta la mine in curte:

Imagine

Am o familie de arici in curte si ceea ce ma bucura teribil este harnicia lor, materializata prin puiul de rigoare in fiecare an:

Imagine

Iata si Callipepla californica (prepelita californiana, California Quail => pasarea oficiala a statului California) - fotografie facuta la Alfriston Botanic Gardens:

Imagine

Desi fotografia este mediocra, pasarea este o splendoare in realitate!

In continuare inca o specie de pescarus - Larus fuscus - unul din numerosii pescarusi de aici - fotografie facuta la Cockle Bay:

Imagine

Iata si o fotografie mai veche facuta la Western Springs - in care eu testez eleganta, gingasia si apetitul lebedei negre Cygnus atratus:

Imagine

(Recunosc Alexandru, am vizitat si parcuri nu numai habitaturi naturale :lol: :lol: :lol: - de aia uneori mi se intampla sa nu mai stiu care ce este :lol: :lol: :lol: ) Western Springs este o zona... mixta ca sa-i spun asa... amenajari intr-un cadru relativ natural.

In continuare... iata si un paun (Pavo cristatus)... fotografiat la Alfriston Botanic Gardens:

Imagine

Imagine

Imagine

Pentru final inca doua fotografii facute acum cateva zile la Mission Bay in Auckland.

Prima - un grup de Larus fuscus iar in fundal Larus dominicanus
(se poate observa cu ocazia asta si diferenta de talie dintre cele doua specii):

Imagine

A doua fotografie este a unui mofluz - Stercorarius skua - forma juvenila:

Imagine

Stercorarius skua este o pasare rea, certareata, mereu in competitie cu ceilalti pescarusi pentru resturile de tot felul. Ii goneste cu sau fara motiv, ba chiar prefera sa piarda el "bucatica" decat sa o ia un alt pescarus pe care i s-a pus pata. In rest - e superb, asa ciufut cum este el. Este o pasare cosmopolita, desi se gaseste mai ales in emisfera nordica (am inteles ca sunt biologi care fac distinctie intre pasarile din emisfera nordica si cele din cea sudica, nu am aprofundat insa subiectul). Destul de frecvent si in Noua Zeelanda.

Numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Animale salbatice
MesajScris: Vin Apr 22, 2011 8:32 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Frumoasă prezentare, Eduart. Să-ţi trăiască familia de arici. În concediu i-ai putea trimite la Liviutz să facă cunoştinţă cu şarpele lui :lol: :lol: :lol:

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Animale salbatice
MesajScris: Joi Mai 05, 2011 10:29 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Iata si pasarea Tui (Prosthemadera novaeseelandiae) fotografiata recent la Totara Heights:

Imagine

Imagine

Nu sunt fotografii prea reusite pentru ca am folosit zoom maxim (16x), lumina era proasta si pasarea se tot foia pentru ca era in cautare de hrana. Cand m-am apropiat mai mult, a zburat :(

In aparenta pasarea este aproape neagra, de fapt penele sunt preponderent albastrii si maronii si sunt foarte iridescente, schimbandu-sio nuanta la fiecare miscare a pasarii, in functie de unghiul in care cade lumina. Daca va intereseaza - cautati pe net ca sunt cateva fotogarfii superbe, eu atat am putut... Smocul de pene albe de pe gusa nu este sppecific numai pentru aceasta pasare, dar este un element de recunostere destul de usor.

Tui are niste tipete caracteristice si are capacitatea sa imite vocea unmana si vorbirea articulata. Este o adevarata incantare sa o asculti, desi emite sunete mai degraba stridente. Se hraneste cu fructe, seminte, nectar, in mod special flax neozeelandez (Phormium tenax si Phormium cookianum). Cand exagereaza cu flax neozeelandez se produce o fermentatie in stomacul pasarii astfel incat reusesc sa se imbete intrucatva si sa zboare dezordonat. Este o pasare teritoriala, masculul gonind alte pasari (indiferent de specie) de pe teritoriul ocupat de o pereche (nu stiu daca perechile raman impreuna toata viata sau nu). Se aduna totusi in numar mare in punctele cu hrana foarte abundenta - singurul loc unde se tolereaza reciproc.

Este endemica, raspandita mai ales in Insula de Nord, unde traieste in paduri de la nivelul marii pana la 1,500 m altitudine.

Numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Animale salbatice
MesajScris: Vin Apr 19, 2013 8:34 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Incerc sa revigorez topicul asta...

Haematopus unicolor - the Variable Oystercatcher:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Endemic neozeelandez. Numele stiintific (unicolor) sugereaza ca este... monocolor, adica complet negru... nimic mai fals! Numele popular (variable) surprinde esenta si este mai corect, in sensul ca zona pectorala poate fi pestrita sau chiar bine impanata cu zone albe, desenul putand varia in gradatii infinitezimale ... Diferentele "coloristice" sunt date de o ampla diversitate genetica.

Pasarile complet negre (ca aceasta din fotografie) sunt daca nu rare, in mod cert mai putin frecvent intalnite. Pentru mine aceasta a fost singura data cand am intalnit o pasare complet neagra, celelalte avand mai mult sau mai putin alb pe piept.


Cheers,
Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Animale salbatice
MesajScris: Dum Mai 12, 2013 2:35 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Incerc sa-i fac putina concurenta lui Eduart cu o minunatie a naturii de pe la noi:

Imagine

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Animale salbatice
MesajScris: Mar Mai 14, 2013 1:54 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Salut Liviutz,

Salamandre din astea am vazut (cu zecile, misunau peste tot!) vara dupa ploaie prin padurile de langa Gamacesti (Valcea) prin 1997-2001, cred ca mai sunt numai putine locuri unde rezista… Din copilarie nu mai vazusem…

Cheers,
Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Animale salbatice
MesajScris: Sâm Aug 10, 2013 6:35 pm
  


Membru din: Sâm Aug 16, 2008 3:32 pm
Mesaje: 37
Localitate: Bucuresti
Buna seara.

In plimbarile facute in scurta vacanta, ajuns pe la Poiana Marului, cautand o anume cascada am vazut si acest mic batracian care ...spre surprinderea mea...in trei secunde s-a transformat din verzui in culoarea pe care o vedeti. Broaste am mai vazut la viata mea.. :roll: insa motivul pentru care am fotografiat-o a fost acela ca a fost singura vietate pe care am intalnit-o.

Numai bine , hagrid


Fişiere ataşate:
Broasca.jpg
Broasca.jpg [ 217.93 KiB | Vizualizat de 5961 ori ]

_________________
http://gregorio.sunphoto.ro/Flori_de_cactus
          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România