Prima pagină » Discutii despre cactusi » Metode de cultivare a cactusilor in sere.

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: cactusii din sera mea
MesajScris: Joi Oct 09, 2008 4:54 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
Buna tuturor,
Vad ca nimeni nu prea scrie despre cultura cactusilor, discutiile sunt mai mult colaterale.
o sa incep eu prin a prezenta in mare plantele pe care le am in colectie.
Imi tin plantele intreg anul intr-o sera acoperita cu polietilena. Suprafata serei e de 150mp dar pana acum al folosit doar 90 de m2 unde mi-au incaput plantele. Din primavara viitoare sigur va trebui sa amenajez intreaga sera , intrucat cei 90m2 de acum vor fi neancapatori. Pe timpul verii nu scot plantele afara, consider ca se dezvolta mai bine in sera, ferite de ploi nedorite, grindina si la o temperatura mai ridicata.
Nu stiu cate plante am in sera. Probabil aproximativ 4000-4500 de plante, cele mai multe fiind plante tinere, de 2-5 ani.In sera mea sunt si plantele mama ale firmei Adaria Garden. incalzirea se face cu o centrala pe gaz metan si calorifere.
Peste 90% din plante au fost crescute de mine (sau de firma adaria) din seminte in ultimii 8 ani. Peste 99% din plante sunt pe radacina lor, cateva plante fiind altoite si urmand sa le inradacinez. Detest plantele altoite fiindca nu pastreaza aspectul tipic speciei si fiindca abordez cultivarea plantelor mai dificile ca o provocare; ori un ariocarpus pe un eriocereus pentru mine nu mai e provocare, ci buruiana in toata regula
:lol:
Mai bine reprezentate in colectie sunt genurile:Ancistrocactus, Ariocarpus, Astrophytum, Copiapoa, Coryphantha, Echinocactus, Echinofossulocactus, Escobaria, Espostoa, Epithelantha, Ferocactus, Oreocereus, Pediocactus, avand insa un numar mare de plante si din alte genuri.
In general am plantele asezate pe genuri, cu etichete de colectie.
Consider ca am avut rezultate bune cu plantele tinute in sera de polietilena, apinatia este puternica, epiderma colorata corespunzator, plantele sunt robuste si florifere.

_________________
Cristi


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Oct 10, 2008 8:28 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut

În urmă cu câţiva ani am avut si eu o seră mică cu schelet din lemn acoperită cu folie. Folia, garantată doi ani a rezistat pe durata a trei veri şi două ierni. A treia iarna s-a spart sub greutatea zăpezii.
O foloseam numai vara mai ales pentru plante tinere.
Serele indiferent cu ce sunt acoperite oferă condiţii ideale, plantele rămân curate, dar părerea mea este că cactuşii ţinuţi afară sub cerul liber au o spinaţie mai frumoasă, mai solidă.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Oct 11, 2008 11:04 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mar Aug 12, 2008 12:09 pm
Mesaje: 465
Localitate: Gilau jud Cluj
Din ce am observat eu, plantele tinute in sere de sticla sunt un pic etiolate din cauza lipsei radiatiei UV. AU spinii mai slabi. Prin folie trec cel putin o parte in UV-uri (drept dovada o face faptul ca m-am bronzat in mod repetat lucrand in sera mea, lucru care niciodata nu se intampla in serele de sticla). E important de asemenea sa aiba o panta suficienta la acoperis astfel incat sa nu stea zapada pe sera. Incalzind sera in interior, se formeaza sub zapada o pelicula de apa pe care zapada aluneca si nu sta pe sera. Eu sunt deja la al 5-ilea an cand imi tin plantele in sera de polietilena in continuu si sunt multumit de rezultate. Fiind ocupat si avand multe plante, nu pot sa am grija de ele cand vin ploi sau grindina si sa le acopar. Asa ca prefer sa le tin tot timpul in sera, mai ales ca sunt multumit de evoutia lor acolo. In zona noastra a tarii, de asemenea, surplusul de caldura din sera este extrem de benefic in lunile martie-iunie si septembrie-octombrie si plantele vegeteaza mai bine decat cele tinute afara. Solul se usca mai repede in sera, ceea c epermite un mai bun control al umidityatii si cultivarea usoara a unor specii care altfel ar necesita altoiri.
Asta e experienta mea raportata la conditiile locale de clima si felul meu de viata; cei care le cultiva altfel cu siguranta au motive intemeiate sa o faca si rezultate bune-altfel nu ar fi ales acel mod de a le creste. E important pentru incepatori sa li se prezinte toate optiunile, ei urmand sa judece si sa adapteze ceea ce li se potriveste pentru situatia specifica a lor.

_________________
Cristi


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Oct 13, 2008 10:56 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Lun Aug 11, 2008 6:07 pm
Mesaje: 87
Localitate: Timisoara
Salut!

Noi am ales varianta sera cu acoperis din policarbonat (10 mm)pentru ca oricum am avut nevoie de un acoperis la o veranda de 8m/3m. Deci am mutat sera deasupra verandei si am pus un acoperis arcuit,avand si o terasa de 10 mp. in fata serei,unde scoatem vara o parte din plante.La Timisoara deobicei nu sunt probleme iarna,cand trebuie destul de des sa aerisim,mici probleme sunt vara cand creste cateodata temperatura nepermis de mult cateodata si la 40-45 grade cu aerisirea/ventilatia maxima posibila.In afara de genul Opuntia si columnari fara spini desi,par alb sunt reprezentate cam toate genurile cu sp. respective.Incalzirea serei cu centrala pe gaz ,automatizata cu ventilatoare si mentinerea temperaturi la minim 4-5 grade.Suntem multumiti cu aspectul plantelor,radiatiile ultraviolete trec si la folosirea policarbonatului.Melocactusii ,puietii si alte genuri mai iubitoare de caldura sunt mutati la parter si alte locuri de prin casa.Crestem in jur de 3 mii de plante mari si prefer sa dau o planta mai mare,ca sa am loc pentru 10 plante mai mici.

Melchior


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România