Prima pagină » Pentru cine nu stie » Surse de informare

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: RIP (Rest In Peace)
MesajScris: Lun Oct 25, 2010 8:40 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut prieteni !

Am intentionat de mai multa vreme sa deschidem o rubrica de pierderi, in care sa incercam sa speculam privind cauzele acestora.

De pilda ieri am descoperit sa mi s-a dus Aeonium tabuliforme (imi pare rau ca nu m-am gandit sa fac o poza - deja am aruncat-o). Cam din vara asta am observat ca rozeta se reducea din ce in ce mai mult si i-am mai pus niste apa..
Acum abia mai avea cateva frunze in varf, si am constatat ca tulpina era uscata pe dinauntru, nu s-a putut salva nimic. Radacina era bine dezvoltata, dar era cam multa turba, imi aduc aminte ca am cumparat-o acum 4 ani la o vizita in Italia, si mi-a fost frica sa scutur toamna radacinile subtiri ale acestei plante ...apoi am uitat !

Planta este originara din Tenerife, si imi aduc aminte ca Dl. Savu zicea la intalnirea de acum un an de la Baisoara ca o are si el, dar trece printr-un proces de "topire".
Oricum, ideea este ca daca nu reusesti sa o faci sa produca lastari, rozeta centrala tot este condamnata sa moara, dupa inflorire ! Nu-mi aduc aminte sa fi inflorit la mine, dar nici nu pot sa fiu sigur..

Uitati o poza din 2009, pe cand parea fericita..
Imagine

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Oct 25, 2010 10:12 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Salut Liviutz,

Ar fi fost buna o fotografie, nu pot decat sa-mi dau cu parerera. S-a manifestat pe toata lungimea tulpinii (atat cat este ea la aceasta specie) sau doar pe o portiune?

Posibil sa fi fost "collar rot" (scuze... nu stiu denumirea in romana). Tulpina incepe sa putrezeasca apoi se usuca, ramanand numai coaja. Boala este comuna si nu cuprinde toata lungimea tulpnii sau ramurilor (in cazul speciilor care se ramifica) ci numai pe segmente ale acestora (ca un colier, de unde si numele). Radacinile nu par a fi afectate din cat am observat eu. Plante lasate in paragina pot reveni (Aeonium haworthii si Aeonium 'Kiwionium' revin de regula din resturi). Cauzele trebuiesc cautate in iernare - o iernare rece si prea uda favorizeaza aparitia bolii (in general udarea excesiva), dar sunt ani in care boala nu apare de loc... in altii este frecventa. Reducerea rozetei si tendinta acesteia de a se strange sunt primele semne, inca inainte de a se putea vedea ceva pe tulpina. Pentru cei care nu cunosc boala este mai greu de observat, pentru ca se poate confunda cu reducerea naturala a rozetelor pe timpul estivarii. Singura scapare este taierea rozetei. Daca tesutul este galbui - maroniu si miroase acrisor se mai taie pana la tesut curat (chiar daca este la baza rozetei, mai exista sanse). Se planteaza imediat in pamant uscat (nu se lasa sa se cicatrizeze rana, daca se lasa sa se cicatrizeze scad sansele de inradacinare la rozetele lasata aproape fara tulpina). Se poate uda usor (adica... usor, superficial... :D ) udare care se repeta la doua saptamani pana cand inradacineaza. Se tine la umbra pana vegeteaza puternic. Din fericire boala erupe vara, asa ca sezonul de toamna este numai bun pt. inradacinat.

Eu mi-am pierdut "planta de studiu" Aeonium 'Rangitoto' vara trecuta, din fericire am alte doua clone care infloresc anul asta si... sper sa ma lamuresc definitiv ce-i cu planta asta si inchid un capitol care s-a lungit 3 ani. Mie mi se intampla destul de frecvent, nu in toti anii, dar vara trecuta a fost jale printre Aeoniumii mei... noroc ca stiu si salvez imediat ce se poate salva.

Umezeala este un factor favorizant in cazul "collar rot" dar sunt ani in care boala se manifesta puternic, in alti ani nu sunt pierderi. Infectiile sunt localizate, in sensul ca in aceleasi conditii intr-o gradina nu exista pierderi, 300 de m mai departe e jale mare... Eu am Aeonium de 8 ani si vara trecuta a fost prima cand plantele mele au fost afectate masiv.

Numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 26, 2010 9:06 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salve !

Din pacate, intreaga tulpina era goala pe dinauntru, de aceea nici n-am mai avut ce sa fotografiez.
Oricum, utile informatiile lui Eduart privind "collar rot" !

Ideea generala este ca trebuie sa stai cu ochiul pe plante, daca observi un regres trebuie imediat sa investighezi, altfel .. ajung in aceasta rubrica ! :cry:

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România