Prima pagină » Pentru cine nu stie » Surse de informare

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Ce udam iarna ?
MesajScris: Dum Ian 13, 2013 12:58 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut prieteni !

Adunand impreuna o sumedenie de plante provenite din cele mai diverse areale, inclusiv din cele doua emisfere, cred ca multa lume se confrunta cu dilema de a uda sau nu iarna anumite specii/genuri tinute in conditii de sera.

Lucrurile se complica atunci cand avem ierni calde sau incalzire prin insolatie - asa cum se anunta in zilele urmatoare, cica ar urca temperatura la 13-14 grade. De asemenea, solurile eteroclite (sau nu !) ridica probleme in plus, caci umiditatea poate sa difere, inclusiv din cauza materialului si volumului ghivecelor.

Va rog sa mentionati experienta voastra in acest domeniu - adica ce genuri de plante ar trebui udate si iarna.

Incep eu prin a mentiona doua familii despre care cred ca ar trebui udate usor in zilele calde de iarna: Adromischus si Haworthia.
Iata ca in conditiile in care nu am udat aceste plante din noiembrie, apar semne de seceta:

Imagine

Imagine

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ce udam iarna ?
MesajScris: Dum Ian 13, 2013 10:54 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
Eu ud moderat (numai in zile insorite si mai calde), de 1-2 ori/iarna notocactusii si odata/iarna titanopsisii si avonia.

_________________
Cristi


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ce udam iarna ?
MesajScris: Lun Ian 14, 2013 4:28 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Citat:
Incep eu prin a mentiona doua familii despre care cred ca ar trebui udate usor in zilele calde de iarna: Adromischus si Haworthia.


In principiu ai dreptate; aceste grupe de plante au nevoie de udari mai mult sau mai putin superficiale si iarna. Apar insa doua probleme:

1. La sud-africane in mod special nu poti merge la sigur pe "gen"... asta se uda iara, asta nu. In cazul genurilor mentionate de Liviutz majoritatea speciilor cresc in zone cu ploi de iarna. Logic - ar trebui udate preponderent iarna. Totusi, o documentare prealabila este obligatorie pentru a nu avea surprize. Unele genuri (si in mod special genul Conophytum) cuprind atat plante care cresc in zone cu ploi de iarna cat si plante care cresc in zone cu ploi de vara... iar regimul de udare se ajusteaza corespunzator. Ca regula generala - in perioada in care planta vrea sa vegeteze - atunci se uda. Se observa: cand planta vrea sa vegeteze se vede cu ochiul liber. Paradoxal insa anumite genuri NU se uda cand vegeteaza - ex. Lithops (care vegeteaza cel mai puternic in perioada in care preia umezeala si rezervele de substante nutritive din frunzele "vechi", fiind specii extrem de bioconservatoare.Putina observatie atenta si se rezolva.

2. Exista plante care cresc in zone in care ploua in tot timpul anului. In acest caz determinante sunt conditiile de iernare. Ca regula generala (dar nu absoluta) daca se ierneaza rece (< 5 grade Celsius) nu se va uda iarna. De asemenea pentru plante care in mod normal vegeteaza iarna dar la care iernarea se face rece nu se va uda in miezul iernii si nici vara, deorece in mod natural aceste plante vor incerca sa vegeteze primavara si toamna.

Repet, am vorbit aici de sud-africane dar aceste principii pot fi aplicate si la alte plante - de ex. Aeonium, care in cultura pot vegeta bine-mersi atat primavara cat si toamna desi in habitat sunt plante care vegeteaza numai iarna (sau in functie de conditii - la mine vegeteaza si iarna).

Mai important decat daca se uda iarna sau vara sunt insa scheme "generale"care (cu exceptiile de rigoare si ghidandu-te dupa ecologia fiecarei specii in parte) functioneaza foarte bine. De exemplu schema Adromischus: substratul trebuie sa fie 1 - 2 zile umed si 8 - 10 zile complet uscat. Asta indica mai mult faptul ca nu conteaza cand se ua ci se uda diferit in perioade diferite ale anului sau in functie de caracteristicile vremii intr-un anumit moment. Cunoasterea habitatului este esentiala in acest caz: desi cresc in zone aride nu duc lipsa de apa timp indelungat datorita ecologiei lor specifice.

E mult de spus aici...

Cheers,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ce udam iarna ?
MesajScris: Lun Ian 14, 2013 5:55 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Trebuie amintit printre speciile care trebuie udate iarna Zygocactus truncatus. Perioda de înflorire începe pe la sfârșitul lunii noiembrie - in funcție de condițiile de care dispune - și poate ține până la mijlocul lunii februarie. În această perioadă pentru ca înflorirea să decurgă normal necesită un sol permanent ușor umed. Uscarea totală a solului va determina oprirea formării bobocilor.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România