Prima pagină » Pentru cine nu stie » Surse de informare

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
MesajScris: Mar Sep 14, 2010 5:27 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
ACLIMATIZAREA CACTUSILOR TIP "SUPERMARKET"
v. 2.0 - septembrie 2010

Dragi incepatori,
Cum pentru multi dintre noi, primul contact cu cactusii a fost vizita intr-o florarie sau supermarket, imi propun sa va ofer cateva sfaturi din propria experienta.

Achizitia plantelor
Ori de cate ori puteti alege, optati pentru plante provenind din seminte insamantate in Romania, acestea avand o dezvoltare mai buna decat orice planta de provenienta externa. Dar daca nu va puteti abtine sa achizitionati o planta atractiva dintr-o florarie sau un supermarket, trebuie sa stiti ca aceasta trebuie aclimatizata, altfel nu va avea viata lunga...Pentru acest proces trebuie sa va inarmati cu rabdare, poate sa dureze...
Plantele importate in Romania provin majoritar de la producatori cu regim industrial din Olanda, Belgia si Italia - din ratiuni de pret mai scazut. In aceste "ferme" de cactusi, plantele sunt crescute accelerat pe substraturi poroase (turba, tocatura de nuca de cocos, argila expandata, etc), prin alimentarea cu fertilizanti, hormoni de crestere, tratarea cu insecticide si fungicide, etc.
(Tara de provenienta este importanta, pentru ca sunt de preferat plantele "italiene" crescute in argila expandata - substrat care genereaza radacini mai viguroase, si deci sanse mai mari de aclimatizare in colectia proprie.)
Pana la clientul final, plantele strabat un traseu mai lung sau mai scurt cu stationari in depozite si autovehicule, ocazie cu care sufera diverse deprecieri, cel mai adesea fiind vorba de deshidratare si contaminare virala si parazitica -aveti in vedere si sa asigurati un regim de carantina cel putin 3 luni.
De aceea, e recomandat sa NU achizitionati daca:
>plantele sunt contaminate vizibil cu parazitii (cel mai frecvent paduchele lanos), inclusiv pe fundul ghiveciului sau pe radacinile vizibile;
>prezinta decolorari, depresiuni pe corp, zgarieturi si pete suspecte pe epiderma;
>varful de crestere este uscat sau patat, semn ca dezvoltarea a stagnat demult;
>planta se clatina cu amplitudine excesiva (semn de radacini slab dezvoltate sau bolnave);
>au lipite ornamente, imortele, sunt vopsite, etc
>plantele din jur prezinta aspectele enumerate mai sus sau daca igiena punctului de vanzare este precara;

Pregatirea plantei
Trebuie sa luati in considerare ca transplantarea in regim total al unei plante este recomandat sa se faca iarna tarziu-primavara devreme, inainte de pornirea plantei in vegetatie. Pana atunci planta poate astepta fara probleme, cu udare slaba la baza ghiveciului sau mai bine fara udare - in functie de regimul iernarii.
Scufundati planta pana la nivelul ghiveciului intr-un vas cu apa (nu depasiti nivelul coletului plantei si nici nu introduceti mai multe plante in acelasi vas cu apa !). Daca tinde sa pluteasca, folositi obiecte adecvate pentru stabilizare. Mentineti igiena pentru a evita contaminarea incrucisata.
Asteptati pana cand balotul a fost complet inmuiat. Apoi scoateti planta tinand-o de corp (cu o banda de hartie, material textil, manusi, etc) si spalati radacinile sub jet de apa lent, cu grija sa nu raniti radacinile principale mai groase.
Se examineaza starea radacinii si se scurteaza varfurile radacinilor secundare (subtiri, filamentoase). In situatia in care dupa curatarea radacinii constatati ca aceasta este uscata, foarte redusa ca dimensiuni sau cu filamentele principale foarte subtiri, poate fi recomandabil sa taiati complet radacina de la colet, urmand apoi etapele pentru inradacinarea butasilor (repaos pt cicatrizare, utilizare de stimulanti de inradacinare, etc).
La finalizarea operatiei de curatire a radacinii, este indicat sa se faca o imbaiere a intregii plante cu un insecticid adecvat, conform indicatiilor specifice acestuia. In cazul depistarii unor raniri majore ale radacinilor sau corpului plantei, dupa zvantarea acestora se pot aplica local fungicide sub forma de praf - dar de cele mai multe ori este suficienta zvantarea la soare indirect.
Planta se tine la uscat la umbra usoara, pe un material absorbant (hartie de ziar, etc), cu grija ca radacinile sa fie orientate radial, in pozitie naturala. In functie de umiditatea exterioara, regimul termic si volumul radacinilor, uscarea poate dura 1-2 saptamani. Iarna puteti apela la un ventilator - scurteaza timpul de uscare si reduce astfel riscurile de imbolnavire.

Replantarea
Dupa identificarea speciei plantei (sau macar a genului), se alege/se prepara amestecul de sol adecvat (a se vedea articole dedicate - in principiu as recomanda un amestec de baza in parti egale- nisip de cariera, piatra concasata, argila nisipoasa si pamant de fag). In caz de dubii, utilizati un amestec mai mineral decat unul mai organic.
Ghiveciul (nou sau bine dezinfectat) va fi ales dupa forma radacinii, marimea plantei, si, desigur, dupa caracteristicile speciei (viteza de dezvoltare, columnar/globular, sociabil/solitar, etc). Pentru plantele cu radacini pivotante si pentru columnari utilizati vase adanci, iar pentru speciile sociabile, utilizati ghivece mai largi si mai putin adanci.
Pe fundul ghiveciului se aseaza stratul de drenaj, apoi o parte din amestecul de sol, apoi se aseaza radacinile plantei in pozitie naturala, apoi se completeaza cu pamant astfel incat coletul plantei sa fie la 1,5-2 cm sub marginea superioara a ghiveciului. Apoi se compacteaza usor solul prin lovirea usoara verticala a ghiveciului si prin apasare usoara la suprafata.
NU SE UDA !!!

Repornirea in vegetatie
Ghiveciul se aseaza intr-un loc luminos, dar vara nu in plin soare de amiaza.
Dupa aproximativ 1-2 saptamani (in functie de regimul termic), se uda putin planta, mai bine de la baza, prin absorbtie; Nu lasati sa balteasca apa prin farfuriute (contraindicate, dealtfel)!
Initial udati mai rar si cu parcimonie, mentinand o umiditate scazuta a balotului de pamant si urmarind semnele de intrare a plantei in vegetatie (o luna-doua-trei); Atentie, abtineti-va de la udarea excesiva - este principala cauza a decesului cactusilor !
In continuare se uda periodic dupa uscarea completa a balotului -in functie de sezon, de aspectul plantei, conditiile atmosferice, volumul ghiveciului, drenajul solului, etc. (In lunie de iarna 95% din speciile de cactusi nu se uda - in conditiile in care le puteti asigura o temperatura nu mai mare de 10 C.)
Ca indicator al succesului transplantarii va recomand sa incercati sa "clatinati" usor planta, pe masura ce cresc radacini noi ar trebui sa devina din ce in ce mai ferma in sol, este un semn bun. Ulterior vor aparea si semnele exterioare de dezvoltare care ne vor incredinta ca operatiunea a fost incununata de succes.
Succesul aclimatizarii poate fi confirmat in anul urmator in cazul in care planta a trecut iarna cu bine, are o dezvoltare normala, a inflorit, etc.

PS: Acest text se doreste a fi o informare foarte succinta pentru incepatori, retineti ca aceste plante au necesitati foarte diferite fata de cele comune, trebuie sa va informati suplimentar inainte ca plantele sa sufere daune ireparabile.

Mult succes !

Liviutz
membru ACC AZTEKIUM ( http://aztekium.ro/modules.php?name=Con ... age&pid=57 , http://aztekium.ro/forum/index.php )

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
MesajScris: Joi Iul 13, 2023 1:57 pm
  


Membru din: Vin Iul 07, 2023 10:03 pm
Mesaje: 3
Multumesc pentru sfaturi.


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România