Prima pagină » Discutii despre cactusi » Prezentarea cactusilor din cultura

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Dezastru Un pico
MesajScris: Mar Ian 27, 2015 1:00 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut prieteni !

Toata lumea cred ca stie Mammillaria spinosissima cv. UN PICO - a fost la moda si prin supermarketuri - eu de acolo o am, de cel putin 10 ani.
Ei bine, eram foarte mandru de exemplarul meu, inflorea fain in fiecare primavara:

Imagine

Doar acum cand m-am apucat sa fac curatenie printre mammillarii am observat dezastrul : a reversat spre forma multispinoasa de baza ! Curios este ca n-am transplantat-o demult, nici alta schimbare de regim nu s-a produs ... Pareri ?

Imagine

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezastru Un pico
MesajScris: Mar Ian 27, 2015 5:33 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Lun Aug 11, 2008 6:07 pm
Mesaje: 87
Localitate: Timisoara
Salut Liviutz!


Noi avem doua plante mari ce am adus din Germania in 1993. Deocamdata desi nu mai sunt asa de frumoase ca in tinerete, inca mai sunt "un pico". De atunci tot ne face seminte si cateodata mai semanam pentru ca sa avem si plante tinere.Ce am observat, printre plantulele rasarite apare frecvent si planta tip. Cred ca datorita faptului ca este un cultivar, probabil cateodata nu este stabil.

_________________
http://cactus2009.5mp.eu/web.php?a=cactus2009


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezastru Un pico
MesajScris: Mie Ian 28, 2015 3:10 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

Este totusi un fenomen ciudat. Reversii apar in mod tipic la lastari iar instabilitatea genetica se manifesta mai ales la progenitura iesita din seminte. Nu vezi cactusul transformandu-se pur si simplu.

Dar, in acelasi timp, plantele au o "memorie" genetica neintalnita la animale si pot reveni la "setari" istorice, inexistente in propria lor viata, daca acestea sunt mai convenabile pentru ele. Daca ai crescut-o mai dur, poate fi o explicatie.

Ce distanta in timp este intre cele doua fotografii?

Cheers,
Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezastru Un pico
MesajScris: Mie Ian 28, 2015 9:41 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
De acord ca este mai rar - dar daca analizam putin, cred ca "ciudat" nu este. (prima poza este de acum vreo 3 ani - dar imi pare ca modificarea s-a produs doar anul trecut).

La explicatia oferita de Eduart m-am gandit si eu : cred ca structura informatiei genetice la acesti cultivari nu se schimba fata de planta tip (in fond sunt proveniti din selectia unor plante normale din cultura), este doar modificata citirea genei care comanda numarul de spini pe areola sub influenta factorilor de mediu (confortabili in cazul plantelor de sera - apa si nutrimente multe) ! Citirea ADN este realizata prin intermediul unor proteine - iar acestea fiind niste polimeri alambicati ai aminoacizilor - caramizile Vietii, proteine care isi schimba pozitionarea catenelor functie de factori fizici (temperatura, concentratie, catalizatori, etc).

[A propose: nr. urias de legaturi covalente posibile in chimia organica si simetria distributiilor posibile in acelasi polimer - rezultand proprietati diferite la fiecare din variante, stau la baza aparitiei Vietii, a imensei ei varietati si a uriasului potential de modificare sub influenta factorilor fizico-chimici din mediu]

In concluzie, planta a reactionat firesc sub influenta conditiilor schimbate potrivit legilor evolutiei = adaptare la mediu - (conditii dure la mine in sera, din vina gradinarului ! :wink: )

Concluzia valoroasa este ca acesti cultivari proveniti din sere "standard" sunt instabili, deci daca doriti sa-i mentineti in aceeasi forma, trebuie sa le oferiti conditii asemanatoare. Sunt curios daca "reversia este reversibila", anul acesta am transplantat si vom vedea modificarile.

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezastru Un pico
MesajScris: Dum Feb 01, 2015 3:48 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut,

Am și eu un exemplar din acest cultivar, cumpărat cândva dintr-un supermarket.

Imagine

A înflorit după vreo 2-3 ani la mine. După prima înflorire au apărut și fructele. Am avut o groază de semințe. Bucuros am și semănat o parte. Au germinat ca grâul dar nici o plantă nu semăna cu ”UN PICO”. Au apărut însă două forme: una cu spini roșiatici și cu cârlig iar cealaltă cu spini albi drepți. Exclud posibilitatea de încrucișare deaorece planta a înflorit prin noiembrie-decembrie, la locul de iernare și nu a avut altă plantă înflorită prin preajmă. De atunci nu am mai strâns fructele.

Imagine

Imagine

Mi-au rămas câteva plante din ambele forme cu toate că le-am neglijat ca lumea, dar nu insist asupra acestui aspect :) S-a putea să fie cei doi strămoși ai cultivarului.
În aceiași perioadă cumpărase dl. Latiș semințe de UN PICO, nu mai știu de unde, de la cine. La dânsul au ieșit toate ca și cultivarul dar au apărut și câteva plante cu mai mulți spini centrali.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România