0 AUCTIONS | 228 REGISTERED USERS | 9 USERS ONLINE | Nov 20, 2017
Search   Advanced Search
Browse
Terms & Conditions

Termeni

 

LICITATIE

- vanzare a unui bun in public, dupa reguli specifice, avand drept rezultat atribuirea unui articol de vanzare persoanei care a oferit preul cel mai mare.

 

ARTICOLE

- bunuri, servicii sau drepturi care pot fi supuse unei licitatii.


UTILIZATOR

- o persoana sau o entitate care este inregistrata corect, astfel creandu-si un cont de utilizator

 

VANZATOR

- utilizator care ofera diferite articole spre vanzare indiferent de tipul licitatiei.


OFERTANT

- utilizator care a licitat cel putin odata pentru o listare pe durata unei licitatii.


CUMPARATOR

- utilizator care desfasoara activitati in vederea achizitionarii unui articol indiferent de tipul licitatiei.

 

 

Conditii, inregistrare, responsabilitate

 

 

Poate fi utilizator orice persoane fizica in varsta de cel putin 18 ani si care are capacitatea legala de a incheia contracte, persoane juridice si entitati care nu au personalitate juridica, care isi asuma raspunderea pentru tranzactiile facute.

 

Persoanele care doresc sa se inregistreze trebuie sa completeze formularul de inregistrare cu toate informatii cerute: numele, prenumele, numele de utilizator, parola,adresa completa de contact impreuna cu numele tarii si judetul (provincia), adresa de e-mail, numarul de telefon la care pot fi contactate,

 

Dupa verificatarea datelor, va fi trimis un mesaj la adresa de e-mail mentionata in formularul de inscriere si se va indica modalitatea prin care se va confirma inregistrarea.

 

Articolele care pot fi puse la licitatie in cadrul acestui program sunt: cactusi, plante suculente, plante de apartament, arbusti ornamentali, accesorii de gradina, gradinarit, literatura de specialite.

 

NU sunt admise in cadrul licitatiilor plante interzise de lege.

 

Vanzatorul este reponsabil de descrierea corecta articolului pus la licitare.

Raspunderea juridica asupra provenientei si legalitatii comercializarii articolelor, revine vanzatorului si cumparatorului.

Modalitatea de expediere a articolelor se va face pe baza intelegerii comune dintre vanzator si cumparator.

 

Asociatia Aztekium urmaresta ca articolele puse la licitatii sa se incadreze in profilul acestui program.

Asociatia Aztekium nu verifica, nu urmareste si nici nu controleaza provenienta si calitatea  articolele puse in vanzare, nu-si asuma nici o raspundere pentru articolele listate in cadrul licitatiilor. 

Asociatia Aztekium, ca persoana juridica, nu ia parte la tranzactiile din cadrul licitatiilor.

 

   

Avertisment

 

 

Cumpararea de plante doar pe baza unei descrieri si/sau poza/poze, comporta in sine un risc ridicat pentru cumparator. Planta cumparata astfel poate sa nu satisfaca in realitate pretentiile acestuia. 

 

Acest risc il asuma fiecare cumparator ! 

 

 

 

Tipuri de licitatii

 

In cadrul programului se pot folosi urmatoarele tipuri de licitatii:

 

Licitatie simpla 

 

In Licitatia simpla (Dutch auction) vanzatorul listeaza un articol la un pret stabilit de el si invita la depunerea de oferte de catre cumparatori, fiind castigator cel care a oferit suma cea mai mare. In cazul a doi ofertanti cu aceeasi suma este castigator cel care a pus primul oferta.

 

Acest tip de licitatie se poate desfasura atat pentru o listare cu un singur articol sau cu mai multe articole, vanzatorul avand posibilitatea de a pune la o licitatie mai multe articole identice.

 

In cazul in care se liciteaza mai multe articole identice oferite de un vanzator, cumparatorul in oferta sa poate specifica cate articole doreste sa cumpere. Ofertele ulterioare se pot face asupra sumei de cumparare, asupra numarului de articole pentru o suma deja oferita sau atat asupra sumei cat si asupra numarului de articole puse la licitatie. Ofertele asupra sumei se refera de fiecare data la pretul unui singur articol, nu la numarul de articole solicitate.  

 

Castigatorul licitatiei cu mai multe articole este cumparatorul care are oferta cea mai mare atat asupra  sumei cat si a numarului de articole puse in licitatia respectiva. In cazul ca sunt doi cumparatori cu oferte identice la suma si numar de obiecte, castigator este cel care a depus primul oferta. Articolele ramase se pot imparti de vanzator in limita stocului disponibil ofertantilor care preced oferta castigatoare la suma oferita de castigatorul licitatiei.

   

In acest tip de licitatie nu se poate da un pret minim de vanzare, un pret imediat sau fix de vanzare sau un increment de pret.

 

Licitatie standard 

 

In Licitatia standard vanzatorul listeaza un singur articol la un pret stabilit de el si invita la depunerea de oferte putandu-se folosi de optiuni aditionale.

 

Licitatia standard cuprinde urmatoarele optiuni care se pot folosi in cadrul unei licitatii:

 

 

 • "Pret minim de vanzare";

 

 - vanzatorul stabilieste un pret minin la care este dispus sa vanda articolul respectiv. Programul anunta automat daca acest pret nu este atins sau este depasit.

 

 

 • “Cumpara Acum”; 


- vanzatorul lanseaza o oferta, folosind aceasta optiunea  stabileste un pret imediat de  vanzare la care cumparatorul poate cumpara bunul listat. Cumparatorul poate folosi optiunea “Cumpara Acum”si inainte de a depuna o oferta in licitatie. 

 
 •  "Pret fix de vanzare" 
 

- vanzatorul lanseaza o oferta cu un pret unic de vanzare. Articolul respectiv este al celui care accepta primul pretul respectiv. In cadrul  acestei optiuni nu se pot face oferte asupra pretului de vanzare.

 

In Licitatia standard, cumparatorul in oferta sa stabileste suma pe care este de dispus sa o plateasca pentru articolul pus la licitatie. Dupa prima oferta si la urmatoarele, sistemul va genera automat o oferta cu un increment de pret ca si oferta minima, pe care o va afisa. La fiecare oferta listata de un ofertant sistemul va adauga acest increment pana in momentul atingerii sumei maxime oferite deja fara depasirea ei (pana in momentul atingerii sumei maxime oferite se afiseaza doar ofertantul cu oferta cea mai mare nu si oferta ei). In cazul in care cresterea sumei licitate prin adaugarea incrementului de pret ar duce la depasirea ofertei maxime – sistemul va genera o oferta egala cu oferta maxima. Dupa crearea unei noi oferte maxime de un ofertant sistemul va crea din nou o oferta minima pana la atingerea noi oferte maxime create.  Se poate oricand oferta peste oferta minima creata de sistem. Valoarea incrementului depinde, de fiecare data, de valoarea celui mai mare pret oferit la un moment dat.  

 
Licitatie confidentiala
 
licitatie creata de un vanzator la care pot participa doar cumparatori invitati de acesta. La acest tip de licitatie pot participa doar utilizatori inclusi in prealabil pe lista vanzatorului.
 
Articole admise la licitatii
 
Sunt admise la licitatii in cadrul acestui program doar plante, articole de floricultura si gradinarit, literatura de speciallitate.
 
Durata, desfasurarea licitatiei
 
Perioada de desfasurare a licitatiei pentru un articol este stabilit de vanzator si poate fi intre 1 si maximum 27 de zile. Articolul pus la licitatie se sterge automat din baza de date dupa 30 de zile.
 
Vanzatorul poate modifica datele articolului oferit spre vanzare atata timp cat nu s-a facut o oferta de catre un cumparator. Dupa listarea primei oferte datele nu se mai pot modifica.
 
Inchidera licitatiei se face la data stabilita de vanzator sau in cazul  optiunilor aditionale Cumpara Acum, Pret fix de vanzare la data listarii de un ofertant a pretului stabilit.
Dupa expirarea termenului de inchidere a licitatie vanzatorul si castigatorul vor fi anuntati printr-un email pentru a putea lua legatura intre ei. Data expedierii articolului pus in licitatie de catre vanzator catre castigator se va face la intelegere comuna intre parti.
 
In cazul in care pretul minim de vanzare nu a fost atins vanzatorul poate decide daca repune articolul respectiv in licitatie sau il da ultimului ofertant.
Un articol fara o oferta castigatoare poate fi repus de maximum 3 ori in licitatie.
Articolele fara castigator pot fi repuse din nou in licitatie de catre vanzator atat la pretul primei listari cat si la un pret mai  mic.
 
Obligatiile participantilor
 
Vanzatorul are obligatia:
 
 • de a posta oferta sa in categoria corespunzatoare 
 • de a prezenta o scurta descriere corecta a plantei, pe cat posibil insotita de cel putin o poza; in descriere nu se pot face sub nici o forma referiri la pret
 • de a da informatii suplimentare cumparatorilor la solicitarea acestora
 • de a informa cumparatorii despre orice deteriorarea produsa articolului pe durata licitatiei
 • de a pune un pret  de pornire decent la licitatia postata
 • de a vinde articolul la pretul ultimei oferte ofertantului castigator, cu exceptia cumparatorului cu comportament necorespunzator
 • de a anunta ultimii 2 (doi) ofertanti in caz de deterioarare, distrugere sau furt al articolului pus la licitare
 • de a anunta ofertantul considerat ca avand un comportament necorespunzator asupra refuzului sau de a 
Vanzatorul poate inchide o licitatie inainte de termen daca constata deteriorarea, distrugerea sau furtul articolului postat. In acest caz nu se considera nici un ofertant ca si castigator.
Vanzatorul poate decide daca vinde articolul castigat de un ofertant castigator, ofertantului premergator acestuia, in cazul in care castigatorul din motive personale renunta la articolul castigat sau relanseaza din nou articolul intr-o nou licitatie. In acest caz pretul de vanzare al articolului catre ofertantul premergator ramane pretul oferit de primul castigator. 
Vanzatorul poate refuza oferta castigatoare a unui ofertant daca apreciaza ca comportamentul acestuia in alte licitatii a fost necorespunzator. Aceasta apreciere se bazeaza pe calificativele pe care le-a  primit ofertantul respectiv de la alti participanti. In acest caz vanzatorul va anunta ofertantul respectiv prin intermediul cutiei cu mesaje despre decizia sa si poate decide daca vinde articolul respectiv ofertantului premergator castigatorului refuzat sau relanseaza articolul respectiv intr-o licitatie noua.  
 
Cumparatorul are obligatia:
 
 • de a urmari inainte de a lansa o oferta descrierea articolului pus la licitare 
 • de a plati integral valoarea articolului castigat la o licitatie in forma solicitata de vanzator
 • de a accepta plata transportului, sugerat de vanzator: acesta suma se adauga la valoarea articolului castigat 
 • de a accepta modul de livrare al articolului, sugerat de vanzator
 • de a anunta vanzatorul daca din motive personale renunta la articolul castigat
Cumparatorul poate pune intrebari vanzatorului despre articolul pus la licitare folosind cutia cu mesaje. Cumparatorul poate renunta din motive personale la articolul castigat doar inainte de expedierea acestuia de catre vanzator. 
 
Calificative
 
Paricipantii in calitate de vanzator sau cumparator isi pot da calificative in functie de modul in care sunt multumiti de prestatia celuilalt.
 
Calificativele pot fi 
 
 • pozitive 
 • neutre 
 • negative.
Acordare calificativelor se bazeaza pe bunul simt al fiecarui utilizator. Intr-o licitatie un utilizator poate acorda un singur calificativ. Nu se admite din partea nici unui utilizator nici un fel de propaganda privind acordarea vreunui calificativ. Utilizatorul care savarseste o asemenea fapta poate fi reclamat la administrator si i se susupenda dreptul de participare la licitatii
Incheierea de tranzactii cu utilizatori avand mai multe calificative negative sau neutre ramane la aprecierea fiecarui participant.
Cumparatorul cu calificative negative poate fi refuzat de vanzator ca si castigator al unei licitatii. In acest caz vanzatorul poate decide daca vinde articolul respectiv ofertantului premergator castigatorului refuzat sau relanseaza articolul respectiv intr-o licitatie noua. In cazul relansarii licitatiei pe acest motiv, cumparatorului refuzat i se suspenda dreptul de participare la orice fel de licitatie pana la terminarea licitatiei relansate.