Prima pagină » Discutii despre cactusi » Prezentarea cactusilor din natura

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Opuntii la malul oceanului
MesajScris: Vin Ian 01, 2010 6:38 am
  


Membru din: Joi Dec 31, 2009 4:28 am
Mesaje: 3
Buna
Eu sunt Covi de pe Cactusi.com. Unii ma cunosc, ceilalti ma vor cunoaste din poze. Cat o sa am.
Cactusi.com doar se odihneste.
Un an, doi … sau chiar o mie,
Cine a zis ca-i in agonie?
Si cine a zis ca-i for rival?
Viata ce fu acolo e fara de egal.
Pe Cactusi.com a fost viata. Si ce mai viata! Dar forul nu s-a dus, doar membrii s-au raspandit, cat forul se odihneste. O parte sunt pe aici la indemnul moderatorului ca sa sprijine viata noului frate.
Nu ma pricep la cactusi si nici nu colectionez. Mie doar imi plac. Dar mie imi place si orice buruiana si orice gaza, gasind cate ceva interesant in fiecare. Si deci aparte fiind mi-am facut aceasta introducere, de forma:
Asa, ca si aici ca sa fie,
Un strop de comedie vie.

Sa trec la treaba.
Mersi moderatorului de Aztekium ca mi-a dat acceptul sa intru pe for in ultima zi a anului ce trecu. De altfel ma stie de pe Cactusi.com.
Cat pe aci sa cred ca nu voi intra cat de cat in timp ca am vazut ca in ultima zi ne-am inscris vreo 12 pe forul asta, care de care cu nume mai ciudate. Am vrut sa pun mesajul asta chiar inainte de a trece anul, dar nu am mai apucat, dar e bine si acum.
Adica e un cadou de An Nou din partea lui Cactusi.com.
Pozele sunt facute in data de 30 decembrie, la malul Golfului Corpus Christi care e un golf in Golful Mexic. Adica golf in golf.
Opuntiile le-am gasit crescand salbatice pe un loc viran, destul de maricel pe riviera orasului Corpus Christi. Loc, situat intre hoteluri. Nu stiu daca sunt opuntii de pe aici sau s-au raspandit din cele cultivate prin fata caselor pentru decor. Nu va asteptati la identificari din partea mea ca am zis ca nu ma pricep. Dar daca cineva reuseste mi-ar place sa trec un nume in dreptul pozelor mele.
Intreresant, locul musteste de apa si totusi parerea mea e ca opuntiilor le merge bine. Am auzit de niste mlastini, termenul de “marsh”, situate undeva in afara orasului. As fi curios daca cresc opuntii si acolo. Dar nu cred ca ma voi aventura ca ma gandesc ca ar putea sa ii apuce curiozitatea si pe aligatorii a caror populatie cica s-a refacut foarte bine, in urma masurilor de protectie luate, fiind scosi de pe lista animalelor pe cale de disparitie dar ramanad sub monitorizare. Adica ei sunt protejati in continuare. In plus nu imi prea plac malstinile desi au o viata interesanta. Am avut o experienta cam neplacuta la noi unde am avansat, pe o nu prea mare distanta, in numai cateva minute si mi-a trebuit aproape o ora sa ma intorc.
Opuntiile le-am fotografiat de la distanta intrucat nu am putut sa cobor la ele neavand incaltaminte adecvata, pamantul mustind a apa. Cu o zi inainte plouase toata ziua, plus toata noaptea. Iar coborarea era accidentata iar zona cu opuntii era cu ierburi mari incat nu vedeai pe ce calci. Terenul viran era maricel, zona cu opuntii nu foarte mare, incepea unde terenul cobora cu o panta relativ abrupta spre ocean, urma o alta fasie ca o platforma, la vreo 3-4 m mai jos, fata de nivelul unde ma gaseam, apoi in unele locuri terenul, aflat cam la 1,5 -2 m fata de nivelul apei, cobora brusc in ocean, iar in alte locuri terenul era mult mai jos mi se parea chiar la 1 m sau sub 1 m inaltime fata de nivelul oceanului. Malul era protejat de un un fel de brau de beton, nu foarte inalt, brau care consolida malul contra eroziunii pe o lungime mai mare.
Deci eram de la distanta, relativ la inaltime fata de majoritatea opuntiilor si in plus aveam soarele apunand in spate iar umbrele serii se intindeau peste opuntii. Totusi am reusit cateva poze destul de bune zic eu. Dar nu ma prea pricep nici la fotografiat. Noroc ca se pricepe aparatul.
Am gasit si cateva aloe ratacite pe acolo dar astea nu aratau prea bine. Pe aici se cultiva la sol aloe, sansevieria si altele, rezistand bine peste iarna, care e mai mult ca o primavara de la noi. Cum or fi ajuns insa aloe-le pe acolo nu stiu.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Mi s-a parut interesant cat de aproape de disc perfect erau multe cladodiuri.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Pe unele cladodiuri se observa activitatea unor insecte miniere.

Imagine

Imagine

Pe altele urmele de intepaturi ale unor insecte ce sug seva

Imagine

Dar nu am observant multe intepaturi de astea, cum am observant prin alte parti. Intepaturile apar sub forma unor discuri de cativa mm diametru (in unele cazuri putand atinge si un diametru de pana la 10-15 mm) de culoare deschisa, bine diferentiata fata de cladodiu si cu centru bine punctat de culoare inchisa.

Imagine

Imagine

Imagine

Aici se vede bine braul de beton care proteaja malul, in aceasta zona braul fiind mai inalt decat malul

Imagine

Si pentru ca am zis ca-mi plac si buruienile sa pun si o tepoasa albastruie

Imagine

Mai sunt cateva poze in album. Aici le puteti vedea in slideshow:

http://outdoors.webshots.com/slideshow/576125194IHSIFo

sau direct linckul de la album:

http://outdoors.webshots.com/album/576125194IHSIFo

As fi pus si poze direct in galleria forumului dar vad ca forumul nu are sau nu stiu unde si cum sta cu spatiul.

Pentru ca am zis ca gasesc interesante si gazele a va pun si doua poze cu o insecta care suge seva din cactusi. Nu am observat-o pe cactusii de mai sus. Oricum eram prea departe de ei. Insecta asta am gasit-o tot in zona de coasta dar mult mai in interior. Am identificat-o ca fiind Chelinidea vittiger. Insa nu stiu ce insect a facut intepaturile de mai sus, fiind mai multe specii care se ocupa cu treburi de astea. Sunt o pacoste pe capul opuntiilor, pe langa ca le slabesc, deschid si rani prin care patrund boli iar unele sunt chiar purtatoare de boli pentru plante. In pozele de mai jos se observa foarte bine aparatul cu care insectele inteapa planta si prin care sug seva. Cum am bea noi suc cu paiul.

Imagine Imagine

O observatie. Incerc sa descriu cat mai bine locul unde fac fotografiile. Uneori mai colorez cate un pic. Nici vorba acolo de aligatori si mlastini periculoase. Doar eram in oras. Dar asa imi place uneori sa mai adaug cate ceva cand scriu. Desi mlastinile de la margine exista insa destul de departe orasul fiind foarte intins. Tzantzarii insa erau cat se poate de reali.
Sper sa va placa pozele ca le-am platit bine fiind o abundenta de tzantzari mari si grasi care piscau rau. Functie de cum si cat timp o sa mai am poze, daca plac, o sa mai pun. S-ar putea sa intru sporadic in functie de ce poze am dar zilele astea am de gand sa mai pun cate ceva.
In fine, desi poate un pic tarziu, tuturor,
La Multi Ani! Multe bucurii si sanatate in Noul An!
Numai bine, Ovidiu.


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 02, 2010 10:37 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Salut Ovidiu, la multi ani si bine ai venit pe forumul Aztekium!

Nu am timp sa ma desfasor, dar vreus sa punctez catvea lucruri:

1. Forumul Aztekium nu este un "rival", este intr-adevar absurd sa privim astfel lucrurile. Este forumul unei asociatii a colectioanrilor de cactusi si (alte suculente) sau cel putin... asa ar trebui sa fie.

2. Ccactusi.com este intr-adevar in repaos, sper sa apara si "Prince Charming" in timp util ca sa nu se transforme somnul in agonie si amintirile (intr-adevar de neuittat) de pe acel forum in nostalgii. Este intr-adevar regretabil ca de mai bine de jumatate de an acel site este "out of order".

3. Nu stiam ca trbuie acceptul moderatorului ca sa intri pe acest forum, eu credeam ca pasiunea pt C&S este suficineta :lol: Ma bucur ca ai venit aici si nu te-ai dus pe alte "meleaguri virtuale", mai animate poate, dar mult mai lipsite de substanta si unde (vrei sau nu vrei) degeaba dai orzul la gaste.

4. La tine pasiunea se vede si... (pentru inceput) poate mai continui seria fotografiilor din habitat. Desigur, te asteptam si cu alte subiecte.

5. Aloea din fotografie... pare sa fie Aloe vera. Nu este forma cunoscuta ca Aloe vera var. barbadensis sau Aloe barbadensis (pe care o cunosc foarte bien), dar planta ta are categoric trasaturile unei Aloe vera tipica juvenila. In Texas si Florida au existat plantatii de Aloe vera (citez din articolul meu despre Aloe vera :lol: stii ce zicea Dag, de la o anumita varsta este permis sa te autocitezi): "Cum plantatiile din California nu acopereau nici pe departe necesarul de pe piata americana, in anii ’70 s-au infiintat plantatii extinse si in Texas, dar gerurile din 1984, 1985 si 1989 soldate cu pierderi imense au compromis rentabilitatea acestor proiecte. Tentative similare au avut loc si in Florida." Posibil sa mai existe pe ici pe colo si relicvedin cultivare, plante care s-au propagat neasistat de om.

6. Palmierul este fie Sabal minor (originar din zona) fie Washingtonia robusta (originar din Mexic). Posibil Sabal minor, care nu creste prea inalt. Daca as vedea trunchiul si frunzele mai de aproape poate ca as putea fi mai decis ce este.

Toate cele bune,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 02, 2010 3:02 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut Ovidiu,

Îţi urez bun venit pe forumul asociaţiei şi totodată La mulţi ani !.

Interesantă descrierea ta şi pozele la fel. Întotdeauna descierile de acest gen sunt palpitante. Dacă tot ai amintit că doreşti să mai pui poze, aşteptăm şi altele. Poate apare şi Sansevieria în careva dintre ele, aş fi curios să văd cum arată în sălbăticie, nu în ghiveci.


Eduart scrie:
3. Nu stiam ca trbuie acceptul moderatorului ca sa intri pe acest forum, eu credeam ca pasiunea pt C&S este suficineta


Este o măsură menită să impiedice înregistrările de spammeri. Uneori este anevoioasă şi un pic riscantă dar momentan pare eficientă.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 02, 2010 3:46 pm
  


Membru din: Joi Dec 31, 2009 4:28 am
Mesaje: 3
Buna,
Buna Eduart

1 si 2. Mi-am facut numai o introducere, cum am zis, mai cu haz :D
Ar fi bine sa fie mai multe forumuri rivale in ale cactusismului. Vorba ceea: daca-s doua fete faine in oras si nu numai una, orasul e in castig, fie el si oras cactusist :lol:

3. Probabil din motive de protectie a forumului se face o triere a celor inscrisi prin activarea contului de catre moderator. Oricum s-au inscris vreo 12 cam o data cu mine, parca toti vroiau sa-si faca revelionul pe for. M-am uitat in lista membrilor ca am vazut la un moment dat ca nu eram ultimul inscris si atunci am vazut numele care mai de care, unele cu profill destul de XXX. Unii or fi roboti virtuali sau altii numai virtuali in capul lor. Cine stie, probabil de asta a fost necesara modalitatea de activare a contului prin triaj.

4. Sigur cand am ocazia fac poze. Opuntii am vazut sute de kilometri de-a lungul autostrazilor dar nu poti opri pe unde te taie capul. Plus ca zonele sunt ingradite. Apartin de ferme foarte intinse pe care se practica cresterea vitelor in sistem extensiv si se ingradesc cu garduri de sarma ghimpata, ca sa nu treaca vitele pe sosea.
Acum, pana duminica, sunt in Beeville. Am vrut sa dau o raita pe la opuntiile care le-am pus pe Cactusi.com dar iarba a crescut foarte mare si accesul e mai dificil. Dar poate mai incerc odata. Se pare ca in toamna cand temperaturile mai scad si ploile devin mult mai frecvente e o perioada de crestere mai intensa a ierbii. Mai in iarna, iarna vorba vine ca nu am vazut decat o tentativa de lapovita, vad ca iarba cu toate ploile stagneaza in crestere. Vara cand sunt calduri foarte mari de asemenea am vazut stagnare dar probabil mai mult din cauza ca precipitatille sunt mai reduse vara desi probabil ca si temperaturile foarte mari sa aiba un rol in aceasta.
In toamna am vazut, tot in Beeviile, si ceva ce seamana a bruma o data sau de doua ori.
Totusi uneori e frig noaptea. Eu inca nu am vazut aici ingheturi dar am auzit ca se mai intampla, rar dar sunt posibile. Uneori chiar si cate un pic de ninsoare. Cica in 2004 ar fi avut zapada exact de Craciun, fapt care nu se mai intaplase de vreo 150 de ani.
Mi-ar place sa prind odata de aproape un camp de opuntii in plin sezon de inflorire. Anul trecut nu m-am informat bine cand infloresc, pe de o parte pe de alta n-am putut la timp si din cauza serviciului si am ratat, prinzand doar putine flori.

5. In Corpus Christii sunt relativ multi palmieri. Unii se autoinsamnteaza. Nu stiu care sunt de ai locului si care provin din cei cultivati pentru decor.
Si in Beevile sunt palmieri dar mult mai putini.

Aloe nu am vazut inca cultivata la sol in Corpus Christi, dar presupun ca ar trebui sa fie pentru ca am vazut cultivata la sol in Beeville care e mai in interior spre nord cu vreo 100 de km si in Beeville e o idee mai rece in special noaptea. O sa incerc sa fac niste poze la aloe-ele dintr-o gradina din Beeville unde am acces. Am vrut sa fac si de Craciun dar nu-mi place cum au iesit pentru ca nu mi s-a focalizat aparatul unde am vrut. Si am vrut pe floare, ca m-am mirat vazand in decembrie aloe ce vrea sa infloreasca afara.
In Beville am vazut ca aloe-ea se propaga singura prin pui de la baza. Totusi cele din Corpus ar fi prea departe de o posibila astfel de sursa. Ar mai fi o posibilitate. Sunt in zona si apartamente de inchiriat pe termen lung. Poate cineva care s-a mutat si care nu a putut sa-si ia plantele cu ei a abandonat-o pe acolo si s-a inmultit.
Daca te-ai uitat in adresa de album am gasit 3 grupuri. Au noroc ca-s intr-o minizona zona in care nu se tunde iarba. Aloe-ele era intr-o arie aparte fata de cea cu opuntii. Orecum pe platforma de sus, dar care in zona aceea cobora lin spre ocean, si numai la tarm cadea, cam de la 1, 5 m, brusc in ocean. (adica nu este plaja).
Parca din seminte nu-mi vine a crede ca a aparut. Dar mai stii.
Si opuntiile au noroc ca-s intr-o zona accidentata.

Sansevieria am vazut cultivata la sol atat in Beeville cat si in Corpus.

Numai bine, Ovidiu.


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 02, 2010 3:58 pm
  


Membru din: Joi Dec 31, 2009 4:28 am
Mesaje: 3
Buna

Multumesc de urari de bun venit.

Vad ca am nimerit raspunsul corect de ce trebuie acces, doar ca mi-a luat mai mult editarea textului meu trebuind sa ma intrerup la un moment dat.

Sansevieria nu am vazut scapata in salbaticie, doar cultivata la sol pentru decor pe langa case. Dar practic e tot ca in salbaticie ca nu necesita nu stiu ce ingrijire decat evantual sa nu fie invadate de burieni si se inmulteste singura. O sa incerc sa le pozez daca am ocazia. Adica sa am acces ca le-am vazut in gradinile oamenilor de pe langa case.

Numai bine, Ovidiu.


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 03, 2010 8:06 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Salut Alexandru,

siuka scrie:

Eduart scrie:
3. Nu stiam ca trbuie acceptul moderatorului ca sa intri pe acest forum, eu credeam ca pasiunea pt C&S este suficineta


Este o mãsurã menitã sã impiedice înregistrãrile de spammeri. Uneori este anevoioasã ºi un pic riscantã dar momentan pare eficientã.


Gata, am inteles... Parca nu era procedura asta cand m-am inregistrat eu... dar asa a fost demuuuuuuuuuuuult!

Oricum ramane si un adevar din ce am scris eu si anume ca pasiunea pt. C&S conteaza.

Numai bine,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 03, 2010 8:44 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Salut Ovidiu,

covi scrie:
Daca te-ai uitat in adresa de album am gasit 3 grupuri. Au noroc ca-s intr-o minizona zona in care nu se tunde iarba. Aloe-ele era intr-o arie aparte fata de cea cu opuntii. Orecum pe platforma de sus, dar care in zona aceea cobora lin spre ocean, si numai la tarm cadea, cam de la 1, 5 m, brusc in ocean. (adica nu este plaja).
Parca din seminte nu-mi vine a crede ca a aparut. Dar mai stii.
Si opuntiile au noroc ca-s intr-o zona accidentata.


Acum m-am uitat la album si sunt 100% Aloe vera. Pot fi relicve din cultivatie (foste plantatii sau chiar plante cultivate prin gradini). Nu este neaparat nevoie de seminte pentru a avea grupuri razlete de plante acolo unde te astepti mai putin; este nevoie doar de putin pamamnt de umplutura pentru diverse lucrari publice, mutat de colo dincolo cu rizomi sau radacini puternice in el. Rizomii si radacinile de Aloe vera pot supravietui pana la 1 an in pamant perfect uscat si pot regenera daca apar conditii prielnice. Eu am recuperat o planta de Aloe vera (multilata accidental si n-o mai doream) dupa 3 saptamani in care a stat pe intuneric si in umezeala in tomberonul de compost, am vazut ca vrea sa traiasca si am luat-o de acolo. In general la pamanturile de umplutura se faca analiza substantelor poluante, toxice sau radioactive, nu si componenta biologica. se pot tranporta astfel banci de seminte, rizomi, cormi, bulbi, radacini, etc. care pot genera o flora aparent "spontana" de toata frumusetea.

Citat:
Ar fi bine sa fie mai multe forumuri rivale in ale cactusismului.


Ar fi bine intr-adevar sa fie mai multe forumuri romanesti C&S, pot coexista fara a fi rivale, se pot completa - sunt atatea in lumea anglofona si este un nucleu de colectionari care ii poti intalni pe foarte multe dintre ele. Este frumos, este util, este normal. Este normal sa existe si divergente, diferente in gandire sau conceptii. Nu mai imi aduc aminte acum cine a zis asta - daca toti oamenii ar gandi la fel ar insemna ca nici unul nu gandeste cu adevarat. Din pacate insa - si acest subiect l-am atins intr-un topic din subforumul Impresii (am sa revin acolo) - unele forumuri romanesti dispar, altele sunt nesustinute tocmai de aceia care ar trebui sa le sustina mai mult, altele... sunt pretioase, dragalase si cu bujori in obrajori, dar paralele cu problematica C&S. Regretul meu este ca tocmai acele anturaje zambarete si caldute intretinute de profani in sensul cel mai negativ al cuvantului (atinsi nu de o pasiune reala ci de voyeurism) atrag ca un magnet tot mai multi din colectionarii (sau pasionatii) adevarati. Apreciez entuziasmul si bunavointa, inteleg frustrarea de a nu avea un loc unde sa se exprime, inteleg ca poate le este greu sa vina aici (din cele mai diverse motive) dar daca vrei sa progresezi cu adevarat este pierdere de vreme sa te implici acolo.

Toate cele bune,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 03, 2010 2:14 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut Covi, iti urez si eu Bine ai venit !

1. Imaginile sunt foarte faine, ne bucuram sa avem prin tine un cap de pod in America !

2. In mod cert este vorba de Aloe vera, am si eu 2 plante care arata identic !

3. Aici pe forumul Asociatiei Aztekium - organizatie non-profit, ne straduim sa contribuim la informarea publicului iubitor de C&S, in conformitate cu scopurile declarate in statutul acesteia. Sa lasam politica, presupuse rivalitati, etc. etc.

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 03, 2010 10:43 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Maranta scrie:
Buna seara ,
Salut Covi , bine te-am regasit !

Ca de obicei "cuvintele" tale ung sufletul pasionatului de c&s si nu numai , fotografiile sunt minunate mai ales cea cu Chelinedea...(insectele o alta pasiune de a mea...)


Am reţinut aici salutul lui Stelian din mesajul său. La sugestia lui Eduart şi Stelian (în ordine alfabetică!) am mutat ultimele postări la Impresii, pentru a se putea continua discuţia pe alt subiect

http://aztekium.ro/forum/viewtopic.php?t=285

Acest topic rămâne dedicat Opuntiilor şi vegetaţiei de pe malul mării, prezentare începută de Covi. Sper să mai fie şi alte imagini în viitor.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România