Prima pagină » Discutam si despre altele ! » Impresii

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Incalzirea...locala
MesajScris: Dum Apr 03, 2011 7:26 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Buna seara !

Cu ocazia exceselor climatice negative de asta-iarna am auzit destule voci care intrebau retoric "unde este incalzirea globala ?". Alaturi de ei, mai este si categoria voluminoasa a romanilor gata sa imbratiseze "teoria conspiratiei" - in viziunea carora incalzirea globala nu este decat un scenariu alarmist menit sa acopere cheltuielile uriase ale complexului militaro-industrial american.

Fratilor, incalzirea globala exista ! Ea se masoara prin indicatorul numit "temperatura medie anuala" , de pilda 2010 a fost cel mai fierbinte an din istoria masuratorilor ! Incalzirea globala are ca efect inclusiv cresterea pertubatiilor climatice - care genereaza excese pozitive si negative.
Daca vreti sa aratati copiilor dvs cum functioneaza asta, puneti apa rece intr-un recipient asezat pe plita initial oprita, asteptati sa se calmeze miscarea apei si apoi picurati o strop de cerneala. Observati miscarea lenta de difuzie care va duce pana la urma la colorarea uniforma a apei. Acum repetati experimentul cu un alt recipient cu apa rece, pricurand din nou cerneala si apoi aprinzand plita: o sa vedeti miscari de convectie rapida care vor crea zone foarte albastre alaturi de zone foarte "albe". Asa este si in realitate, azi ai 40 de grade, maine 10 grade ! etc !

Iata inca o dovada ca incalzirea este reala: Administraţia Naţională de Meteorologie a emis scenarii privind schimbările climatice din România între anii 2001-2030, incalzirea medie anuală, la nivelul întregii ţări, fiind cuprinsă între 0.7 oC şi 1.1 oC, cele mai mari valori fiind în zona montană.

http://www.realitatea.net/temperatura-m ... 19286.html (vedeti documentul atasat articolului).

In context, puteti sa aruncati o privire si pe harta climatica scolara a Romaniei:
http://staticlb.didactic.ro/uploads/mat ... matica.jpg

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Incalzirea...locala
MesajScris: Dum Apr 03, 2011 11:07 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Salut Liviutz,

Citat:
Fratilor, incalzirea globala exista !


Corect! Problema este ca a existat dintotdeauna! :lol: Evident, in sensul ca istoria naturala a pamantului a cunoscut periodic "incalziri" si "raciri" globale din cele mai diverse motive. Desi este deja destul de "calduta" treaba, pamantul a cunoscut si perioade semnificativ mai calde decat cea de acum. Desigur, multe specii nu se vor adapta si vor dispare, altele noi vor apare - in fond stim asta de muuuult, de cand s-a impus evolutionismul ca doctrina naturala majora :roll: . Independent de vointa si de actiunile oamenilor.

Am insa impresia ca fenomenul in sine este in primul rand speculat politic (*) - de unde si (indraznesc sa spun) isteria profitabila a incalzirii globale (**) (***). Se pune gresit problema - important este sa cautam cum sa ne protejam nu sa cheltuim fonduri si resurse imense incercand sa combatem imposibilul. Sa nu uitam ca este suficienta o eruptie vulcanica babana care sa ne arunce inapoi intr-o glaciatiune.

Numai bine,

Eduart

(*) Cand Al Gore va renunta la jet-ul personal, cand va prefera bicicleta limuzinei, cand va recomanda terminarea imediata a tuturor programelor spatiale americane, etc... etc... etc..., atunci ma voi mai gandi... si mai ales voi crede in sinceritatea demersurilor sale.

(**) Dupa cum spunea un politician britanic - individul mediu occidental este prea lenes ca sa faca el insusi ceva, prefera sa plateasca "programe", "cercetari", "campanii", care incep cu eco dupa care doarme linistit ca si-a facut datoria fata de umanitate.

(***) Prin anii 1950 - 1960 la moda era iminenta unei noi glaciatiuni.

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Incalzirea...locala
MesajScris: Sâm Apr 09, 2011 11:53 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Servus !

Domnu' Eduart, desi am dispret fata de psihozele vehiculate on-line, privind incalzirea globala cred ca privesti lucrurile prea relaxat :| . Sigur, Pamantul a trecut prin multe perioade de incalziri si glaciatiuni, unele specii de plante si animale au disparut, altele s-au adaptat desprinzandu-se in alte specii, e firesc, etc.
Dar eu vorbesc de incalzirea globala rapida la scara vietii noastre scurte, este o incalzire accelerata de care nu suntem deloc straini, produsa pe o scara logaritmica in ultimii 100 de ani, incalzire care incepe sa afecteze nu numai vietile generatiilor urmatoare, ci chiar si ale celor in viata !

Sunt de acord cu tine ca Pamantul ne poate oferi surprize catastrofice care ar putea influenta clima mult mai mult si mai rapid decat ne "straduim" s-o facem noi - dar pana una alta, NOI suntem catastrofa naturala cea mai mare. Insasi faptul ca trebuie sa consume toti cei 7 miliarde de locuitori actuali, este o problema pentru mediu inconjurator, nu mai vorbesc ca sunt categorii ale populatiei care au un nivel ridicat si sofisticat al consumului (au bani sa-l cumpere).

In fiecare secunda se nasc 3 oameni, ceea ce inseamna ca aproximativ 87 de milioane de oameni apar anual pe Terra. Se estimeaza ca numarul locuitorilor Pamantului va ajunge pana in 2050 la peste 12 miliarde.
Conform unor specialisti americani, daca toate plantele care cresc pe Pamant ar fi utilizate pentru hrana oamenilor, acesta ar putea sustine existenta a doar 15 miliarde dintre noi. Este vorba de conceptul de "carrying capacity", care defineste numarul total de locuitori care pot coabita in acelasi timp pe Terra.

Eu sunt de parere ca tendintele ar trebui extrapolate pentru a stabili nivelul critic al consumului pe care Pamantul il poate sustine - si trebuie stabilite din timp masuri de reorganizare, sociala si economica, altfel ne indreptam cu totii spre colaps intr-o masina pe care, culmea, o dorim din ce in ce mai rapida ! :shock:
Altfel, se vor aplica la scara mondiala principiile romanesti "scapa cine poate", "(daca) 'om trai si 'om mai vedea", etc.

PS: Anul trecut m-a surprins in masina, la tara la Horezu/Valcea, o grindina uriasa care a durat 15 minute ! Ca rezultat, aproape toate masinile au ramas fara luneta si parbriz, caroseriile batute ca si cu ciocanul, casele fara tigla, etc. Nici cei mai batrani locuitori nu-si aminteau sa mai fi vazut ceva similar !

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Incalzirea...locala
MesajScris: Mar Apr 19, 2011 10:25 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Buna dimineata :!:

http://www.realitatea.net/coastele-arct ... 26151.html

Stirile alarmiste privind mediul inconjurator sunt deja banale si par rasuflate, erau la moda prin anii 2000, dar n-as vrea sa cadem in partea cealalta si sa ne relaxam si blazam total - realitatea este ca oamenii influenteaza din ce in ce mai accentuat mediul inconjurator. Preocuparea pentru protectia mediului trebuie sa devina un modus-vivendi nu pentru ca este la moda sau cerut legal, ci pentru ca este asociat cu grija pentru viitorul copiilor nostri, si vorbesc de cei deja nascuti, nu de cei in plan :!: :wink:
Am rude sau prieteni de origine romana prin Italia, Franta si Marea Britanie, m-a socat putin sa observ cat de preocupati erau de sortarea gunoaielor si de respectarea reglementarilor locale sau legale, as zice ca 50% din principiu si 50% de teama repercursiunilor legale. Deci se poate, n-are legatura cu ADN-ul romanesc... :wink:

Am remarcat ca Eduart, care traieste intr-un paradis tropical, s-a relaxat si este oarecum fatalist - in ideea ca oricum planeta cunoaste in mod natural cicluri incalzire-racire si ca influentele naturale ar putea fi mult mai agresive decat cele pe care le generam noi.
Pai domnu' Eduart, de cand n-ai mai fost prin tara natala, sa vezi cum (still) "taranii" arunca gunoaiele pe rau - ca e mai ieftin decat serviciul de salubrizare, cum ard miristile si gunoaiele de tot soiul - desi se cunoaste ca este interzis, dar asa am facut in ultimii 2000 de ani, cum vantul spulbera pe km intregi gunoaiele depozitate intr-o comuna limitrofa autostrazii Pitesti-Bucuresti- noroc cu gardul autostrazii care le mai retine, cum circula o groaza de rable vechi de peste 20 de ani - pentru ca niciun primar/consiliu local n-a avut curajul electoral sa emita o interdictie pentru vehiculele mai vechi de XX ani ca "afara", cum in Bucuresti nivelul particulelor din aer depăşeşte cu 40% limita maximă stabilită la nivel european - motiv de sanctiuni europene, cum nu auzi de inarmata Garda de Mediu decat la mari accidente sau la penalizarea unor uzine - ale caror patronate sunt indisciplinate politic, etc. Si astea nu sunt niste probleme specific "romanesti", sunt niste probleme organizatorice care tin de vointa unor autoritati :!:

Groaza este si mai mare cand iti dai seama ca traiesti pe o planeta foarte mica, in vecinatatile "subdezvoltate" abia acum creste consumul si impactul de mediu asociat, iar daca se defecteaza o centrala nucleara japoneza laptele nostru de capra devine vizibil si noaptea, noroc ca nu a fost cea de la Kozlodui !

Parerea mea este ca trebuie inceputa o educatie de mediu a populatiei, in special prin ONG-uri, apoi facut lobby spre autoritati prin aceleasi ONG-uri. Dar si astea depind de finantari...lantul slabiciunilor :!:
A zis odata un frantuz: "Numai cei bogati isi permit sa fie morali !"- asta sa fie solutia :?: :?

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Incalzirea...locala
MesajScris: Mie Apr 20, 2011 12:16 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Salut Liviutz,

Citat:
A zis odata un frantuz: "Numai cei bogati isi permit sa fie morali !"


Vezi… un motiv in plus ca sa nu-i iei in serios pe francezi… :lol: Serios acum – in opinia mea lucrul asta este un mit, ca si criminalitatea generata de saracie… nu, criminalitatea nu este generata de saracie ci este un modus vivendi (organizatiile mafiote numai sarace nu sunt). Ca sa te convingi – da o fuga pana in Malaesia si treci apoi in Singapore… exista chiar o gluma => keep Malaesia clean by throwing the rubbish in Singapore! In Singapore poti manca de pe jos (si nici nu se fura!), este insa departe de a fi o societate a bunastarii. Intereseaza-te cum este in Lesotho – o tara la fel de saraca, daca nu mai saraca decat Africa de Sud, Botswana, Namibia… Conteaza gradul de civilizatie. Nu inteleg prin asta civilizatia tehnologica. Lesotho este o tara civilizata. Singapore este o tara civilizata. SUA nu este – nu degeaba i-am pus alaturi de India (este o discutie separata, daca vrei), ei isi consuma linistiti viitorul. India era acum 2,000 de ani o civilizatie milenara, astazi nu mai este o tara civilizata, ci in plina deriva – este o societate bolnava, mutilata de occidentalizare dar inca inradacinata in dogme milenare care nu-si mai au rostul astazi .

Ca sa revin la incalzirea globala – nu sunt “relaxat”, dimpotriva sunt pur si simplu exasperat de faptul ca se pune caruta inaintea boilor… pe scurt - toata isteria asta este rezultatul fricii de schimbare, care exista natural in fiecare dintre noi. Caldutz este bunutz. Nu am timp sa elaborez – cred insa ca toata panica asta este inutila din cel putin trei motive:

1. Nu exista programe coerente de “temperare” a incalzirii globale. (Punctuez doar – in timp ce in NZ, Japonia sau Suedia pentru emisiile de CO2 platesti, India sau China prospera pe spinarea lor => tu nu-ti imaginezi poate in ce masura este distorsionat in felul asta viitorul omenirii, este de-a dreptul sinucigas! SUA => este, cum se spune, half-hearted, ceea ce-i si mai rau! Pe fata-i da, dar cand nu-i convine ceva atunci torpileaza cu consecventa tot ce-i sta in calea interesului imediat. Sau, in cel mai bun caz, speculeaza strict in avantajul lor. Chiar daca ar exista metode eficiente de a controla incalzirea globala => Cum sa le impui? Si mai ales de ce?

2. Problema reala nu este incalzirea globala – ci faptul ca omenirea nu este pregatita! Energii si resurse incredibile se irosesc incercand sa carpesti un dig care se fisureaza, in loc sa iei sinsura masura eficienta => sa muti populatiile ce pot fi afectate intr-un loc sigur. In cazul nostru => incercam sa temporizam incalzirea globala (fenomen indiscutabil) in loc sa sa lucram pentru dezvoltarea tehnologiilor care pot permite unei populatii umane de 6 – 7 – 8 miliarde sa supravietuiasca chiar daca clima se va schimba radical intr-un sens sau altul (fie racire globala, fie incalzire globala). Si mai punctual => apa va fi (deja este de mai multe decenii) o mare problema a omenirii. Ce s-a facut concret in privinta asta? Mai nimic… nu dau intamplator exemplul asta.

3. Puseurile de incalzire si racire globala sunt controlate de factori diversi – geologici si cosmici. Stiai ca acum 120,000 de ani clima pamantului s-a incalzit in mediecu 5 grade pe parcursul a numai 100 de ani? Au existat in trecut si raciri bruste. Iti dai seama ca daca acest lucru se va produce acum va fi dezastru… tocmai pentru ca nu suntem pregatiti. Tehnologic si mental. Deraierile astea se pot produce oricand si au cauze geologice si cosmice dincolo de controlul uman. Trei eruptii de tip Krakatoa in interval de 3 – 4 ani poate arunca pamantul intr-o glaciatiune teribila in numai cateva decenii = > te ajuta cumva taxa pe flatulatii pe care o platesc fermierii neozeelandezi? Sau te vor ajuta mai degraba producerea in masa a materialelor hiper-izolante, tehnologii mici consumatoare de energie si apa, explorarea unor surse alimentare alternative (… lumea “moare de foame” (*) iar oceanul poate hrani usor 20 – 30 miliarde de oameni… si asta nu din pescuit!)... dar cine are interesul sa o faca?

Climatul pamantului a fost in continua schimbare, niciodata nu a existat un status-quo. Sa opresti morisca asta este ca si cum ai incerca sa opresti inaltarea lantului andin sau himalayan. Avem astazi insa capacitatea de a ne putea pregati si adapta la astfel de schimbari, dar nu o facem… stramosii nostrii nu o aveau, noi o avem dar preferam sa ne luptam cu morile de vant… (cum am mai zis, cetateanul simplu plateste, bucuros ca poate contribui si el cu ceva) si mai visam ca omenirea sa supravietuiasca cand se va “stinge” soarele…

Cum supravietuiesti in desert - asimiland si punand in practica metode de supravietuire sau rugandu-te sa ploua?

(Subiectul asta nu are nimic in comun cu protectia habitaturilor naturale. Pierderea unei specii este o pierdere iremediabila pentru ca materialul genetic respectiv este iremediabil pierdut - aici avem de lucrat! Natura are o capacitate incredibila de renastere, important este sa o intelegem si sa invatam sa convietuim. Cum am mai spus, asta este o alta poveste - Krakatoa nu a erupt pantru ca a disparut pasarea Moa si nici Tunkuska nu a ras totul de pe mii de km patrati pentru ca norvegienii sau japonezii sunt mari vanatori de balene; si mai ales fenomenele in cauza nu s-au produs din cauza revolutiei industriale din secolele 18 - 19).

Citat:
vantul spulbera pe km intregi gunoaiele depozitate intr-o comuna limitrofa autostrazii Pitesti-Bucuresti


Citat:
astea nu sunt niste probleme specific "romanesti", sunt niste probleme organizatorice care tin de vointa unor autoritati


Corect, reversul s-a intamplat in Singapore. Dar, chiar si asa, nu are nici o legatura cu incalzirea / racirea globala. Si nici cu saracia... sunt mai saraci decat romanii, dar si mai muncitori.

Mai avem si modelul japonez... re-adus in actualitate atat de dureros...

Numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Incalzirea...locala
MesajScris: Vin Apr 22, 2011 10:54 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut prieteni, salut Eduart !

Sunt de acord cu tine in unele privinte, de pilda privind politica duplicitara a SUA, dar suntem dezacord in privinta relatiei saracie-poluare, parerea mea este ca notiunile sunt legate, odata pentru ca zonele sarace au nevoie de industrializare, apoi pentru ca "nivelul de civilizatie" (notiuni interpretabila) este, cel putin statistic, legat de nivelul de trai. Eu sunt un militant sceptic, cred ca o sa mai treaca muuulti ani pana o sa vedem in Romania preocupari de mediu similare unor state europene ca Austria sau Germania.

Mi-as dori, totusi, sa vad si la noi o organizatie (mare) activa in domeniul mediului, sau chiar un partid, care sa reactioneze atat la probleme curente=cronice cat si la cele exceptionale - dar, inevitabil, cei care au ajuns la conducerea unor astfel de initiative au exercitat protectia intereselor personale in loc de protectia mediului.

La scara planetara, problemele sunt mult mai complicate, e greu sa rezisti trendului impus de marile state industrializate, si cum profitul e scala succesului (si) in secolul 21, sunt de-a dreptul ingrijorat. Cred ca abia cand resursele naturale vor scadea dramatic se vor produce modificari fundamentale, ceva gen China dupa revolutia comunista din deceniile trecute.

PS: Azi e ziua Pamantului, am aniversat adecvat - la tara fiind, am dat niste fiare vechi la niste recuperatori bruneti !

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România