Prima pagină » Discutii despre alte plante suculente » Prezentarea plantelor suculente

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Agave victoria-reginae
MesajScris: Dum Ian 09, 2011 11:14 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut tuturor !

Agavele sunt niste plante minunate, dintre ele am doua preferate, va prezint astazi pe una dintre ele.

Agave victoria-reginae T. Moore, 1875

Origine: Provine din zonele aride mai joase ale muntilor Sierra Madre de Est, de pe teritoriul statului Coahuila si sudul statului Nuevo Leon, state aflate in nord-estul Mexicului.

Habitat: Creste in sol in mare parte calcaros, in zone desertice sau semi-desertice, fiind gasita din abundenta pe pante abrupte si pe peretii aproape verticali ai canioanelor - unde formeaza colonii mari. Este adesea gasita in asociatie cu specii de Hechtia - o bromeliada.
Existenta ei in natura a fost pusa in pericol la inceputul secolului 20, fiind vanata datorita aspectul ei special, dar odata cu dezvoltarea culturii ei in nurserii, cererea de plante achizitionate ilegal din natura a scazut foarte mult. Ramane totusi in Anexa 2 CITES a speciilor amenintate.

Etimologie: Un francez, Victor Considerant, a fost primul care a adus aceasta agava in Europa din Mexic in 1872, castigand medalia de argint la o expozitie floristica din Paris. Din pacate acest prim specimen premiat a fost udat excesiv si a murit in iarna urmatoare. In toamna anului 1874, Considerant a recidivat, de aceasta data a importat 12 exemplare, cea mai mare fiind plantata in Jardin de Plants din Paris. 7 plante au ajuns in Belgia, la nurseria lui Louis Desmet, in Gent. Desmet a prezentat plantele la o expozitie internationala de plante din Cologne, unde a fost prezentata publicului ca Agave sp. nova.
Plantele sale au starnit interesul binecunoscutului colectionar John Peacock care a cumparat intregul lot, ulterior castigand premiul 1 la expozitia Royal Horticultural Society din octombrie 1875. Pentru ca planta nu era inca denumita oficial, Peacock a sugerat numirea ei in onoarea reginei Victoria. Cand a fost obtinuta aprobarea Casei Regale, Thomas Moore, curator al Chelsea Garden si editor al revistei Gardeners’ Chronicle a descris planta in numarul aparut in 16 octombrie 1875.
Descrierea plantei sub noul nume a produs mare suparare lui E. A. Carriere, editor al Revistei Franceze de Horticultura, care considera ca planta ar trebui sa aiba un nume mai frantuzesc, odata ce ea a fost prezentata in Franta inainte de plecarea ei spre Anglia. El a scris un articol pe aceasta tema si a redenumit planta ca "Agave consideranti", dar din nefericire acest nume nu a fost acceptat de lumea botanica.

Descriere: A. victoria-reginae este considerata una din cele mai frumoase agave. Specia tipica formeaza rozete solitare, dense, cu un diametru de pana la 45 cm. Specia este destul de variabila, in decursul timpului diversi autori au mentionat pana la 12 forme, dar diferentele dintre acestea sunt minore, astfel incat in final s-a stabilit ca in natura gasim 4 forme:
1. Forma tipica, cu frunze de culoare verde intens, cu cunoscutele desene albe - este regasita in special in Canionul Huasteca;
Imagine
2. Forma compacta, asemanatoare cu forma tip dar cu frunze scurte si dese - regasita in zonele Sierra Bola si Viesca din Coahuila si in Durango;
3. Forma "fernandi-regis" cu frunze mai rare si mai late decat celelalte forme, frunzele au culoarea verde-gri inchis si se termina cu trei spini negri - este regasita in Saltillo. De mentionat ca denumirea A. fernandi-regis este botanic invalida;
Imagine
4. Forma "viridis" (viridis =verde), a doua forma a speciei care creste in zona Saltillo, ii lipsesc benzile albe marginale si centrale si este de un verde-gri. In literatura de specialitate este considerata ca un hibrid intre A. victoriae-reginae si A. Lechuguilla, dar cum numai forma "fernandi-regis" creste in aceasta zona, este probabil ca aceasta forma sa fie un hibrid intre A. lechuguilla si A. victoria-reginae fma. "fernandi-regis";
In cultura gasim si forme variegate cu alb si galben, forme cu spini curbati, hibrizi cu alte agave, etc. Este destul de raspandita si forma "caespitosa".
Imagine

Frunze: Scurte,15-20 cm lungime si late pana la 3 cm, rigide si ascutite, triunghiulare, verde-inchis, cu marginile si suprafetele frunzelor minunat marcate cu linii albe, stralucitoare. Marginile frunzelor nu sunt dintate, avand numai 1-3 spini terminali de culoare neagra cu lungime de pana la 3 cm. Frunzele cresc compacte, aranjate in rozete globulare.

Flori: Inflorescenta in forma de spic, de la 2 la 4 metri lungime, continand multe perechi de flori colorate adesea cu nuante de rosu purpuriu.

Sezon de inflorire: Vara. Ca toate speciile de Agave, are o lunga durata de viata si infloreste dupa 20 - 30 de ani de crestere, eforturile de producere a uriasei tije florale extenuand planta, care moare la scurt timp dupa inflorire. Pe langa seminte, planta supravietuieste prin lastarii bazali.

Utilizari traditionale: Cuceritorii spanioli ai Mexicului au observat ca indigenii utilizau planta pentru fibre, mancare si fabricarea unei bauturi alcolice asemanatoare Tequilei. Florile si tulpina florala sunt comestibile, fiind preparate prin prajire sau fierbere.

Conditii cultura: Necesita sol bine drenat. Expunere de la umbra usoara la plin soare, dar necesita umbrire usoara in amiezile toride de vara. Iarna ar trebui tinuta uscata, la temperaturi de pana la 0 grade, dar in conditii adecvate rezista pana la -10C. In conditii de sol drenat este recomandata udarea abundenta primavara si vara, e bine ca solul sa ramana putin umed intre 2 udari. Agreeaza fertilizanti bogati in potasiu, de 2 ori pe an. Planta se dezvolta foarte bine in exterior, dar iarna trebuie adusa intr-o incapere/sera rece.

Daunatori: Poate fi atacata de paduchele lanos si paduchele testos. Verificati cu atentie toate plantele nou introduse in colectie. Ca si in cazul altor specii suculente, sunt afectate mai ales plantele cultivate in interior sau sera. Asigurati ventilatia si evitati udarea excesiva.

Inmultire: Se reproduce primavara prin seminte sau prin lastari bazali. Asigurati semintelor un mediu umed si protejati de soare direct pana cand plantulele se dezvolta pana la 10 cm.

Observatii personale:

-Agavele sunt prin definitie plante rezistente si nepretentioase, dar tot exista mici "secrete" care fac sa obtinem exemplare "de expozitie";
-Ca si la cactusi, pentru o dezvoltare armonioasa ar fi bine sa stea in pozitie fixa fata de soare, adica sa n-o "fataim" de colo-colo, astfel o sa obtinem o minunata forma regulata. Si pentru ca nu este o planta hardy in conditiile climei noastre, ideal ar fi sa creasca in solul unei sere. Dar daca nu este posibil, mai bine o cultivam in rocarii exterioare in sezonul cald decat in ghiveci;
-Desi are o viteza de dezvoltare mai mica decat alte agave (viteza medie - as spune), tot este o mare consumatoare de nutrimente, asa incat solul initial trebuie sa fie bine drenat cu adaos de humus.
- Daca locuieste intr-un ghiveci, acesta trebuie sa aiba un volum cat mai mare, iar solul ar fi bine sa fie schimbat anual.
- Sunt recomandate si suplimente (ingrasaminte tip "cactus"), daca la cactusi un exemplar fertilizat excesiv poate deveni dizgratios, agavele crescute in lumina suficienta pot fi fertilizate fara probleme.
- Spre deosebire de alte agave, forma tipica cu rozete solitare nu prea vrea sa faca lastari, (asteapta sa imbatraneasca mai mult ?). In schimb forma "caespitosa" este o padure de lastari, dar pierde din aspectul majestos.
- Pentru o dezvoltare frumoasa si rapida aplicati regula generala pentru suculente: necesita sol drenat (minerale+ceva humus), aer curat (ventilatie sau cultura in aer liber), apa de calitate (ploaie) si lumina adecvata (soare plin, filtrat in amiezele de vara).

Surse bibliografice:
- Revista Succulenta
- www.cactus-art.biz

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Agave victoria-reginae
MesajScris: Lun Mai 16, 2011 8:42 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Bună seara,

Liviutz scrie:
Flori: Inflorescenta in forma de spic, de la 2 la 4 metri lungime, continand multe perechi de flori colorate adesea cu nuante de rosu purpuriu.


Florile pe tija florală
Imagine

Este o plantă foarte frumoasă şi nepretenţioasă. În orice colecţie se evidenţiază prin infăţişarea ei deosebită.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România